IMG_20231115_084040_edit_43256222148913.

Aamupalakuvissa Instan puolella ja täälläkin on viimeisen vuoden aikana usein ollut jonkinlaisia chiasiementuorepuuroja (tai chiavanukas, kuten näitä useimmiten nimitetään) ja viimeisimmistä tuli monia kyselyjä Instan puolella, joten laitanpa vielä tännekkin perusohjeen millä yleensä näitä teen.

Monet pitävät perusohjeena 1 rkl chiasiemeniä ja 1 dl nestettä suhdetta. Tämä tuplana, tulee kerta-annokseksi jo reilu määrä yhdelle syöjälle.

Minä laitan nesteeksi yleensä proteiinipitoista, maitoa, rahkaa, jogurttia, ihan proteiinin takia, mutta kyllä chiasiemenet voi turvottaa vaikka ihan vaan vedessä, mehussa tai vaikkapa mehukeitossa.

Netin ohjeissa mainitaan turpoamisajaksi 20 - 60 min, mutta useissa todetaan, että mieluummin yön yli. Nyt kun olen tehnyt chiapuuroja kymmeniä, kymmeniä kertoja, olen tarkkaillut/seurannut tuota turpoamisjuttua ja vieläkin joskus hämmästyn, miten pitkään puuro saa tekeytyä ollakseen itelleni mieluista. Minä teen puuron yleensä iltasella valmiiksi jääkaappiin odottamaan aamua. Kolme päivää olen säilyttänyt chiapuuroa jääkaapissa tiiviissä kannellisessa rasiassa ja hyvin on kestänyt säilytyksen. Pidemmästä ajasta ei ole kokemuksia.

Silloin kun haluan vaihtelua lähipäivinä makua antavaan ainekseen puurossa, teen pelkän puuropohjan ja lisään eri aterioille eri marjoja, hedelmiä. Kuvissa ekana oleva mansikkainen versio on itelleni niin mieluista, että sitä teen yleensä tuon ohjeen mukaan sekoittaen mansikkasoseen puuron sekaan.

Ohjeella tehden tulee ihan reilu annos (minulla piisaa 4 isoon annokseen lautaselta tai annoskulhosta syötynä, pikkuisiin laseihin laitettuna tulee annoksia useampia)

Netistä löytyy chiaohjeita hurjan paljon. Hakusanana kannattaa käyttää chiavanukas, jos tällaista tuyorepuuro tyyppistä ohjetta etsii.

Mansikkainen chiatuorepuuro

(HUOM! tällä tulee ihan reilu määrä tuorepuuroa/chiavanukasta. Minä syön tästä 4 isoa annosta kts kuva)

3 dl maitoa (lehmänmaitoa, kookosmaitoa, kasvismaitoja, mikä vaan käy. Tai käytä nesteeksi mieluista mehua tai mehukeittoa)

250 g prk maitorahkaa (mikä tahansa jogurttikin käy)

1 dl chiasiemeniä (jos haluaa oikein sakeaa, voi olla hieman kukkurakin dl, koska mansikkasosekkin löysyttää)

sokeria oman maun mukaan (laitoin 2 rkl)

ihan pieni ripsaus suolaa (terävöittää makua)

__________________________

Jos laitat makua antavan aineksen sekaan, tarvitaan

vähintään 2 dl makua antavaa marja/hedelmäsosetta (tai kokonaisia marjoja) Minä soseutin sulatetut pakastemansikat ja käytin niitä tällä kertaa puuroon.

HUOM! Makua antavan aineksen voi myös laittaa vasta tekeytyneen tuorepuuron päälle TAI koota perus chiapuurosta/vanukkaasta kerroksittain makua antavan aineksen kanssa kaunis  annos.

Valmistaminen

Sekoita maito ja rahka sekaisin. Lisää chiasiemenet, sokeri ja sose. Sekoita hyvin sekaisin. Laita tuorepuuro tekeytymään jääkaappiin vähintään 2 tunniksi, mieluummin pidemmäksi ajaksi. Minä teen yleensä puuron viimeistään illalla valmiiksi jääkaappiin seuraavaksi aamuksi.

