Tänään halusin tehdä jotain nopeaa suolaista tarjottavaa, kun ystävä tuli käymään kahveilla. Makea tarjottava oli itsestäänselvyys, sen laitan omaan postaukseen. Katselin kaapeissa olevia aineksia ja päätin tehdä tonnikalapiirakkaa. Ihan vaan pyöreän piirakkavuoallisen, sillä tonnikala ei kuulu kanssasyöjäni suosikkeihin. Vaan jospa hänkin edes maistelisi piirakkaa. Kahvitteleva ystävä ja minä syötiin ihan isot palaset ja onneksi ystäväperhe lupasi jelppiä piirakan syömisessä, jos on tarvis. Ohjeen olen ottanut jolloinkin jostain netin syövereistä. Pikkumuutoksia tein suosiolla ohjeeseen, en esim laita ikinä vettä päällykseen, vaan tein sen kermaviilistä, lisäsin ohjeeseen purjoa, juustoa jne.
Tässäpä tonnikalapiirakka, kuten minä sen nyt ekan kerran tein.
Tonnikalapiirakka
(piirakkavuoallinen, vuoan halkaisija 27 cm)
Taikina
125 g voita (tai margariinia)
3 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
Täyte
2 tlk tonnikalapaloja (valutettua tonnikalaa 200 - 225 g)
10 cm pätkä purjoa hienonnettuna
--------
2 dl juustoraastetta
Täytteen päälle
2 dl kermaviiliä (tai maito/kerma käyvät)
2 kananmunaa
ripsaus suolaa (vajaa ½ tl)
ripsaus sitruunapippuria
Valmistaminen
Tee ensin taikina: Nypi kova rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina voideltuun tai leivinpaperoituun piirasvuokaan, myös reunoille.
Valuta tonnikalasta pois ylimääräinen öljy/vesi ja levitä raakan pohjan päälle. Ripottele hienonnettu purjo tasaisesti tonnikalan päälle ja sitten tasainen juustokerros.
Sekoita kulhossa kermaviili, munat ja mausteet.
Kaada täyte tasaisesti vuokaan ja tasoita pinta.
Kypsennä piirakkaa 175- 200 asteessa alimmalla tasolla 30 - 35 min. Tarkkaile paistumista (uunit ovat erilaisia), pohja ehtii kyllä paistua hyvin, kun annat olla piirakan alimmalla paistotasolla.
Taikinaa oli todella helppo käsitellä. Ei tarvinnut jauhoja tms. käyttää apuna. Minä leikkasin jälleen rypistetystä leivinpapaerista pyöreän papaerin vuokaan. Oli jotenkin helpompaa taputella pöydällä olevan paperin päälle pohjataikina ja sitten vain vetäistä pohja vuokaan.
Uuniin piirakka meni tämän näköisenä. Vähän painelin reunoja matalammiksi täytteen laittamisen jälkeen. Tähän vuokaan mahtuisi hieman enemmänkin täytettä. Kirjoituksen lopussa on parannusehdotuksia.
Ihan näin tumma ei piirakka luonnossa ollut, toki muutamaa minuuttia aikaisemmin olisin voinut sen uunista ottaa pois.
Piirakka oli ihan hyvää näinkin, aika tonnikalaista.
Parannusehdotelmia: Purjoa vieläkin enemmän. Vielä jotain kaveriksi tonnikalalle ja purjolle esim, paprikaa? raejuustoa?Päällysseosta voisi olla hieman enemmän. esim. 2 dl kermaviili + 1 dl maitoa + 3 kananmunaa + mausteet.
Kommentit