CIMG1263.jpg

Eräänä iltana rupesin sämpylöiden tekoon. Taikina oli jo kohoamassa, kun katselin jääkaapista käytettäviä aineksia ja päätin tehdä osasta taikinaa sämpyläpiiloja. Täyte valikoitui ihan oman jääkaapin sisällön mukaan. Jos haluaa tehdä hyvin simppelit versiot, voisi täytteeksi laittaa ihan vaan juustoa/juustoja, kypsytettyä tai tuorejuustoja, oman maun mukaisia. Omaan makuuni olisivat myös kasvistäytteiset tai vaikkapa paistettuja suppiksia/muita sieniä + sipulia + juustoa. Ajatellen miesväkeäni laitoin nyt kuitenkin lihaisan täytteen.

Ei tartte olle välttämättä tällainen kaurainen taikina, minkä minä tein. Koska tekemäni taikina oli iso, paistoin suuresta osasta taikinaa ihan tavallisia sämpylöitä. Sämpyläpiiloista tykättiin, omaan makuuni suolaa olisi saanut olla taikinassa vieläkin enemmän.

HUOM! Jos ei halua tehä näin isoa määrää, kannattaa taikina esim. puolittaa.

Sämpyläpiilot (ja sämpylät)

Taikina:

1,2 litraa nestettä (minulla 5 dl maitoa ja 7 dl vettä)

75 g tuorehiivaa

5 dl maitoon keitettyä kaurapuuroa (tai laita tilalle 5 dl kaurahiutaleita)

4 tl suolaa (olisi voinut olla hieman enemmänkin)

1 rkl sokeria

100 g voita pehmeänä (öljykin käy 1 dl, laita silloin suolaa ehottomasti enemmän)

7 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina

Täyte piiloihin:

(tämä riittää 16 isoon piiloon, kts kuvat)

100 g pekonia

100 g kokolihaleikkelettä/savukinkkua

1 oikein iso keltasipuli (tai 10 cm pätkä purjoa)

ripsaus paprikajauhetta

mustapippuria myllystä (laitoin 10 kierrosta karkeaa)

3/4 dl oikein pieniä mauste/suolakurkkukuutioita

(tuore paprikakin passaisi tähän täytteeseen hyvin, vaan en nyt sitä halunnut laittaa)

------------------------

cheddarjuustoa (toki muukin käy)

Voiteluun: kananmuna

Pinnalle piiloihin: juustoraastetta

CIMG1214.jpg

Tee ihan tavallinen sämpylätaikian ja jätä se kohoamaan täytteen tekemisen ajaksi.

Minun käyttämäni täyte tehdään näin: Hienonna pekoni ja kinkkuleikkele oikein pieneksi. Hienonna myös sipuli. Laita pekonit kylmälle paistinpannulle ja kun niistä rupeaa rasva sulamaan, lisää pannulle sipulit freesaantumaan. Lisää lopussa kinkku ja suolakurkut ja kuumenna nekin täytteen seassa. Mausta seos.Makuja saa olla ihan reilusti.

Hiero taikinasta pyöreitä pullia (minä leivoin osasta sämpylöistä eri mallisia) ja jätä ne vielä hetkiseksi kohoamaan.

Kaulitse/taputtele ne sitten lätkiksi, annostele täyte keskelle, ummista piilot  ja laita kohoamaan pellille liitoskohta alaspäin.

CIMG1222-001.jpg

Täytettä saa laittaa ihan reilusti piiloihin. Ummistaminen nipistämällä saumakohdat hyvin kiinni ja sitten vaan piilo kiepsautetaan liitoskohta alaspäin ja minä tykkään vielä pellillä painaltaa hieman matalammaksi.

CIMG1225.jpg

Piilot kannattaa kohottaa hvyin, munaseoksella (tai muulla esim piimällä, vedellä, maidolla) voitelu ja jotain koristeita vielä pintaan. Myös erilaiset siemenet käyvät hyvin. Minä hyödynsin pakastimesta ihan tavallista pitsajuustoseosta.

CIMG1228.jpg

Paistoin piilot 200 (-225) asteisessa tavallisessa tasalämpöuunssa, noin 25 minuuttia, sillä tekemäni piilot olivat isoja. knnattaa tutkailla kypsyyttä, kypsänä pitäisi tuntua kevyiltä kokoonsa nähden.

CIMG1245-001.jpg

Hetkisen kun malttaa odottaa jäähtymistä, niin sitten vaan nautttimaan sämpyläpiiloista.

CIMG1269.jpg

Tällä kertaa en halunnut täytettyihin sämpylöihin pitsojen makumaailmaa, mutta jos siitä tykkää, niin täytteeksi pitsakastiketta, mieleistä täytettä ja juustoa.

Myös alla olevista linkeistä löytyvät ohjeet ovat hyviä.

Pitsasämpylätkin ovat hyviä, oletkos tehnyt nääitä?

Myös tämä pitsapulla-ohje on hyvä.

CIMG1232.jpg

Minä tein 1,2 litran taikinasta noin 40 isoa sämpylää ja 16 isoa sämpyläpiiloa.