Pitkästä aikaa tein pari arabialaista maustekakkua. Sitä lempparia.

CIMG1655-normal.jpg

Alla olevan ohjeen olen julkaissut aikaisemminkin blogissani, vaan tein tähän joitakin täsmennyksiä...

 

Arabialainen maustekakku

(kookas kakku 1 kpl, tarvitset noin 2 litran vuoan)

200 g rasvaa (leivontamargariinia tai voita)

250 g sokeria

3 isoa munaa

2 dl kermamaitoa ( = 1 dl maitoa ja 1 dl kermaa TAI koko määränkin voi laittaa maitoa)

4½ dl vehnäjauhoja

½ tl soodaa

½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 tl kanelia

½ tl muskottia ( tai hieman vähemmän, jos et niin tykkää muskotin mausta, laita kuitenkin vähän!)

3 rkl tummaa kaakaota

1 tl vanilliinisokeria

1 dl jauhettuja manteleita ( en laita koskaan, jauhomäärää ei tarvitse silti lisätä)

Arabialaisen maustekakun kuorrutus:

50 g rasvaa

1 keltuainen ( Huom. tämä ei ole välttämätön, itsekin teen nykyisin ilman keltuaista, koska kaikki eivät halua syödä kuumentamatonta keltuaista.  Laita kahvia hieman enemmän)

6 dl siivilöityä tomusokeria

2½ rkl tummaa kaakaota

1½ tl kanelia

noin 2 rkl kuumaa kahvia

Koristeluun hienonnetua suklaata, mantelirouhetta, nomparelleja, strösseleitä tms....tai ei mitään

 

Valmistaminen:

Vatkaa kakun rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (= vaaleaa, kuohkeaa ja löysää)

 Lisää 2 munaa, puolet nesteestä ja keskenään sekoitetuista  kuivista aineksista puolet  muna-sokerivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi voimakkaalla nopeudella. Lisää loput ainekset ja pyöräyttä taas tasaiseksi taikinaksi. Tarkista esim nuolijalla sekoittaen, että taikina on tasaista.

Paista kakku kypsäksi voidellussa (jauhotetussa) isossa kakkuvuoassa n.160-170 asteisessa uunissa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Kokeile kakun kypsyys tikulla(kuiva tikku=kypsä kakku), anna kakun jäähtyä n. 5 min ja kumoa kakku sitten jäähtymään tasaiselle alustalle/ritilälle.

Kuorrutuksen valmistaminen: vaahdota rasva, lisää kaikki muut ainekset ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi kuorrutukseksi.... mikäli et laita keltuaista, laita kahvijuomaa hieman enemmän, niin että kuorrutus on lastalla/veitsellä helposti levitettävää kakun pinnalle ( voit vaikka kokeilla miten helppoa se on levittäää kakun sisäpinnalle...jos tuntuu liian jähmeältä, tilkka kahvia vielä sekaan). Kuorrutus jähmettyy seisotettaessa, vaan ei hätää....laita tilkka kahvia ja sekoita hyvin ja taas on kuorrutus ok.

Levitä kuorrutus (epätasaiseksi kerrokseksi ... on minusta nätimpi) kakun pinnalle ( minä kuorrutan aina ensin kakun sisäpinnan, sitten ulkoreunan ja viimeisenä kakun päällyksen, näin kuorrutus ei ehdi kuivahtaa ja koristeet tarttuvat kiinni) ja koristele kakku vielä esim. rouhitulla suklaalla tai suklaaströsseleillä tms...

Kuorrutuksesta tulee aika paksu kerros... jos et tykkää niin äkkimakeasta, tee vähän pienempi annos kuorrutusta.

Anna kakun kuorrutuksen jähmettyä rauhassa.

Muista säilyttää kakku kylmässä.

Kakun voi pakastaa kuorrutettuna.

CIMG1661-normal.jpg

Tämä ohjeella tehty kakku pitää mielestäni aina kuorruttaa.

Tämäkin eri ohjeella tehty kuorruttamaton arabialainen on erittäin hyvä kakku....ainakin minusta.

Kukako kakut syö? Toinen menee ystäväperheelle pääsiäiskukaksi ja toisella herkuttelemme itse.