IMG_20210820_200947.jpg

Omppuaika meneillään, niin omena-leivonnaisohjeita on ollut monissa lähteissä paljon jaossa. Tosin monella on ne vaki/lempiohjeet millä tekee. Itse haluan kokeilla aina välillä eri ohjeitakin. Välillä hyvällä menestyksellä ja välillä sitten taasen vähemmän hyvällä. Kaikki tulee kuitenkin aina syötyä.

Tämä omena-kaurapiirakka ohje tuli vastaan eräässä facen ruokaryhmässä. Tämän kerrottiin olevan suoraan 80-luvulta. Ihan tällaista ohjetta en itse muista, vaikka olen jo silloin erinäisiä ohjeita pyöritellyt. Taikina on oikeinkin kaurainen, ei ollenkaan kauhean makea, joten sokerimäärää ei kannata tästä vähentää.,

Minä olen tehnyt ohjeella nyt 3 eri kertaa, enkä kertaakaan ole saanut kovin paksua piirakkaa aikaiseksi. Suurentamaan en ohjetta ole omille pelleilleni ruvennut (pellin koko noin 34 x 37 cm). Ohjeen jakajan piirakka oli muistaakseni kyllä paksumpi?

Näihin piirakoihin käytin kotimaisia omenoita kuorimatta, enkä halunnut laittaa niitä kauhean paljon piirakan leikkautuvuuden takia.

Minä teen jatkossa suluissa olevilla isommilla määrillä, tällöin tulee hieman jämäkämpi pohja. Varsinkin piirakan tekeydyttyä seuraavaan päivään, oli se parempaa.

Omena-kaurapiirakka

(pellillinen, ei kauhean paksua piirakkaa kts kuvat, pellin koko 34x37cm)

Taikina:

250 g voita

3 dl sokeria (tätä ei kannata vähentää, ei tule kovin makeaa)

4 kananmunaa

3 dl kaurahiutaleita

4 dl vehnäjauhoja (toisella kertaa lisäsin jauhoja 1 dl ja me tykättiin enemmän jämäkämmästä pohjasta)

2 leivinjauhetta  (toisella kertaa lisäsin 1 tl)

½ tl suolaa (oma lisäys)

Taikinan päälle:

Omenalohkoja/omenakuutioita

Pinnalle kanelia ja sokeria

Valmistaminen:

Vatkaa huoneenlämpöinen (kovaa rasvaa voi muutaman sekunnin pehmentää mikrossa) voi ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita kaikki kuivat ainekset sekaisin toisessa kulhossa.

Lisää munat yksitellen rasva-sokerivaahtoon voimakkaasti vatkaten, laita välillä muutama lusikallinen kuivia aineita, niin seos ei juoksetu.

Lisää loput kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Ihan koneella alusta loippuun asti.

Levitä taikina pellille (missä on leivinpaperi) ja lado pohjan päälle omenoita mielisellä tavalla. Pinnalle vielä kanelia ja sokeria.

Paista piirakka 175 - 200 asteisessa uunissa kypsäksi. Uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen aikaa menee 25-35 min.

IMG_20210820_192940.jpg

Postauksen kuvat ovat kahdesta eri tekokerrasta.

Ylempi kuva: Eka kokeilu ohjeella. Ajatus oli, että leikkaan piirakasta pieniä palasia taikinaosuuden keskeltä, siksi omenaa noin harvassa, vaikka niitä olisi käyttää kuinka paljon vaan saa tuhottua.

IMG_20210821_113206.jpg

(HUOM! tein kolmannen pellillisen hyvin pikaisesti, en juurikaan vatkannut huoneenlämpöistä rasvaa  ja sokeria hyväksi vaahdoksi ja laitoin kaikki muut aineet kerralla ja surrautin tasaiseksi taikinaksi. Valmiin piirakan rakenne oli ihan samanlainen mitä alkuperäisen ohjeen mukaan tehtynä tuli. Joten jos on hoppu, niin tässä taikinassa voi vatkaamisista oikaista.)

IMG_20210821_125051.jpg

Laitoin kanelia reilusti piirakan pintaan, siksikin tumma, tosin meillä paistetaan monet leivonnaiset tummemmiksi mitä monet muut paistavat.

IMG_20210821_125240.jpg

Kyllä tätäkin piirakkaa vielä muutama pellillinen paistetaan nyt omppuaikaan. Pintaan taidan laittaa sitten muruseoksen, niin tulee kokonaisuudesta hieman paksumpi tai kokeilen paistaa peltiä pienemmässä vuoassa.