CIMG0185.jpg

Eräänä kesälauantaina muiden vielä nukkuessa, tein muutaman pellillisen karjalanpiirakoita. Ja tuollaisen ison köllykkäpiirakan. Puuron keittelin valmiiksi jo edellisenä iltana, näin homma eteni sutjakkaasti aamusella. muiden heräillessä kahdeksan jälkeen, olivat piirakat jo valmiina odotatmassa syöjiä.Joskus teen taikinankin valmiiksi jo edellisenä iltana, ei se miksikään jääkaapissa mene.

CIMG0171.jpg

Piirakat on tehty tällä ohjeella, millä yleensäkkin aina teen. Joskus laitan jauhoiksi pelkästään ruisjauhoja, vaan tokihan kuoret on helpompi ajella, kun sekaan laittaa edes vähän vehnää. Tällä kertaa ajelin kuoret ihan piirakkapulikalla valmiiksi, enkä käyttänyt pastakonetta ollenkaan. Se on kyllä kätevä apuri kuorien ajelussa. Jos tekee pieniä piirakoita, voisi taikinan ajella/kaulita ohueksi levyksi ja ottaa siitä sitten sopivalla muotilla valmiit pohjat. Näin kaikista tulisi tasakokoisiakin. Minun tekemäni piirakat ovat taasen tällaisia isomman sorttisia ruokapiirakoita.

Jokaisella tekijällä on omansalainen tapa rypyttää piirakka...teräviä nipistettyjä yhdistyskohtia ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä ne palavat helposti. Rypytys kannatta tehdä ishan puuron ja taikinareunuksen yhtymäkohdasta, jotta reuna pysyy puurossa kiinni.....siksihän rypytys tehdään. Itse tykkään piirakassa kevysti ummistetusta päästä...joku tykkä jättää sen ihan avoimeksi..... tekeepä niin tai näin, kun taikina ja puuro ovat hyvänmakuisia, on lopputulos taatusti maukas piirakoiden muodoista riippumatta.

CIMG0174.jpg

Kylmään puuroon sekoitin raakaa kananmunaa, jolloin puuro saa paremmin väriä uunissakin ja samalla muna sitoo puuroa ja toisaalta myös löysyttää sitä, joten sen levittämien on helpompaa ohuisiin piirakkakuoriin.

CIMG0182.jpg

Paistetut piirakat kastelin voi-vesiseoksessa ja hetken peperin ja liinan alla oleiltuaan, olikin pehmoinen piirakka valmis. Tosin minä tykkään näistä myös kovan rapsakkaana heti kastelun/soitelun jälkeen.

CIMG0181.jpg

CIMG0176.jpg

Ja sitten tämä köllykkä piirakka....

lopputaikinasta en enää viitsinyt ajella erillisiä pohjia, vaan tein ykhden ison. mahtui just ja just pellille. Pelkkä pohja kannattaa nostaa pellille (paperin päälle) ja siinä vasta täyttää.  Puuroa paksulti ja reunan rypytys = pyöreä köllykkä piirakka oli valmis.

CIMG0179.jpg

Iso piirakka paistui 225 asteisessa uunissa kunnes se näytti kypsältä....pohjaa kurkin muutamaan kertaan paiston aikaan, sillä sieltähän tällainen helpommin raakaksi jää.

CIMG0193.jpg

CIMG0197.jpg

Hyvin pysyivät palat koossa, eikä syönti ollut ollenkaan haasteellista.

Vuosia sitten tein omiin juhliini suorakaiteen mallisia isoja laiskan emännän karjalanpiirakoita. Suorakaiteen mallinen /pitkulainen iso piirakka, mikä rypytetään vain pitkiltä sivuilta,  on ehken helmpompi leikata pieniksi siisteiksi paloiksi helpommin mitä tällainen pyöreä? Vai? Tiedä sitten, kumpainenkin malli maistuu karjalanpiirakalle, vaikkei muoto olekkaan se perinteinen.