IMG_20241108_193012_edit_4763854799640.j

Eilen oli pitkästä aikaa leipomispäivä ja viimeisenä leipomuksena tein kolmesta jo reilusti ylikypsäsätä banaanista banaanikakun. Mulla oli tarkoitus kokeilla itelleni yks uus resepti, mutta luettuani ohjeeseen jätettyjä lukuisia kommentteja, jätin kokeilun tekemättä. Hyvinkin monella oli kakku jäänyt tinttanaksi eli raakan oloiseksi, vaan niinhän voi tosin kaydä mille banaanileivonnaiselle vain, jos banaania laittaa reilusti muuttamatta kuivien aineiden suhdetta. Tai sitten vaan ohjeessa on virhe tai ohjeen laatija tykkää tinttanaleivonnaisista. Ja minähän en edelleenkään ymmärrä näitä nykyajan kahvikakku- ja piirakkaohjeita, millä kehutaan tulevan "mehevä" lopputulos. Minun silmään monastikkin kuvissa on tinttana lopputulos. Ite skippaan kyllä aina sellaiset ohjeet.

IMG_20241108_155342_edit_4960060281388.j

Pläräsin blogiarkistoni ohjeita ja päätin tehdä banaanikakun tällä ikivanhalla ohjeella.

Banaanikakku

( kookas kakku, oltava väh. 2 litran vuoka... siis mahtuuu tähän nippa nappa. Tässä postauksessa käyttämäni vuoka on 2,4 litran kokoinen ja kuten näkyy, se ei tullut ihan täyteen.)

150 g voita (tai leivontamargariinia)
3,75 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 4,5 dl)
3  isoa munaa
5 - 5,5 dl vehnäjauhoja (kuvan kakussa on isompi määrä)
1,5 tl soodaa

0,5 tl suolaa (kannattaa laittaa ja vähän enemmänkin voi laittaa, varsinkin jos käyttää margariinia rasvaksi, terävöittää maku

halutessaan kakun voi lisämaustaa laittamalla esim. kukkura 1 tl kanelia ja kukkura 1 tl kardemummaa -> minä laitan aina nämä)
0,75 dl maitoa (tai kermaa)
3-4 banaania (käytin 3 isohkoa banaania ja niistä haarukalla tilsittyä banaanisosetta tuli ihan vähän yli 3 dl HUOM! banaanisoseen määrä vaikuttaa oleellisesti kakun rakenteeseen ja tuleeko "tinttanakakkua", älä siis laita sitä ylettömästi)

Valmistaminen

Vatkaa huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen (lisää muutama lusikallinen kuivia aineksi munan lisäksi, niin taikina ei juoksetu niin helposti) hyvin vatkaten joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, muussatut banaanit ja kerma. Sekoita taikina tasaiseksi koneella/sähkövatkaimella. Paista voidellussa (ja jauhotetussa....minä en nykysellään jauhota vuokia ollenkaan, kun ovat hyväpintaisia) kakkuvuoassa tasalämmöllä uunin alimmalla kannakkeella ritilän päällä 150-160 asteessa 60-65 min. Kokeile kakun kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku.

HUOM! Uunit ovat niin erilaisia, joten jokainen uuninsa tuntien paistaa kakun kuten on hyväksi havainnut. Ite en koskaan paista kakkuja +175, kuten ohjeissa on. Kannattaa muistaa myös että kakkuvuoan materiaali ja muoto vaikuttaa  paljon kakun kypsymiseen.

Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle yms alustalle.

Jos malttaa odottaa ja syödä kakkua vasta valmistamista seuraavana päivänä, on se mielestäni vaan parempaa. Me harvoin maltetaan odottaa. Tätäkin maisteltiin ekan kerran iltakahveilla, että tuskin oli ehtinyt kunnolla jäähtyä.

IMG_20241108_165323_edit_4920125057914.j

Tähän vuokaan mahtuisi tekemään vähän isommankin kakun, mutta en ole katsonut tarpeelliseksi suurentaa ohjetta. Näinkin tehden tulee kakkuviipaleelle kokoa ihan riittävästi.