CIMG5865.jpg

Ehkei tämä piiras voittaisi makeiden piirakoiden missikisoja, mutta hyvää tämä on. Monella meistä on karviaismarjoja pakastimessa ja pähkäillään mihin niitä voisi käyttää, vai onko? Tässäpä olisi yksi ihan varteenotettava ohje. Tokihan ohjeella voi tehdä muunkinlaista marja/hedelmäpiirakkaa vaihtaen vaan karviaisten tilalle muun makua antavan aineksen.

Minä tein karviaispiirakkaa parikin kertaa tällä ohjeella viime syksynä, kerran tuoreista ja toisella kertaa pakastetuista karviaisista. Nopeatekoinen mehevä piiras....kaikista eniten menee aikaa, jos rupeaa leikaamaan saksilla karat marjoista pois. Minä leikkaan piirasmarjat aina puhtaiksi....tämäkin vaihe tulee tehtyä epähuomiossa, kun katselee samalla telkkaria.

CIMG5856.jpg

Olen käyttänyt tätä pohja-ohjetta moniin muihinkin makeisiin piirakoihin. Alkuperäinen ohje on täältä Annelta raparperiversiona. Kardemumman olen lisännyt ohjeeseen, koska se sopii mielestäni hyvin raparperipiirakkaan. Sen sopivuutta karviaisen maun kanssa pähkäilin ja onneksi laitoin, sillä minusta se käy myös kirpakan karviaisen kanssa oikeinkin hyvin yhteen.

Karviaispiirakka

(uunipellillinen 50-60 cm uuniin, minun 50 cm uunin pellin mitat ovat 34 x 37 cm ja sillä tehtynä piiraasta tuli ihan paksua)

9 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

4,5 dl sokeria

(3 tl vaniljasokeria)

0,5 tl suolaa

1 tl jauhettua kardemummaa ( nykyisin laitan 2 tl)

5,25 dl maitoa ( osa voi olla kermaa/ruokakermaakin)

2 isoa kananmunaa

150 g sulatettua voita

8 -10 dl puhdistettuja karviaisia (tai ohuita raparperiviipaleita)

sokeria pinnalle

1. Sekoita taikinaan tulevat kuivat ainekset sekaisin kulhossa esim. pallovatkaimella. Lisää märät aineet sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä kuitenkaan turhaan vatkaile, ettei taikinaan tule sitkoa.

Sekoita puhdistetut karviaiset taikinaan....voit jättää osan piirakan pinnalle ripoteltavaksi.

(2. Ripottele hieman sokeria piirakan pinnalle)

3. Paista ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea ja piirakka on keskeltäkin kypsä. Kokeile kypsyys tikulla piirakan keskeltä. Uunin paisto-ominaisuuksista riippuen, kannattaa tsekata onko syytä paistotasoa muuttaa lopussa.

4. Halutessasi ripottele vielä sokeria  kuuman piirakan päälle.

 

CIMG5860.jpg

Koska minulla oli paljon karviaisia, laitoin vielä päällekkin niitä...samalla tavalla uppoavat piiraaseen, joten ihan hyvin olisin voinut laittaa kaikki marjat taikinaan.

CIMG5864.jpg

Paiston jälkeen ripottelin vielä vähän sokeria piirakan päälle. Siltikään tämä piiras ei ole ollenkaan yltiömakea.

CIMG5896.jpg

Mehevää karviaispiirakkaa ihan tällaisenaankin, kuten meillä suurin osa piirakasta syötiin. Tokihan vaniljakastike tai jätskipala tai vaikkapa kinuskinen kermavaahto piirakan lisänä aina juhlistaa kokonaisuutta.