IMG_20240218_132017_edit_398471095087838

Appelsiinien ahkera tuhoaminen jatkuu...

Eilen tein pikaiseksi herkuksi yläkuvan mukaista appelsiinirahkaa. Alemmassa kuvassa jo aikaisemmin tehty appelsiiniriisi.

Minä käytin appelsiinirahkaan maustamatonta rahkaa, mutta tokihan voi käyttää maustettuja rahkoja. Sokeria saa tällöin laittaa vähemmän ja jos laittaa esim appelsiinirahkaa, voi appelsiinimäärääkin vähentää.

Appelsiinirahka

(4 -5 annosta)

2 dl vispikermaa (tai muuta vatkautuvaa kermaa, tai vaniljakastiketta)

250 g prk maustamatonta rahkaa

½ dl sokeria (ei tule kovin makeaa)

1-2 tl vaniljasokeria

noin 1 rkl sitruunamehua

2 oikein isoa appelsiinia (osa jälkiruoan pinnalle)

(joskus laitan appelsiinin hentoa oranssia kuorta raastettuna lisämausteeksi)

Valmistaminen

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori ja paloittele appelsiinit pieniksi. (Minä lohkon appelsiinit ja leikkelen saksilla pieniksi) Sekoita kaikki ainekset ja tarkista makeus mieleiseksi. Annostele ja koristele.

IMG_20240214_122126_edit_290952320301874

Tällä kertaa hyödynsin appelsiiniriisiin aikaisemmin keittämääni riisipuuroa (kylmää ja sakeaa). Monissa ohjeissa riisi laitetaan puuroksi keitettynä, mutta kyllä appelsiiniriisin voi tehdä ihan keitetystä riisistä. Jos appelsiiniriisiin käyttäisi keitettyä riisiä, voisi sen keittää veden asemesta appelsiinimehussa/osaksi keitinnestettä appelsiinimehua.

Minun käyttämälläni ohjeella tulee varmasti kermaisempaa appelsiiniriisiä mitä monilla muilla ohjeilla.

Appelsiiniriisi (Maltan riisi)

2 dl vispikermaa

2 dl sakeaa kylmää riisipuuroa (tätä voi laittaa enemmänkin)

sokeria oman maun mukaan (laitoin reilun ½ dl aluksi)

1-2 tl vaniljasokeria

2 isoa appelsiinia

2-3 rkl appelsiinimarmeladia (tai muuta makuun sopivaa marmeladia tai sosetta)

(sitruunan mehua)

Valmistaminen

Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Kuori ja paloittele appelsiinit pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki ainekset ja maistele makeus mieleiseksi. Ekalla maistelukerralla tuntui maku hieman pliisulta, joten lisäsin sitruunan mehua antamaan kirpeyttä ja usein lisään tämän tyyppisiin marmeladia antamaan lisämakua. Annostele ja koristele.

IMG_20240215_214745.jpg

Appelsiiniriisiä nimitetään myös Maltan riisiksi. Tosin Maltan riisissä voidaan kyllä käyttäää muitakin hedelmiä/marjoja makua antavina aineksina mitä appelsiiniä. Moni mieltää tämän joulun ajan jälkiruoaksi, vaan meillä ainakin tätä tehdään kyllä muuloinkin. Joskus 80- luvulla tehtiin Maltan riisiä, missä pohjana käytettiin kylmää vaniljakiisseliä. Siihen lisättiin kermavaahtoa, keitettyä riisiä/riisipuuroa, makeutta ja hedelmän palasia. Tätäkin versiota vois lähiaikoina tehdä.

IMG_20240210_175806_edit_125091061413218

Ihan näin paljoa ei enää ole appelsiineja käytettäväksi, kun ollaan sinällään syöty paljon ja olen tehnyt kaikkea mahdollista näistä. On tuolla ämpäreissä verigreippejä ja sitruunoitakin. Kun K-supermarketissa oli tarjouksessa 5 e/ ämpäri, niin päätettiin sitten miehen kanssa kumpikin käydä ostoksilla, tietämättä että toinen oli jo käynyt. Vaan haitanneeko tuo mitään. Kyllä nämä kaikki tulee ihan järkevästi käytettyä.