CIMG9969-001.jpg

Punajuurilaatikko on löytänyt meidänkin joulupöytäämme jo useampana vuotena. Punajuuren, sinihomejuuston ja ananaksen liitto ruoassa on monelle tuttu ja hyväksi havaittu. Ruoan nimenä voisi ihan hyvin olla gratiini, paistos tai laatikko. Samantyyppisesta paistettavaksi laitettavasta "mösssöstä" on kyse tai heillä, jotka laittavat ainekset kerroksittain vuokaan, ei seos ole mössöä. Minäkin laitoin ennen ainekset kerroksittain, vaan nykyisin sekoitan vaan ihan kaikki sekaisin ja seos paistumaan maistelun jälkeen.

Ohjeita löytyy googlaamalla vaikka kuinka monta ja ihan pikkasia tai sitten radikaalimpia eroja ohjeissa on  mm nesteenä voi olla ruokakerma tai oikea kerma tai ranskankerma (creme fraiche) tai smetana tai joissakin ohjeissa on jopa munamaito nesteenä. 

Kaikki eivät tykkää sinihomejuustosta, niin he voisivat laittaa vuohenjuustoa tai fetaa, jos niistä tykkäävät. Toki punajuurilaatikko ilman juustoakin on hyvää.

Oikeaoppisesti tämä ruoka pitäisi varmaankin  tehdä niin että keittää punajuuret ja sitten vasta hienontaa ne, vaan minä oikasen ihan pikkasen ja ostan joskus kaupasta valmiiksi esikypsennettyjä punajuuria tai teen paistoksen/laatikon säilykepunajuurista ja hyvää tulee siitäkin huolimatta.

Myös raakoista punajuurista monet vastaavaa laatikkoa tekevät (jotkut ovat sitä mieltä, että tämä on ainut oikea tapa), ananaksella tai ilman,omenalla tai ilman,  vaan minä en ole tehnyt raakasta koskaan. Laitan ihan postauksen loppuun yhen kehutun facen ruokaryhmässä jaetun ohjeen, mikä tehdään raakoista punajuurista.

 

Punajuuri-aura-ananas-laatikko (punajuurilaatikko, paistos, gratiini)

(ohjeella tehty laatikko piisaa lisäkeruokana muiden ruokalajien rinnalla noin 8-10 ruokailijalle, riippuen nälän suuruudesta ja muiden samallaaterialla tarjottavien ruokalajien määrästä)

noin 800 g säilykepunajuuria tai esikypsytettyjä punajuuria raasteena / pieninä kuutioina / viipaleina (tai vastaava määrä, 8 kpl? keitettyjä, kuorittuja ja paloiteltuja tuoreita punajuuria

1 -2 kpl kelta- tai punasipulia (tai pakastesipulikuutioita noin 100 g)

noin 150 g sinihomejuustoa  murustettuna ( jos tykkää paljon mausta, niin enemmänkin voi laittaa)

1 pieni purkillinen säilykeananasta murskana tai palasina ilman lientä ( ananaksen voi jättää pois, jos siitä ei tykkää) TAI 1 iso omena paloiteltuna TAI ei mitään hedelmää

1 - 2 prk creme fraichea ( eli ranskan kermaa tai smetanaa tai ruokakermaakin voi käyttää)

suolaa (laita tätä vähän, riippuen juuston määrästä)

mustapippuria myllystä (tai valkopippurikin käy oikein hyvin, sen laitan yleensä jauhettuna)

(jotkut laittavat pinnalle korppujauhoja, vaan minä en ole tämän laatikon kohdalla siihen tottunut)

Valmistaminen:

(Jos käytät raakoja punajuuria, niin keitä, kuori ja hienonna ne. Malli on vapaa)

Sekoita kaikki laatikkoon tulevat ainekset kulhossa. Rakenteen pitäisi olla puuromaista EI LIIAN LÖYSÄÄ. Creme fraichen tms määrä riippuu niin siitä mitä kaikkea ja paljonko laatikkoon laittaa. Minä laitan ensin vähemmän, sekoitan ja katson. Maistele seosta. Kypsennä mikrossa pieni määrä ja maistele siitä, koska kypsä laatikko maitstuu erilaiselle mitä kypsentämätön.

Jaa laatikko uuninkestäviin vuokiin. Minä laitoin foliovuokiin, koska pakastin kypsän laatikon. Ripsauta korppujauhoja pinnalle, mikäli niitä haluat laittaa.

Paista laatikot 175-200 asteisessa uunissa 30-50 minuuttia vuokien koosta riippuen ja millaisesta punajuuresta laatikot on tehty. Jos käyttää raakaa punajuurta, on kypsymisaika tietenkin pidempi (noin 1½ tuntia). Varo ettei laatikkojen pinta tummu liikaa. Laita siis kansi tai folio tarpeen mukaan laatikkoastioiden päälle ja alenna hieman uunin lämpötilaa.

CIMG9964-001.jpg

Minä tein kerralla isomman erän laatikkoa ja laittelin punajuureksi sekä esikypsytettyjä, että säilykepunajuuria. Aurajuustoa laitoin aika reippaasti, ihan maistelun perusteella. Pohjana tekemisessä oli kuitenkin yllä oleva ohje. Kypsennetyn laatikon maku on niin eri kuin raakan laatikon, joten minä kypsensin mikrossa pikkasen laatikkoa kahvimukissa ja sain näin mieleisen maun kypsään laatikkoon. Ekan maistelukerran jälkeen lisäsin makuja ja auraakin.

CIMG9966-001.jpg

Nykyisin tämän tapaista laatikkoa tulee tehtyä lisäkeruoaksi aika usein pitkin vuotta. Vuohenjuustolla ja fetajuustolla aina silloin tällöin vaihteeksi. Arkiruoaksi tehdään joskus myös jauheliha-punajuurilaatikkoa.

Tätä raakoista punajuurista tehtyä Aura-punajuurigratiinia on kehuttu somessa. Nimi on gratiini, vaan yhtä hyvin se voisi siis olla laatikko tai paistos.

TÄTÄ OHJETTA EN SIIS ITSE OLE VIELÄ KOKEILLUT; VAAN AION KYLLÄ TEHÄ PIAKKOIN:

Aura-punajuurigratiini

600 g punajuuria (raakoja)

1 sipuli hienonnettuna

1 hapan omena kuorittuna ja hienonnettuna

½ dl omenamehua (Mimmin lisäys: tiedä sitten kuinka välttämätön näin pieni määrä on, minä en ostas tämän takia mehupurkkia)

2 dl kermaa (siis oikeaa kuohua)

150 g auramurua

mustapippuria (½ tl?)

suolaa (½ tl)

Kaikki ainekset suikaleiksi (minä voisin laittaa karkeaksi raasteeksi) ja sekaisin. Gratiini vuokaan ja paistumaan +175 asteiseen uuniin noin 1½ tuntia.