Jo jokunen aika sitten toi eräs ystävä kyläilemään tullessaan tuomisina pakastettua porkkanaraastetta....kaunis kiitos. Ihania tällaiset tuomiset. raaste on odottanut pakastimessa leipomisinspistä ja tänään se sitten paukahti päälle... aikomuksena oli tehdä porkkanasämpylöitä.... sämpylät muuttuivatkin sitten teon aikana tällaiseksi peltileiväksi...

Porkkanainen peltileipä

(tai sämpylät)

6 dl haaleaa vettä

50 g tuorehiivaa

1½ - 2 tl suolaa

1 tl sokeria ( tai loraus siirappia, fariinisokeria, hunajaa...jotain makeutta)

1 dl öljyä

2-3 dl porkkanaraastetta

4 dl vehnäjauhoja

7-8 dl vehnähiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva haaleaan veteen, lisää muut mausteet, porkkanaraaste ja öljy. Lisää ensin vehnäjauhot ja alusta sitten pehmeä taikina hiivaleipäjauhoilla. Taikina saa jäädä hyvin löysäksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja taputtele jauhoisin käsin pellin kokoisekis levyksi. Kohota liinan alla hyvin ( n. 20 min). Leikkaa pitsaleikkurilla/taikinapyörällä osiin ( esim 16 palaan). Voitele pinta halutesasi vedellä/maidolla ja ripottele siemeniä päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.

Jauhoiksi käyvät tähänkin taikinaan melkeinpä mitkä vaan....vehnäjauhoja kannattaa laittaa vähän tuomaan sitkoa. Hiutaleet, leseet yms antavat lisää kuitua ja rouheisuutta. Sämpyläjauhoseos sellaisenaan passaa myös jauhoiksi.

Oli oikein pehmoista ja hyvää