IMG_20220131_104938.jpg

Olin rupeamassa tekemään maa-ja kotitalousnaisten ohjeella satakuntalaista kakkoa, vaan se muuttuikin sekahiivaleiväksi, kun hiivaleipäjauhoja ei ollutkaan jauhokaapissa, enkä pelkästään ohrasta ja vehnästä tällä kertaa halunnut tehdä. Ite olen kyllä tottunut tällaisia vaaleita leipiä nimittämään hiivaleiväksi/sekahiivaleiväksi. Ompa nimi mikä vaan, tämän tyyppiset leivät ovat parhaimmillaan vastatehtyinä tuoreina. Samasta taikinasta voi toki tehdä sämpylöitäkin, vaan silloin kannattaa jättää taikina pehmeämmäksi.

Kuvan leivät (ja muutama sämpylä) valmistuivat alla olevalla ohjeella.

Sekahiivaleipä

5 dl maitoa

5 dl vettä

50 g tuorehiivaa

3-4 tl suolaa (laitoin isomman määrän, eikä tule meidän makuun ollenkaan liian suolaista)

3 dl ohrajauhoja

2 dl kaurahiutalieta

noin 8 dl rouheista sämpyläjauhoseosta

vehnäjauhoja  -> kunnes pehmeä taikina (eli noin 8 dl?)

Valmistaminen

1. Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
2. Alusta nesteeseen ensin ohrajauhot, kaurahiutaleet ja sämpyläjauhoseos ja jatka sen jälkeen alustamista vehnäjauhoilla siten, että lopputuloksena on tasainen, pehmeä taikina. Leipätaikina saa olla vähän kiinteämpää/napakampaa mitä sämpylätaikina.
3. Kohota taikinaa leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Laitoin taikinakulhon peitettynä lämpimään vesihauteeseen.
4. Vanuta kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa taikina 4 - 5 osaan. Leivo paloista pyöreitä leipiä.
5. Anna leipien kohota leivinpaperoidulla pellillä noin puoli tuntia hyvin peitettynä. Minä laitan aina pellin päälle leivinliinan ja sen päälle muovin ja ekan pellin lämpimien levyjen päälle tai tiskialrtaaseen lämmintä vettä ja sen päälle pelti tai vien kylpyhuoneeseen kohoamaan (lattialämmitys)
7. Pistele kohonneet leivät (pitkäpiikkisellä) haarukalla.

8. Paista hiivaleipiä 225 asteen lämmössä (tasalämpö) noin 20 minuuttia. Leipä on kypsä, kun pinnalla ja pohjassa on hyvä paistopinta, leipä on kokoonsa nähden kevyt (leivinliinan avulla nostaa leipää, niin sen tuntee) Ja jos pohjaa naputtaa sormin, kuuluu kumiseva, ontto ääni.

original_73ef24aa-0cdb-473a-8f4e-257bacb

Taikina menossa kohoamaan.

original_402baf4c-9d7b-414b-bb84-f6c7acb

IMG_20220131_110736.jpg

Minä tein yhden leivän taikinaosuudesta 7 isoa sämpylää. Vähän turhan tiukkaa oli taikinani sämpylöihin, vaan kun annoin hyvin kohota, niin hyviä sämpylöitä tuli. Jos tekee pelkästään sämpylöitä tästäkin taikinasta, kannattaa taikina jättää pehmeämmäksi.

IMG_20220131_101720.jpg

Lämmin sämpylä ja voita tms levitettä päälle = herkkua. Tykkäsin rouheisesta rakenteesta, silti pehmeää.

original_2cb4c20e-500f-4f96-9e82-7cbbdee

Eilen aamuna ennen leipätaikinan tekoa, laitoin ison kattilallisen hernekeittoa kiehumaan.

Kuvassa näkyy myös tarkoituksella mitä välinettä käytän tällaisten isojen keittokattilallisten sekoittelussa ja monessa muussakin raskaammassa sekoittamisessa. Jämäkkä iso reikäkauha, ei ole sen voittanutta, kun en enää käytä jämäköitä puuhauhoja.

Tässä 10 litran kattilassa on 4 hernepussillista kuivattuja vihreitä herneitä, 3 isoa keltasipulia, vettä, lihaliemikuutioita/fondeja, suolaa, meiramia, sinappia ja lihana on sekä naudan- että possunlihaa. Lihoja hauduttelin mausteliemessä jo edellisenä iltana, mikä olikin oikea ratkaisu, sillä herneet olivat taasen sellaisia, että kypsyivät kauhean nopeasti. Lihaa tässä on reilusti, enemmän mitä hernepussin ohje käskee laittamaan. Porkkanan jätin tällä kertaa pois. Kuvan keitto on sakeaa, vaan sitä löysytetään lämmitysvaiheessa ja jokainen lämmittäjä tarkistaa vielä maun oman maun mukaiseksi.

Ei me kahdestaan kanssasyöjän kanssa tätä koko määrää syödä, vaan tästä vietiin tervehdyksenä kahdelle ystäväperheelle isot astialliset lämpimien sekahiivaleipien kaverina.