Eräänä iltana rupesin sämpylöiden tekoon. Taikina oli jo kohoamassa, kun katselin jääkaapista käytettäviä aineksia ja päätin tehdä osasta taikinaa sämpyläpiiloja. Täyte valikoitui ihan oman jääkaapin sisällön mukaan. Jos haluaa tehdä hyvin simppelit versiot, voisi täytteeksi laittaa ihan vaan juustoa/juustoja, kypsytettyä tai tuorejuustoja, oman maun mukaisia. Omaan makuuni olisivat myös kasvistäytteiset tai vaikkapa paistettuja suppiksia/muita sieniä + sipulia + juustoa. Ajatellen miesväkeäni laitoin nyt kuitenkin lihaisan täytteen.
Ei tartte olle välttämättä tällainen kaurainen taikina, minkä minä tein. Koska tekemäni taikina oli iso, paistoin suuresta osasta taikinaa ihan tavallisia sämpylöitä. Sämpyläpiiloista tykättiin, omaan makuuni suolaa olisi saanut olla taikinassa vieläkin enemmän.
HUOM! Jos ei halua tehä näin isoa määrää, kannattaa taikina esim. puolittaa.
Sämpyläpiilot (ja sämpylät)
Taikina:
1,2 litraa nestettä (minulla 5 dl maitoa ja 7 dl vettä)
75 g tuorehiivaa
5 dl maitoon keitettyä kaurapuuroa (tai laita tilalle 5 dl kaurahiutaleita)
4 tl suolaa (olisi voinut olla hieman enemmänkin)
1 rkl sokeria
100 g voita pehmeänä (öljykin käy 1 dl, laita silloin suolaa ehottomasti enemmän)
7 dl hiivaleipäjauhoja
vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina
Täyte piiloihin:
(tämä riittää 16 isoon piiloon, kts kuvat)
100 g pekonia
100 g kokolihaleikkelettä/savukinkkua
1 oikein iso keltasipuli (tai 10 cm pätkä purjoa)
ripsaus paprikajauhetta
mustapippuria myllystä (laitoin 10 kierrosta karkeaa)
3/4 dl oikein pieniä mauste/suolakurkkukuutioita
(tuore paprikakin passaisi tähän täytteeseen hyvin, vaan en nyt sitä halunnut laittaa)
------------------------
cheddarjuustoa (toki muukin käy)
Voiteluun: kananmuna
Pinnalle piiloihin: juustoraastetta
Tee ihan tavallinen sämpylätaikian ja jätä se kohoamaan täytteen tekemisen ajaksi.
Minun käyttämäni täyte tehdään näin: Hienonna pekoni ja kinkkuleikkele oikein pieneksi. Hienonna myös sipuli. Laita pekonit kylmälle paistinpannulle ja kun niistä rupeaa rasva sulamaan, lisää pannulle sipulit freesaantumaan. Lisää lopussa kinkku ja suolakurkut ja kuumenna nekin täytteen seassa. Mausta seos.Makuja saa olla ihan reilusti.
Hiero taikinasta pyöreitä pullia (minä leivoin osasta sämpylöistä eri mallisia) ja jätä ne vielä hetkiseksi kohoamaan.
Kaulitse/taputtele ne sitten lätkiksi, annostele täyte keskelle, ummista piilot ja laita kohoamaan pellille liitoskohta alaspäin.
Täytettä saa laittaa ihan reilusti piiloihin. Ummistaminen nipistämällä saumakohdat hyvin kiinni ja sitten vaan piilo kiepsautetaan liitoskohta alaspäin ja minä tykkään vielä pellillä painaltaa hieman matalammaksi.
Piilot kannattaa kohottaa hvyin, munaseoksella (tai muulla esim piimällä, vedellä, maidolla) voitelu ja jotain koristeita vielä pintaan. Myös erilaiset siemenet käyvät hyvin. Minä hyödynsin pakastimesta ihan tavallista pitsajuustoseosta.
Paistoin piilot 200 (-225) asteisessa tavallisessa tasalämpöuunssa, noin 25 minuuttia, sillä tekemäni piilot olivat isoja. knnattaa tutkailla kypsyyttä, kypsänä pitäisi tuntua kevyiltä kokoonsa nähden.
Hetkisen kun malttaa odottaa jäähtymistä, niin sitten vaan nautttimaan sämpyläpiiloista.
Tällä kertaa en halunnut täytettyihin sämpylöihin pitsojen makumaailmaa, mutta jos siitä tykkää, niin täytteeksi pitsakastiketta, mieleistä täytettä ja juustoa.
Myös alla olevista linkeistä löytyvät ohjeet ovat hyviä.
Pitsasämpylätkin ovat hyviä, oletkos tehnyt nääitä?
Myös tämä pitsapulla-ohje on hyvä.
Minä tein 1,2 litran taikinasta noin 40 isoa sämpylää ja 16 isoa sämpyläpiiloa.
Kommentit