CIMG5247.jpg

Kakun alkuperäinen ohje on Valion sivuilta ...yhen muutoksen tein eli luonnon jogurtti vaihtui creme fraicheksi.

Tämän helpommaksi ei kahvikakun teko voi mennä. Yleensä tulee käytettyä kahvikakkuun erillisiä mausteita, vaan nyt kun sattui kapissa olemaan pussillinen piparkakkumaustetta, tuli sitä käytettyä ohjeen mukaisesti. Itse kenties olisin kaivannut vaikka pikkasen enemmänkin mausteita kakkuun, vaan muut keltä kyselin olivat ihan tyytyväisiä kakkuun. Rakenne kakussa on mukavan huokoinen ja kun kakkua ei paista liian kuivaksi, myös mehevä. Jopa ihan vastapaistettunakin. Meillä nimittäin syötiin kakkua ekan kerran heti kun se oli jäähtynyt....

Helppo maustekakku

(tarvitset 2 litran vuoan)

4½ dl vehnäjauhoja

2½ dl sokeria

1 rkl piparkakkumaustetta (seuraavan kerran laitan ripsauksen enemmän)

2 tl soodaa

2 dl margariinisulaa (tai voita)

3 isoa munaa

2½ dl creme fraichea (alkuperäisessä ohjeessa luonnon jogurtti, vaan mikä tahansa hapan paksu käy)

Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan turhaan vaivaa taikinaa. Kaada taikina (jauhotettuun) voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakku 160-175 asteisessa uunissa kypsäksi. Aikaa menee 50-55min... tarkista kakun kypsyys tikuilla Kuiva tikku = kypsä kakku. Mulla kakku kypsyi 50 minuuttiin kypsäsksi, tosin nostin lopussa hieman lämpöä, koska halusin paistopintaa lisää. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti jäähtymään. Hyvää oli kakku tuoreena, vaan muutaman päivän tekeytymisen jälkeen maut olivat vielä tasaantuneet, kuten yleensäkkin maustekakuissa.

CIMG5239.jpg

Arvatkaas millä jauhotin kakkuvuoan?

No ruisjauhoilla.... jotkut ovat suositelleet käytettävän ruisjauhoa vuoissa missä paistetaan tummataikinainen kakku. Minähän en usko, ennenkun ite kokeilen. Nyt sitten muistin kokeilla ja koska syömme kakun ihan ite ei ollut pelkoa että kakku menis haaskiin. Kakun paistuessa  tuoksuttelin uunista tuoksuja...tuoksuuko ruisleipä? Ei tuoksunut. Pinta on alussa kuvan mukainen, vaan säilytyksessä se on muuttunut, eikä jauhotusta enää näy yhtään. Käytän ehottomasti toistekkin.