CIMG9673.jpg

Talonpojanpuikot olivat minulle viime joulun ehdoton ykkönen pikkuleipien suhteen.Tein näitä pariinkin otteeseen.

Ohjeen otin Stoori-blogiyhteisön sivuilta, mutta nyt huomasin, että sivusto on lopettanut toimintansa? Muualla en tällä nimellä pikkuleipiä ole nähnyt.Tokihan talonpojan pikkuleipiä on iät ja ajat tehty, mutta ne ovat kuitenkin ihan erilaisia.

Lisäys 5.12.21 Alkuperäinen ohje löytyy nykyisin Sokeristory blogista.

Tein taikinan alkuperäisen ohjeen mukaan, paitsi soodan sekoitin muiden kuivien aineiden kanssa taikinaan, enkä nesteeseen. 

Pikkuleipien tekotapaa muutin itselleni passeliksi, sillä varsinkin toisella kertaa tein näitä aika ison määrän ja silloin tietenkin yrittää tehä niin sutjakkaasti, kun vaan pystyy. Toinen syy puikkojen kastamiseen manteli-raesokeriseokseen oli se, että halusin oikein paljon, varsinkin manteliraetta pikkuleipien pintaan.

Luethan ensin koko ohjeen, vaikka se onkin pitkä.

Talonpojan puikot

(minulla tästä tuli noin 40 kpl kookkaita pikkuleipiä, kts kuva yllä)

200 g voita (pehmeää)

2 dl sokeria

1 rkl siirappia (tummaa)

3/4 dl mantelijauhetta

1 tl soodaa

1 rkl vettä (laitoin tämänkin sellaisenaan taikinaan, koska vaikuttaa rakenteeseen)

5 dl vehnäjauhoja (minulla puolikarkeita)

Lisäksi tarvitaan: voiteluun 1 muna

Koristeluun: kuorellista mantelirouhetta ja raesokeria

Valmistaminen alkuperäisen ohjeen tapaan

Vatkaa ensin voi ja sokeri vaahdoksi, lisää sitten siirappi, vesi ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita valmis taikina noin tunniksi jääkaappiin lepäämään, lyhyempikin aika piisaa. Onnistuu leipominen hetikin. 

Pyörittele taikinasta noin etusormen pituisia ja paksuisia tankoja ja laita ne pellille harvakseltaan.

Voitele tangot munalla ja ripottele päälle mantelirouhetta ja raesokeria.

TAI

Tee kuten minä sarjatyönä ja näin saat manteli-raesokerirouhetta siististi paljon pikkuleipien pintaan.

Paista taikinasta koepikkuleipä, aina sen mallinen mitä olet tekemässä, koristeluineen.

Kun olet todennut taikinan olevan ok, rupea tekmään. Jos koepikkuleipä ei leviä mielestäsi riittävästi, laita pikkasen vettä ja paista uusi koekakku. Jos taas koepikkuleipä leviää mielestäsi liikaa, laita taikinaan vähän jauhoja ja paista uusi koepikkuleipä. Jos ollaan oikein tarkkoja, niin täydellä pellillä olevat pikkuleivät leviävät enemmän mitä koepikkuleipä, joten näitä EI kannata laittaa liian lähekkäin.

Pyörittele taikinasta monta sormen paksuista/ohuista  pitkää tankoa pöydälle, vaikka koko taikinasta. Tee itsellesi mitta leivinpaperista ja leikkaa sen avulla puikot tasapitkiksi. Tai käytä viivotinta mittaamiseen. Voitele pitkät puikot/tangot kananmunaseoksella pöydällä ollessa. Laita matalalle isolle lautaselle mantelirouhe + raesokeriseos ja nostele siihen monta puikkoa vierekkäin. Nostele puikot pellille leivinpaperin (kaksinkertainen) päälle koristepuoli ylöspäin. Putsaa pöytä ja tee uudet tangot/puikot jne...

Paista puikkoja vähän alle 200 asteessa  noin 10 min. Puikot leviävät paljon paistettaessa. Uunit paistavat niin eri tavalla. Minulla piti jonkun pellin olla lähes 15 min, kunnes pikkuleivät olivat kauniin kullan ruskeita. Nostele pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle.

Jos uunisi paistaa pohjasta paremmin, laita 2 leivinpaperia päällekkäin pellille, niin pikkuleipäpelti voi olla uunin keskiosassa niin kauan, että paistettavat ehtivät paistua kullanruskeiksi myös päältäpäin. Ole skarppina paistamisessa. Jos haluat tasaisen paistotuloksen, et saa välttämättä koko pellillistä kerralla uunista pois. Uunit kun tahtovat paistaa epätasaisesti.

CIMG9728.jpg.

CIMG9726.jpg

CIMG9641.jpgCIMG9649.jpg

Kuten näätte, niin joudun kääntämään pellin kerran paiston aikana, sillä uunini paistaa takaapäin paremmin. Kun käännän pellin kerran, paistuvat jotkut pikkuleivät niin tasaisesti, että voin ottaa koko pellillisen kerralla pois, mutta usienmiten joudun ottamaan pikkuleivät pois muutama kerrallaan. Jos siis haluan tasaisen paistotuloksen.

CIMG9656.jpg

 

CIMG9733.jpg

Tässä toisella kertaa tehtyjä talonpojan puikkoja. Näistä piti tulla pienempiä, mutta eipä noilla kovin suurta eroa ole ekan kuvan pikkuleipiin. Talonpojan puikot jäävät ehottomasti mulla vakkariohjeeksi. Eikä tartte olla ees joulu, kun näitä taas teen. Kuorellinen mantelirouhe on jo ostettu. Meidän pikkukaupoissa kun ei sitä ole, on vaan kuorituista manteleista tehtyä ja se maistuu ja näyttää ihan erilaiselta.