IMG_20210922_112825.jpg

Jotain helppotekoista ja nopeaa halusin tehdä kahvivieraille. Syötiin kaikki näitä samoja, vaikka kaikille ei oliskaan tarvinnut olla gluteenitonta. Jaoin taikinan kahtia ja tein sekä puolukka-, että omenamuffinsseja. Jos ei näin halua tehdä, silloin pitää vain tuplata makua antavan aineen määrä. Puolukkaversioihin halusin laittaa rouheutta tuomaan mantelilastuja pinnalle, vaan ilmankin ovat hyviä. Jauhoina minulla oli Pirkan vaalea gluteeniton jauhoseos, ja laitoin sitä saman määrän mitä vehnääkin olisi tullut. Ihan hintun verran vähemmän olis piisannut, kenties?

Gluteenittomat puolukka- ja omenamuffinssit 

(12 kpl muffinssipellillä tehtynä, minä tein 6 kpl puolukkaversioita ja 6 kpl omenaversioita)

3½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (minulla oli Pirkan jauhoja ja jos ei muffinssien tarvitse olla gluteenittomia, silloin laittaa saman määrän vehnäjauhoja)

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

1 dl maitoa

100 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

2 isoa kananmunaa

Puolukkaversioon 6 muffinssiin:

2 dl puolukoita taikinaan + pinnalle yhteensä vajaa 1 dl ja mantelilastuja

Omenamuffinsseihin 6 muffinssiin:

taikinaan pieniä omenkuutioita 2 kukkuraa dl  + sekaan sokeria ja kanelia ja vielä muffinssien pinnalle noin 1½ dl omppukuutioita Ja ripsaus kardemummaa taikinaan.

Lisäksi tarvitaan paperisia muffinssivuokia ja  jäähtyneiden muffinssien pinnalle tomusokeria

Valmistaminen:

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää seokseen kaikki muut ainekset paitsi puolukat ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa sitä, ettei taikinaan tule sitkoa.  

Jos teet kahdenlaisia muffinsseita, jaa taikina kahteen kulhoon ja jatka muffinssien tekemistä

Puolukkamuffinssit: lisää taikinaan puolukat (tuoreet) tai annostele ne vuorotellen muffinssipellillä oleviin paperivuokiin. Pinnalle muutamia puolukoita ja mantelilastuja.

Omenaversio: kuori ja kuutioi omena pieniksi kuutioiksi ja sekoita niihin kanelia ja sokeria oman maun mukaan. Lisää tätä seosta taikinaan 2 kukkuraa dl  + vielä ripsaus kardemummaa maustamaan taikinaa. Annostele taikina vuokiin ja laita omenaseosta vielä pinnalle.

Paista muffinssit 200 asteisessa uunissa keskitasossa 17- 20 min. Tarkkaile kypsymistä, äläkä paista gluteenittomia muffinsseja liian kuiviksi.

.IMG_20210922_100817.jpg

2 puolukkamuffinssia jätin ilman mantelilastuja, jos vaikka joku sattuu olemaan manteliallerginen.

IMG_20210922_104228.jpg

IMG_20210922_112757.jpg

original_35bccb47-dfa4-49a3-a300-630d5b0

Tällainen oli omenamuffinssin sisus. Oli ihan hyvä. Olin varannut kinuskikastiketta muffinssien pinnalle lorautettavaksi, vaan kukaan ei katsonut sitä tarpeelliseksi.