Kollaasit2-003.jpg

Hyvää uutta vuotta kaikille Mimmin keittiön lukijoille

Meillä vietettiin joulua ja uuttavuottakin hyvin rauhallisissa merkeissä. Syötiin kohtuudella, ulkoiltiin ja nukuttiin paljon, kateltiin lukematon määrä elokuvia, minä puhelin puhelimessa tunti tolkulla jne. Ihan tavallista.

Tässä joitakin kuvia joulun aj syömisistämme ja vähän muustakin.

CIMG0366-001.jpg

Kinkku meillä olla pitää, tänä vuotena se oli ihan rasvaton kinkkurulla. Kinkkurulla oli noin 3½ kg painoinen, mikä hupeni kauhean vähän paiston yhteydessä. Paistettiin se aaton aattona, kuten normaalistikkin. Vähän ylikypsäksi ihan tavallisessa miedossa uunissa paistopussissa (noin 130 asteisessa). Kinkun kuorrutin perinteiseen tapaan sinappi-kananmunan keltuaisseoksella ja korppujauhoilla. Meillä maistellaan kinkkua heti paiston jälkeen lämpimänä, mutta muutoin se syödään kylmänä muiden ruokien kanssa ja leivän päällä ihan vaan sinapilla höystettynä.

Laatikoiksi tein porkkana- ja punajuurilaatikot. Maksalaatikko oli "äitien tekemää". Imellettyä perunalaatikkoa meillä ei syödä. Muutama peruna keitetään aterialle.

Rosollia tein säilykepunajuuresta, keitetyistä luomuporkkanoista ja maustekurkuista. Ei sipulia, silliä tai kastikkeita lisäksi, vaan ihan sellaisenaan syötiin muiden ruokien lisukkeena.

Karjalanpaistia tein ison vuoallisen (ihan vaan kaupan karjalanpaistilihoja ja sekaan laitoin lisäksi naudan paistia), ilman porkkanaa. Osa syötiin laatikoiden kanssa kahtenä päivänä, lopusta keitin lihakeittoa ja osan laitoin kypsänä pakastimeen odottamaan laiskoja ruoanvalmistuspäiviä.

Minä söin kylmäsavu- ja lämminsavulohta perunan, rosollin  ja munajuuston kanssa.

CIMG0385.jpg

Keskiviikko aamuna tekaisin pienen kotijuuston (munajuuston),itseäni varten ja osan annettavaksi eräälle ystävälle. Kanssasyöjä yllätti positiivisesti ja suostui myös syömään tätä. Laitan juuston ohjeen eri postaukseen, niin löytyy jatkossakin helpommin.

CIMG0400.jpg

Leipänä syötiin tekemääni saaristolaislimppua ja kaupan paria eri limppua (esim Merilaisen leipomon oli meille mieleinen), mitkä saatiin maistiaisiksi ystäviltä. Oma herkkuni on ihan simppelisti joko kinkkua ja sinappia limpulle tai jotain kalaa ihan sellaisenaan. Itelle en viitsinyt tehdä mitään mousseja kalasta, kun ei kansssyöjä niitä syö.

CIMG0387.jpg

Meillä syödään joulun aikana ekan kerran riisipuuroa ja soppaa (yleensä sekahedelmiä, rusina-, luumu- ja aprikoosilisällä)  aattoiltana hyvin myöhään (noin klo 23).  Puuro ja soppa maistuvat meille seuraavina aamuina ja iltoinakin. Mulle piisaisi jouluruoiksi vaikka vain puuro sopan kanssa ja kinkkuvoileipä ja välillä kalaa limpun kanssa.

CIMG0397.jpg

Juustoja ollaan syöty useampaankin otteeseen, niin joulun kuin uudenvuodenkin aikana, vaan kerralla ei montaakaan erilaista. Jotain pientä lisukkeeksi juustoille hyvän juoman kera.

Makeita herkkuja syötiin hyvin vähän. Pikkuleipiä, jouluisia pullia, hedelmäkakkua, joulutorttuja ja taatelipiirakaa. Pakastimeen tekemäni puolukkajäädyke jäi odottamaan myöhempää herkuttelua varten.

Karkkeja pukki toi hyvinkin kohtuudella ja onneksi sellaisia, että ne tulevat/tulivat meillä syötyä (esim. likööri-, geisha- ja pihlajakarkkeja ja suklaakonvehteja on oltava kaveriksi punaviinille)

CIMG0354-001.jpg

Kaikki isotkin tontut on meillä sijoitettu aika korkealle, ettei Dave pääse niitä rettuuttamaan. Dave niiiiiin tykkäisi tontuista.

8965.jpg

Dave oli ollut kauhean kilttinä, jos pakettien lukumäärä oli uskominen. Kuten me muutkin. Hurjan iso kiitos kaikille ystäville tuomisista.

9010.jpg

Yks Daven lempparilahja oli majava. Sitä retuutettiin ja juostiin sen kanssa piiloon, koska tiesi, että olisin sen pelatsanut ehjanä tauolle. Yllättävän kestävä oli. Ilman vaurioita kesti jopa pari tuntia ja vieläkin se on pelastettavissa, kun ei sitä kokonaan suolistanut. Teki vaan siihen pikkasen ilmareikiä.

8909.jpg

Ulkoiltu ollaan paljon. Ompa ilma millainen tahansa. Kunhan ei suoranaista vesisadetta ole, niin herrä mäyris on aina valmis lähtemään lenkille. Erityisesti Dave tykkää myllätä lumihangessa.

9085.jpg

Enimmäkseen Dave on vaan ottanut rennosti, kuten me muutkin.