IMG_20220412_094300.jpg

Pääsiäiseksi tein porkkanapiirakkaa hieman erilaisella ohjeella mitä aikaisemmin. Kimmokkeen tähän sain tältä Instasivulta ja hän taasen oli ottanut ohjeen Kinuskikissan lukijan ohjeista.

Tälleen minä ihan vähän muutellen porkkanapiirakan tein. (lisäsin taikinaan suolaa, varsinkin kun rasvana käytetään öljyä. Lisäsin myös kanelimäärää ja vähensin piirakan makeutta yms muutoksia tein)

Porkkanapiirakka

( pellin koko 34x37 cm ja ohjeella tehden tulee ihan hyvän paksu piirakka)

Pohja:

5 isoa kananmunaa

2 -2½ dl sokeria (minä laitoin 2 dl)

2½ dl fariinisokeria

2 tl soodaa

3 tl leivinjauhetta (=1 rkl)

4 tl kanelia

3/4 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

7½ dl vehnäjauhoja

2½ dl rypsiöljyä

6 - 7 dl ohutta porkkanaraastetta (laitoin 7 dl)

Kuorrutus:

100 g voita (huoneenlämpöisenä, pehmeänä)

200 g tuorejuustoa/sulatejuustoa  (minulla oli tällä kertaa philadelphiaa, alkujaan porkkanapiirakassa käytettiin aina sulatejuustoa)

200 - 250 g tomusokeria (= 4 - 5 dl, minä laitoin vaan 4 dl, kun ei tykätä kauhean makeasta. Alkuperäisessä ohjeessa on tomusokeria 400 g)

2 tl vaniljasokeria

Pinnalle

hasselpähkinärouhetta tai kuorellista mantelirouhetta 1 pieni pss = 80 g. (minä käytin lähes koko pussillisen, mutta vähempikin piisaa)

Valmistaminen:

Kuori ja raasta porkkanat hienolla/ohuella terällä.

Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi paksuksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne ja öljy vaahtoon sekoittaen esim pallovatkaimella.

Lisää taikinaan porkkanaraaste ja sekoita hyvin.

Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä ihan reunoille/kulmiin asti tasaiseksi pohjaksi.

Paista pohja 200 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa  n.20 min. Kokeile puutikulla pohjan keskiosasta kypsyys. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on pohja kypsä. Älä ylipaista.

Jäähdytä pohja ihan kylmäksi.

Tee kuorrutus: Sekoita/vatkaa kuorrutuksen ainekset tasaiseksi kuorrutukseksi sähkövatkaimella. Minä siivilöin aina tomusokerin. Kuorrutuksen pitää olla tasaista, seassa ei saa olla mitään möykkyjä.

(Kuorrutuksen voi tehdä myös kovasta rasvasta, jolloin se kannattaa vatkata ensin yksin pehmeämmäksi ja yhdistää vasta sitten muut ainekset ja vatkata tasaiseksi.)

Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ihan reunoille asti. Kuorrutusta tulee ihan paksu kerros, jos tykkäät vähemmästä päällyksesta, voisi ohjetta hieman pienentää.

Ripottele pähkinä/mantelirouhe heti kostean kuorrutuksen päälle tasaisesti joka kohtaan, ihan reunoille myös. Yhdestä 80 g pussillisesta tulee pinnalle reilusti sattumia, jos sen käyttää lähes kokonaan, kuten kuvasta huomaat. Nuukemmin jos laittaa, tulee 1 pussillisesta kahteen pellilliseen piirakkaa.

Anna kuorrutuksen jähmettyä (minä laitan pikajähmettymään monasti pakastimeen hetkiseksi) ja leikkaa sitten porkkanapiirakka annospaloiksi/leivoksiksi.

Leivonnainen on säilytettävä kylmässä.

Porkkanapiirakka voidaan pakastaa. Oikeastaan se on jopa mehevämpää sulamisen jälkeen.

original_c6497667-68d1-4ea5-8a93-ac23417

IMG_20220412_094223.jpg

Hyvää piirakkaa. Ei kovinkaan paljon eri makuista mitä olen ennen tehnyt, vaikka sokerina onkin osittain fariinisokeri ja rasvana öljy. Käyttämilläni sokerimäärillä piirakasta ei tule yltiömakeaa.