CIMG9240.jpg

Tämä omenapiirakka ei ole tummaksi paistettu, vaan siinä on päällä reilusti fariinisokeria ja kanelia, Nam! Muuten piiras on ihan tavallinen sekoitetulla pohjataikinalla tehty. Joka tykkää kardemumman mausta, voi laittaa vielä sitäkin pohjaan mausteeksi (1-2 tl), minä en nyt laittanut.

Oikein kanelinen omenapiirakka

(pellillinen piirakkaa, käyttämäni pellin koko 34 x 37cm)

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

2½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

3 1/2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

4 1/2 dl maitoa

2 isoa kananmunaa

200 g voita sulatettuna

Pohjan päälle

8-10 dl omenaa paloiteltuna  (minä käöytin pieniä kotimaisia omppuja, enkä kuorinut niitä)

reilusti fariinisokeria (ainakin 1 dl)

reilusti kanelia (laitoin reilun 1½ rkl)

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpaperilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita rasva sulamaan.

Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenään. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista. Älä kuitenkaan turhaan vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Levitä omenan palaset  tasaisesti pohjan päälle, ihan reunoille asti.

Ripottele piirakan pinnalle mahdollisimman tasaisesti fariinisokeri (on tahmeaa, minä ripottelen ihan vaan käsin mahdollisimman pieninä murusina, ei isoina klöntteinä) ja kaneli.

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa 175-200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä, kurkkaa myös piirakan pohjalle. Aikaa kypsymiseen menee noin 30 min uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen. Tarkkaile piirakan paistumista kypsymisajan loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Mikäli haluat todeta piirakan kypsyyden tikulla, niin kokeile tikulla piirakan keskeltä. Kun tikkuun ei jää taikinaa, on piirakka kypsä.

Ota piirakkapelti uunista ja ripottele vielä halutessasi hienoa sokeria 1-2 rkl piirakan päälle.

 

CIMG9214.jpg

Leikkelen pienet kotimaiset omput piirakkaan usein ihan vaan pieniksi paloiksi ja ripottelen ne pohjan päälle, eli en siis mitenkään lado niitä kauniisiin riveihin.

CIMG9224.jpg

Minä ripsautin vielä vähän tavallista hienoa sokeria piirakan päälle uunista oton jälkeen. Vaniljakastiketta, jätskiä tai löysää kermavaahtoa lisukkeeksi, niin makunautinto on taattu.