IMG_20210213_122555.jpg

Vaihteeksi tein perunasämmpylöitä. Pohjaksi laitoin Lidlin perunasoseaineksista tehdyn muuusin.

Huom! Ohjeella tulee iso määrä sämpylöitä, joten pienennä ohje tarpeen mukaan.

Perunasämpylät

1 (Lidlin) perunajauhepussi (125 g) + vettä 6-7 dl -> muusi

5 dl maitoa

5 dl vettä (tai jompaa kumpaa koko määrä)

4-5 tl suolaa (laitoin 4 tl ja olsii saanut olla enemmänkin, taikinamäärä on iso)

1 rkl sokeria

75 g tuoretta hiivaa

7 dl rouheista sämpyläjauhoseosta

3 dl leseseosta (tai jotain hiutaleita)

vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina

100 g voita pehmeänä

Valmistaminen

Kuumenna vesi kiehuvaksi (minä käytän vedenkeitintä)

Laita perunasoseaines isoon kulhoon ja kaada kiehuva vesi sekaan. Sekoita ja anna tekeytyä pari minuuttia.

Jatka samaan kulhoon taikinan tekoa.

Lisää haaleat nesteet, suola, sokeri ja hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liettynyt.

Lisää leseet ja sämpyläjauhoseos ja sekoita tasaiseksi,

Alusta pehmeä taikina vehnäjauhoilla. Lisää pehmeä rasva alustamisen aikana. Jätä taikina pehmeäski, mutta siinä pitää kuitenkin muoto pysyä. Jos olet epävarma taikinasta, ota taikinapala ja hiero jauhoisella kädellä pyöreä sämpylä, kun se onnistuu, on taikina hyvä. Jos kovin tahmaista, lisää vielä vähän jauhoja ja kokeile taas uusiksi. Taikinan tulee olla kimmoisaa.

Jätä taikina kohoamaan ½ tunniksi, vähintään lepuuta sitä 10 minuuttia. Jos kulho maktuu mikroaaltouuniin, laita se sinne. On hyvä vedoton kohotuspaikka. Tai pikakohota haaleassa uunissa. Taikinaa ei siis tarvitse kohottaa tuntitolkulla.

Muotoile kohonneesta taikinasta halutun mallisia sämpylöitä.

Minä tein taas aluksi nopeita versioita: hieroin taikinasta tangon, litistin sitä hieman käsin ja leikkelin palasiksi ja palaset samassa asennossa kohoamaan pellille liinan (ja muovin) alle lämpimään paikkaan.

Osasta taikinaa hieroin pyöreät sämpylät, painoin niitä hieman littanammiksi ja leikkasin 5 viiiltoa saksilla ulkosyrjälle. Minusta leikkaamiset on helpointa tehdä niin, että otan sämpylän käteen ja teen siinä viillot.

Paista hyvin kohonneet sämpylät tavallisessa tasalämpöuunissa 200-225 asteessa 12-20 minuuttia sämpylöiden pulleudesta, koosta ja uuninlämmöstä riippuen. Minä tykkään, että myös pohjalle pitää tulla kunnon paistopinta.

IMG_20210213_122608.jpg

Huolitellumman näköisiä sämpylät olisivat, jos ne voiteleisi ennen paistoa (esim. piimä, maito, vesi tai kananmuna) ja koriteleisi siemenillä, jauhoilla hiutaleilla juustoraasteella tms.

IMG_20210213_122748.jpg

Kyllä perunasose antaa hyvää mehevyyttä sämpylöille ja ovat vielä useamman päivän ihan tuoreen veroisia. Perunasoseen voi halutessaan korvata raastetulla keitetyllä perunalla ja näin hyösdyntää ihan muutamatkin yli jääneet keitetyt perunat.