CIMG0874-normal.jpg

Tänä vuonna en aikonutkaan leipoa runebergeja, vaan ostin pari kpl tämän päivän herkutteluun. Vaan eihän sit osannut olla leipomatta, joten tänään ilahdutan (toivottavasti) muutamaa ystävää uunituoreilla tortuilla.

Mitään vakiohjetta minulla ei ole millä aina tulisi tehtyä.... teen milloin milläkin ohjeella ja kaikki on tullut syötyä. Isoja rakenne- ja makueroja kylläkin eri ohjeilla tehdyissä tortuissa on. Saatikka puuttumatta eri kostutusliemiin ja tapoihin. Minä tykkään punssiliemellä kostutetuista.

Oikeita korkeita torttuvuokia en omista ja kahvikupeissa tekokaan tähän tapaan ei nyt houkuttanut, joten paistoin tortut voidelluissa muffinipellin syvennyksissä ilman paperivuokia. Koristelut tykkään endottomasti tehdä kumotulle runeberille, sille tasiasemmalle pinnalle...

Tänä vuonna tein tortut tällä ohjeella....

Runebergintortut

(12 kpl muffinssipellillä tehtynä)

200 g voita tai margariinia

½ dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 isoa kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

50 g jauhettua mantelia

1 dl pipareita muruina

1 tl leivinjauhetta

3/4 rkl jauhettua kardemummaa

(Sisälle punaista marmeladia... tämä vaihe ei ole välttämätön)

Kostutukseen 1 dl vettä + 1 dl punssia + 2 rkl sokeria

Koristeluun punaista marmeladia/vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutusta ( esim 1 dl siivilöityä tomusokeria + n. 1 rkl sitruunanmehua+vetttä)

Voitele muffinssipellin syvennykset ja ripsauta pohjalle vähän korppujauhoja.

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä siihen 1 munaa ja puolet kuivista keskenään sekoitetuista aineksista ja sekoita tasaiseksi. Lisää toinen muna ja loput kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahdella lusikalla muffinssipellin voideltuihin syvennyksiin. Mikäli haluat laittaa sisällekkin marmeladia, kuten minä, tee näin....kasta jauhoissa sormi ja tee tortun keskelle kolo mihin pursotat/laitat lusikalla n.tl marmeladia ja sitten jauhoisin sormin ummistat tortun pinnan, niin ettei marmeladi näy. Paista tortut n.200 asteisessa uunissa kypsiksi...aikaa menee n.15 min, vaan kypsyyshän on aina kokeiltava tikulla keskeltä torttua. Kuiva tikku = kypsä torttu. Liian tummiksi eikä kuiviksikaan ei torttuja kannata paistaa. Kumoa tortut esim tarjottimelle. Kiehauta kasteluliemen ainekset ja kastele tortut joka puolelta kuumalla liemellä. Anna torrujen jäähtyä ja vetäytyä/tekeytyä. Koristele pinta marmeladilla ja sokerivesikuorrutuksella.... tässäkin on eri kuppikuntia. Kuka laittaa ensin valkoisen rinkulan tortun pinnalle ja sitten täyttää keskiosan marmeladilla/hillolla .... kuka laittaa ensin marmeladin ja sen ympärille sokerikuorrutuksen. Samapa tuo miten päin tekee... pääasia että koristelee.

 

Viime vuonna leivoin sydämen mallisen runeberginkakun. Useampanakin vuotena olen leiponut tortut tällä ihan hyvällä ohjeella kahvikupeissa korkeiksi tortuiksi.