CIMG9041.jpg

Omenainen piimäkakku on ollut minun to-do-listallani jo pitkään. Aamupäivällä katselin muutamien blogeja mm Titan ja Mustikkasuun, joiden postaukset tästä Valion kakusta tulivat vastaan, joten kun kaikkia aineita oli, oli minunkin jo aika tehdä kakku ja se olikin jo varttitunnin päästä uunissa. Kaikki vaan sekoitetaan, ei tarvita vatkauksia.

En ole oikein koskaan tykännyt piimäpohjaisista piirakoista ja kakuista ja olinkin hieman skeptinen kakun suhteen, vaan sehän yllätti minut positiivisesti. Herkullisen mehevä, ei ollenkaan kinttana, kuten munattomat ohjeet joskus ovat, joten älkää antako vaatimattoman ulkonäön hämätä. Mausteet ovat helposti muunneltavissa, omenasoseen tilalla voi käyttää muitakin soseita tai vaikkapa tähteeksi jääneitä tortuntäytteitä.

Vähän fiksasin alkuperäistä ohjetta lisäämällä piparkakkumausteen lisäksi kanelia ja kardemummaa ja tietenkin vähän suolaa.

Tässä omenainen kahvikakku miten minä sen tein.

Omenainen piimäkakku

(tein 2 litran vuokaan ja tuli lähes täysi vuoka, joten mahtuu just ja just 1,8 litran vuokaan)


5 dl vehnäjauhoja (minä laitan ensi kerralla ripsauksen enemmän)
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl piparkakkumaustetta
2 tl soodaa
200 g voita sulatettuna
1 dl omenasosetta ( tai luumumarmeladia / kirsikkahilloa)
2 dl piimää

+ omat lisäykseni kakkutaikinaan:

2 tl jauhettua kardemummaa

2 tl jauhettua kanelia

½ tl suolaa
 

Valmistaminen:


Sekoita kulhossa kaikki kuivat ainekset keskenään (pallovatkain)

Lisää piimä, omenasose ja rasvasula ja sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina (esikäsiteltyyn = voideltu + jauhotettu, käytin tällä kertaa ruisjauhoja) vuokaan ja tasoita pinta.

Paista kakku tavallisen uunin alimmalla tasolla aluksi noin 160 asteisessa uunissa. Anna kakun kohota rauhassa uunissa täyteen kokoon ja nosta sitten uunin lämpötila 175 asteeseen. Kakun kypsymisaika on 50 - 60 min. mm. uunin lämpötilasta ja kakun korkeudesta (eli vuoan muodosta) riippuen.

Kun kakku näyttää kypsältä (pintaväri, aika), kannattaa kypsyyttä kokeilla puutikulla kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei  enää tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Vetäise tikku ihan sormien välissä, älä usko silmiä. Jos tarttuu, anna kakun olla 5 min. uunissa ja kokeile uudelleen.

Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle (laita lautanen kakun päälle ylösalaisin ja käännä kakku vatineen pöydälle, nosta uoka kakun päältä pois), tarjottimelle, lautaselle tms. Anna kakun jäähtyä kunnolla ja laita se sitten muovipussiin ja mielellään viileään. Säilyy toki huoneenlämmössäkin muutamia päiviä. Muutaman päivän päästä kakun maut ovat tasaantuneet.

Kakun rakenne on pehmoinen, ei uskoisi munattomaksi kakuksi. Maustemäärää voi jokainen säätää itse. Minä tykkäsin kakun mausta tuollaisenaan mitä tein. Suolaa kannattaa laittaa kaikkiin (mauste)kakkuihin edes vähän (=½ tl ), niin muut maut tulevat paremmin esille.

CIMG8961.jpg

Minä paistoin kakun 2 litran vuoassa, vaan kyllä se just ja just mahtuisi 1,8 litran vuokaan, kuten alkuperäisessä valion ohjeessa onkin sanottu.

CIMG8986.jpg

Minä jauhotin pinnan ruisjauhoilla ja purkissa on Lidlin aika karkeaa jauhoa, mutta halusin sitä kokeilla. Eli jos joku ihmettelee kakun pintaväriä kuvissa, se johtuu ruisjauhosta. Ei maistu kakuissa. Tykkään käyttää tummissa kakuissa. Luonnossa kakun väri on vielä hieman tummempi mitä tässä kuvassa.

CIMG8980.jpg

25.11.20 lisätty kuva. Jos alareunan jauhotus häiritsee, saa sen puhdistettua pullasiveltimellä hyvinkin tarkkaan, ompa sitten kakkuvuoan jauhottanut millä tahansa.

CIMG9035.jpg

Tästä näätte millainen kakun rakenne on sisältä. Viipale on leikattu aika pian uunista oton jälkeen ja siltikin on rakenne hyvä. Tämä munaton kakkuohje jää ehdottomasti vakikäyttöön eri versioina Mimmin keittiöön.