Kotitekoiset lihapiirakat ovat olleet jo kauan kokeilulistallani... mieskin jo kyseli että milloinkas aion tehdä... tulostelin nääs ohjeita tässä yhtenä iltana netistä... aika erilaisilla ohjeilla ihmiset tekevät lihapiirakoitakin.... tämä minun ohje ei ole suoraan mistään, vaan olen yhdistellyt ohjeita ja uskonut itseäni tietyissä perusasioissa enemmän kuin kaikenlaisia ohjeita....

Tässä valmiit piirakat valumassa paperin päällä ... kaksi pientä lihistä ei päässyt kuvaan...

 

Lihapiirakat

( 15 kpl aika isoja )

taikina:

6 dl maitoa ( joissakin netissä olevissa ohjeissa nesteenä oli myös vesi )

50 g tuorehiivaa

½ dl öljyä

2 rkl sokeria (tätä vmäärää voisi hieman vähentää....)

2 tl suolaa (pikkasen enemmän?)

n. 14 dl jauhoja ( minä laitoin 7 dl hiivaleipäjauhoja ja 7 dl vehnäjauhoja)

-> lämmitä maito, lisää hiiva, öljy  ja kaikki mausteet ja alusta jauhoilla kimmoisa tasainen taikina ja anna taikinan kohota hyvin lämpimässä paikassa reilu ½ tuntia...

täyte:

1½ dl puuroriisiä -> keitä vedessä kypsäksi + huuhdo kylmällä vedellä

2 sipulia -> kuori ja hienonna

600 g jauhelihaa ( minä laitoin 400 g nauta ja 200 sika-nauta jauhelihaa) -> ruskista yhdessä sipulin kanssa

suolaa, aromat-seosta, paprikajauhetta, maustepippuria, valkopippuria, 1 iso valkosipulin kynsi hien.

-> yhdistä kaikki täyteainekset ja mausta mieleiseksesi ja anna täytteen jäähtyä

lihapiirakoiden muotoileminen:

- alla olevissa kuvissa on eri tapoja lihapiirakoiden tekemiseen kts kuvia ja kirjoituksia

- kohota lihapiirakat

- keitä lihapiirakat öljyssä munkkien tapaan

Tästä se alkaa... kohonnut taikina ja jäähtynyt liha-riisitäyte...

Tässä yksi tapa tehdä lihapiirakoita; kaulitse taikinaa itsestäsi kauimpana olevasta reunasta noin 20 cm leveä ja saman pituinen osio noin ½ cm paksuiseksi, laita täytettä 2 -3 rkl...

... ja käännä levyn uloin reuna itseesi päin täytteen päälle

.. irrota lihapiirakka esim. lautasen reunalla kieräyttämällä... tarttuu hyvin kiinni kun liitoskohdassa ei ole jauhoja eikä täytettä, eikä taikina ole ennättänyt kuorettua... jos jostakin syystä joku kohta ei umpeennu niin nipistä kiinni sormin...

 

Tässä toinen tapa tehdä lihapiirakka; Ota ohueksi kaulitusta levystä sopivan kokoisia pyöreitä (tai soikeita) lätkiä, voitele reunat vedellä , laita täyte, käännä puolikuun malliseksi ja ummista haarukalla painamalla... en ruvennut nyt kokeilemaan onko vesi ehdoton, vaan voitelin reunat ennen ummistamista, koska niin joissakin ohjeissa käskettiin tehdä tällä tapaa tehtäessä...

 

Tässä kolmas tapa tehdä lihapiirakka... tällä tapaa tehdään joitakin suolaisia hiivataikinapiirakoita, mutta lihapiirakoita tehdessä juolahti mieleen että kokeilempas tämänkin tavan.... ja hyvin pysyi mallissaan eli ota kaulitusta levystä  jollakin muotilla pyöreä lätkä, kuten yläpuolellakin olevassa tavassa.... voitele reunat vedellä, laita täyte lätkälle ja taita melkein puolikuun malliseksi, jätä alaosa hieman pidemmäksi, taita alapuoli päällepäin ja ummista rypyttämällä sormin....

 

Teetpä lihapiirakat millä tapaa tahansa, pistele toinen puoli haarukalla ja  kohota piirakat  hyvin ennen öljyssä paistamista...

Minä paistoin kattilassa, koska en omista valurautapataa enkä rasvakeitintä... kaadoin 2 litraa ( monissa ohjeissa tarvittavan rasvan määrä oli 1 litra ja käskettiin keitellä lihapiirakat yksitellen...)  rypsiöljyä kattilaan ja kuumensin sen noin 170 asteiseksi, kokeilin pienellä palalla kuoritaikinaa... kun ruskistuu noin ½ minuutissa on sopiva lämpötila... koska en omista myöskään rasvalämpömittaria... minulla mahtui kattilaan 2 tai vähän pienempiä jopa 3 kerralla paistumaan.....ensin paistuu toinen puoli ....

... ja sitten paistuu toinen puoli ja  lihapiirakat kannattaa laittaa esim paperin päälle valumaan tai ritilälle...

 

Peitä lihapiirakat liinalla ja vaikka muovipussilla hetkiseks, niin kuori pehmenee....

Me täytimme lihapiirakat ihan vaan kurkkusalaatilla, sinapilla, ketsupilla ja jotkut laittoivat nakkejakin ... Vaikka itse sanonkin, niin nämä olivat erittäin hyviä!

HUOM!

Mielestäni laitoin täytettä reilusti lihapiirakoihin ( kaikki 4 syöjää oli sitä mieltä että oli riittävästi täytettä)siitä huolimatta täytettä jäi ....pakastin lopun seuraavaa kertaa varten.. tai voihan täytteen käyttää pasteijoihin tms.  Minä aion tehdä pian ½ annosta lihapiirakkataikinaa ja käyttää loppu täytteen niihin !