(Jos mahdollista, sekoita puuroa tekeytymisvaiheessa kerran/pari. Mulle on joitakin kertoja käynyt niin, että siemenet ovat klimmppiintyneet jääkaappivaiheessa. toki puuron sai rivakalla sekoituksella taas ok.)

Kun chiasiemenet ovat turvonneet, tarkista puuron maku ja sakeus. Jos puuro tuntuu omaan makuun liian jähmeältä, lisää loraus maitoa.

Syöntivaiheessa laitan vielä monesti marjasosetta /marjoja lisää pinnalle ja jotain siemeniä, raejuustoa, banaania yms.

 

Tässä toisen usein käyttämäni chiatuorepuuron/vanukkaan ainesuhteet:

250 g rahkaa

300 g mansikkajogurttia

noin 1½ dl soseutettua mansikkaa

4 kukkuraa keittolusikallista chiasiemeniä

olematon ripsaus suolaa

Tähän en kaipaa lisämakeutta, kun jogurtti on makeutettua.

IMG_20231114_181632_edit_43428969644056.

Tässä mansikkainen chiapuuro menossa jääkaappiin. Löysää on, mutta chiasiement imevät itseensä nestettä reilusti. Toki myös sekaan käytettävän soseen paksuus vaikuttaa lopputuloksen jämäkkyyteen. Jos sose on kauhean löysää ja sitä laittaa reilusti, pitää chiasiemeniä laittaa enemmän tai vastaavasti nestettä vähentää.

Joskus ekoilla kerroilla tehdessäni, saattoi valmis puuro olla turhankin löysää makuuni, niin ripsautin vähän kaurahiutaleita sekaan, ne kun turpoavat nopsaan. Toki teen ihan tarkoituksellakin usein kaura-chiatuorepuuroa. Siinä ei tule ihan niin voimakkaasti esille turvonneiden chiasiementen "limaisuus", mikä varmasti jakaa mielipiteitä.

Esim Helsinginsanomien sivuilta löytyy kaura-chiapuuron ohje.

Minä käytän vaan tavallista maitoa ja makeutan sokerilla. Muta aina noista ohjeista vähän osviittaa saa ainessuhteisiin.

Tai kerroksittain toteutetun chia-kauratuorepuuron ohje löytyy esim Soppa 365-sivuilta

Tuo on toteutettu vegaanisena, vaan minä olen käyttänyt ihan tavallista maitoa/jogurttia.

IMG_20231115_083519_edit_43365856266059.

Ja puuro jääkaapituksen jälkeen seuraavana aamuna noin klo 9. Sorry sotkuiset rasian reunat.

IMG_20231115_083621_edit_43350498369971.

IMG_20231107_084829_edit_4673181370871.j

Perus chiavanukas kaurahiutaleilla, lisäkkeet vain pinnalla.

IMG_20230918_152745_edit_69021427550387.

Mansikkainen chia-rahkavanukas (vain loraus maitoa) banaanin, siemenien  ja puolukoiden kanssa

IMG_20231114_082731_edit_21534255911210.

Tässä mustikkaista chiapuuroa. Tehty ihan vastaavasti kuin tuo mansikkaversio, mutta marjoiksi laitoin hieman survottuja tavallisia metsämustikoita.

IMG_20231116_083630_edit_25114435063803.

Synttäripäivän aamupalalla oli muutakin tarjolla kuin mansikkaista chiapuuroa.

Esim täällä Kuntoplussan sivuilla  ja K-Ruoka-sivustolla on hyvää asiaa chiasiemenistä ja reseptiehdotuksia.

Minulla mene seuraaviksi chiaherkuksi kokeiluun chia-mangopannacotta , mandariini-chiavanukas, kaakao-kaura-chiavanukas K-kaupan ohjeella tai Kuntoplussan ohjeella  ja joku appelsiininen versio chiavanukkaasta.

IMG_20230208_123735.jpg

Minun aikaisempi postaus mango-chiavanukkaasta/tuorepuurosta/herkusta löytyy täältä.