Tällaisia savukinkkutäytteisiä rahkavoitaikinanyyttejä tein toiveesta yhdeksi suolaiseksi syötäväksi.
Nyytteihin voi tehdä rahkavoitaikinan sijasta esim sekoitetun voitaikinan, kuten näissä lämminsavulohinyyteissä on. Jauheliha-riisitäytteisten nyyttien ohje löytyy täältä
Minä tein alla olevan ohjeen tuplana.
Kinkkutäytteiset rahkavoitaikinanyytit
(leikkasin taikinalevystä 9x9 cm neliöitä ja minulla tuli koko määrästä X määrä nyyttejä...tunnustan että jäi laskematta)
Rahkavoitaikina
550 g puolikarkeita vehnäjauhoja
500 g voita (tai leivontamargariinia)...saa olla hieman pehmentynyttä
2 tl leivinjauhetta
(reilu ½ tl suolaa)
500 g maitorahkaa (perinteistä paksua)
Kinkku-juustotäyte
500 g savukinkkua (minulla oli Kotimainen sarjan ylikypsää palvikinkkua ja Saarioisten pippurikinkkuleikkelettä....mutta mikä hyvä savukinkku vaan käy)
100 g chili-paprikatuorejuustoa
½ prk Koskenlaskija ruoka&dippi maustamaton (jos ei tätä halua laittaa, niin laittaa tuorejuustoa enemmän)
1 iso suippopaprika
3 - 4 dl (=150 - 200 g) juustoraastertta (minulla coopin pitsajuustoraastetta)
(joskus laitan hienonnettua purjoa tai/ja persiljaa sekaan vähän, nyt en laittanut)
paprikajauhetta
muita mieluisia mausteita...minä en laittanut muuta, kun osa kinkusta oli sen verran pippurista
Lisäksi tarvitaan nyyttien voiteluun kananmunaa
(minä en nyt halunnut laittaa näihin mitään koristelua voidellulle pinnalle, mutta esim unikon- tai seesaminsiemenet sopivat toki hyvin)
Valmistaminen:
Taikina: Minä teen rahkavoitaikinan edelleen tällä vanhalla tavalla. Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita ne sekaisin.Paloittele rasva sekaan ja nypi se sormenpäillä tai kiero käsien välissä kuivien aineiden sekaan -> ryynimäinen seos, ei saa olla isoja rasvaklönttejä. Lisää maitorahka ja vaivaa taikina hyvin sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Niin kauan pitää taikinaa pursella, että se on ihan tasaista. Laita taikina muovipussiin. Taputtele pussin päältä hieman levymäiseksi ja laita jääkaappiin/muuhun kylmään. Pakkasella ulkonakin jähmettyy taikina nopeasti. Periaatteessa rahkavoitaikinan voi leipoa heti, mutta edes muutaman tunnin jähmettyminen tekee rahkavoitaikinallekkin hyvää. Yleensä teen taikinan ja täytteen jo edellisenä iltana jääkaappiin tai teen taikinan aamulla ja leivon iltapäivällä.
Täyte: Hienonna savukinkku veitsellä/koneella tai raasta käsikäyttöisellä raastimella kuten minä palakinkun hienonsin. Kuutioi paprika oikein pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki täyteainekset niin että siitä tulee paksua maukasta "mössöä"
Nyyttien valmistaminen
Taikinalevy on aluksi kovaa, mutta painele ensin sitä vaikka käsin ja siitä vaan rupeat kaulitsemaan jauhotetulla pöydällä/alustalla, niin kyllä se nopeasti pehmenee. Kaulitse taikina ohueksi ( noin ½ cm) levyksi, joko yhdessä osassa, kuten minä teen tämän kokoiselle taikinalle (tai kahdessa osassa). Muista tsekata aina välillä esim paistinlastalle, ettei taikinalevy ota kiinni alustaan. Eikä taikina saa olla pingottuneena.
Leikkaa leivinpaperista 8-10 cm leveä (minä leikkaan yleensä kaksinkertaisena...on jämäkämpi) suikale ja leikkaa sen avulla samankokoisia neliöitä taikinapyörällä, veitsellä tai pitsaleikkurilla leikaten.
Laita jokaiseen neliön keskelle täytettä kukkura rkl (minä tiivistän täytteeen lusikkaan kulhon reunaa vasten ja liuutan kökön neliön keskelle ihan ronskistoi sormia apuna käyttäen.
Ummista neliöt nyytiksi. Minä teen ummistamisen niin, että otan sormiin ensin vastakkaiset kulmat ja sitten ne toiset. Ja ummistaminen pitää tehdä riittävän alhaalta, ei vaan kulmioiden päästä. Minä en koskaan voitele yhdistämiskohtia vaan nipistän ne vaan reilusti kiinni kiertäen/puristaen ja painamalla päät (tursakkeen) matalammiksi keskelle (samaan tapaan yhdistän tähtitortut). Nyytit pysyvät kyllä hyvin kiinni, kun taikina on kaulittu riittävän ohueksi ja ummistusnipistäminen tehdään riittävän ronskisti.
Laita nyytit pellille leivinpaperin päälle.
Vatkaa voitelukananmunan rakenne rikki (ja laita tilkka vettä sekaan) ja voitele nyytit.
Paista nyytit 200 asteisessa uunissa 15-20 min nyyttien koosta, taikinan paksuudesta yms. riippuen. Huomioi, että rahkavoitaikina ruskistuu helposti. Muista kurkata myös pohjalle, ettei tule sieltäkään liian tummaksi.
HUOM! Jos täytettä sattuisi jäämään, saa siitä helpolla kaikenlaisille leipäviipaleille tehtynä lämpimiä leipiä. Täytteen voi myös halutessaan pakastaa ja käyttää myöhemmin. Minä yritän aina loppua kohden tähdätä niin, että pohjat ja täyte menis tasan. Jos taikinan kaulitsee useammassa erässä, kannattaa täyte jakaa yhtä moneen osaan.
Jospa ens kerralla muistasin laskeakkin kpl määrän.
Kommentit