CIMG0714.jpg

Kellekkään blogiani seuraavalle ei liene yllätys, että olen pullafani. Se tulee aina ja ikuisesti ykkösenä makeista herkuista. Tosin pullan ei tartte olla kovin makeaa, mutta kardemummaa ja suolaa siinä pitää olla kunnolla.

Taukoni aikana oli pitkiä välejä, etten kyennyt tekemään pullia. Lähiaikoina olen tehnyt pikku vehnäsiä aika useinkin ja kummasti ne aina häviävät joko tuoreeltaan tai pakastimesta. Kyläilemässä kun käyn, niin muutama pullapussi ainakin pitää olla viemisiä.

Teen nykyisin litran pullataikinan alla olevilla ainesuhteilla ja siitä eri mallisia ja eri täytteisiä pullia. Pullan tekohimo iskee aika monta kertaa niin, etten ole hoksannut ostaa tuore hiivaa, joten nykyisin teen pullataikinan hyvin usein kuivahiivalla.

Joissakin ryhmissä facebookissa käydään kovasti keskusteluja pullataikinan raaka-aineista ja vannotaan veteen tehdyn ja munattoman taikinan nimeen. Minä en usko siihen, tai sitten oon vaan tässäkin asiassa vanhanaikainen mummeli. Kyllä maitopohjaisella ja munallisella taikinalla saa ihan yhtä hyviä pullia, eikä ne kuivu seuraavaan päivään mennessä. Jos kuivuu, niin sillon on ollut joku asia pielessä tekovaiheessa. Olen kyllä tehnyt veteen pullataikinaa ja muniakaan en ole laittanut, viimeksi reilu kk sitten. Minusta pullat on vaan tyhjän makuista, varsinkin jos ei ole mitää täytettä. Makuasioitahan nämä ovat, joten jokainen  meistä tehköön pullataikinansakin niin kuin parhaaksi näkee.

Minä teen nykyisin pullataikinan näillä ainesuhteilla:

1 litra maitoa (tai vettä tai näiden sekoitusta, tai vaikkapa vesi-kermaseosta) 

100 g tuore hiivaa tai  4 pss kuivahiivaa (sunnuntai)

4 dl sokeria

2 kananmunaa

1 rkl = 3 tl suolaa (joskus jopa hieman enemmänkin, riippuen mitä pullaa teen)

vähintään 2 rkl jauhettua kardemummaa ( eli  2 Meiran 8 g pussia)

250 - 300 g rasvaa (yleensä voita, mutta hätätingassa margariinikin menee)

vehnäjauhoja ( käytän puolikarkeita vehnäjauhoja ja näitä en koskaan mittaa, sillä jauhomäärä riippuu niin monesta asiasta mm mitä pullia tekee, jauhojen kosteus%, mitä vehnäjauhoja käyttää jne.)

Jos teen koko määrästä  pieniä vehnäsiä menee minulla 2 kananmunaa pullien voiteluun. Pikku tilkka vettä kananmunaseokseen, niin levittäytyy vielä paremmin. Olen kokeillut myös pelkällä keltuaisella voitelua, kuten jotkut tekevät, mutta en minä huomannu siinä suurtakaan eroa, vaikka silmälasit olivatkin paikoillaan.

CIMG0731-001.jpg

Tällä kertaa tein kanelikierrepullia ihan vaan rasvaa, kanelia ja sokeria täytteenä, kanelisolmupullia ja dallaspullia.

CIMG0704.jpg

Täytteen dallaspulliin teen tällä ohjeella . Ja täytettä pitää pursottaa myös pullien päälle. Tällä käytin täytteeseen vaniljakastikejauhetta ja laitoin sitä hieman reilummin. Täyttämisvaiheessa täyte oli hyvää.

Täyte oli jämähtänyt odottaessaan hieman liian jäykäksi, joten löysytin sitä hieman ihan vaan maitolorauksella summan mutikassa, jotta tuli löysemmäksi ja sen sai hyvin pursotettua kohonneiden, voideltujen pullien päälle.

CIMG0706.jpg

Ja ihan kyvin se levisikin pullan päälle, eikä jäänyt kökkönä keskelle.

CIMG0721.jpg

Vastapaistettu pehmoinen dallaspulla ja kahvikupponen, siitä on hyvä kahvihetki tehty.