Vanha perinteinen kahvikakkuohje, millä tehden ei tulee ollenkaan kauhean makeaa kakkua. Isoäidin kakussa maistuu kardemumma ja rakenteessa tuntuu manteli ja kookoshiutaleet.
Minä tein 2 x ohjeella paistaen kakut kuvan mukaisissa vuoissa.
Isoäidin kakku
(tämäkin on kookas kakku, tarvitset väh. 2 litran vuoan)
250 g voita ( tai leivontamargariinia)
3 dl sokeria Älä vähennä, ei tule kovin makeaa kakkua)
4 isoa munaa
4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria ( tai vanilliinisokeria)
1 dl hienonnettua mantelia (jauhe tai rouhe)
1 dl kookoshiutaleita
2 - 4 tl kardemummaa (laitan yleensä 3 tl = 1 rkl)
1 dl kermaa (myös kerma-maitoseos tai maito sopivat)
Valmistaminen
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kaikki kuivat ainekset keskenään toisesa kulhossa. Lisää puolet kuivista aineista, puolet munista ja puolet nesteestä rasva-sokerivaahtoon ja sekoita joko yleiskoneella tai sähkövatkaimella voimakkaasti sekaisin. Lisää kaikki loput ainekset taikinaan ja sekoita taas taikina tasaiseksi. Varmistaaaaa sekoittaen pohjaa myöten, että taikina on tasaista. Paista kakkua voidellussa (jauhotetussa.... minä en enää nykyisin jauota pinnoitettua vuokaa millään) vuoassa 150-175 asteisessa (uunisi tuntien) uunissa tasalämmöllä alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Varmista kakun kypsyys kokeilemalla puutikulla kakkuosan keskeltä. Kun tiukkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Jäähdytä kakkua viitisen minuuttia ja kumoa se sitten varovaisesti jäähtymään ritilälle tms.
Isoäidin kakkukin kestää oikein hyvin säilyttämistä. Parhaimmillaan muutaman päivän tekeytymisen jälkeen.
Näissä kakuissa on siis kaksinkertainen ohjeen taikinamäärä.
Isoäidin kakku on hieman murenevaa vastapaistettuna, mutta meille maistuu tällaisenaankin. Kakun rakenne jämäköityy säilytyksessä/pakastettaessa.
Kommentit