IMG_20211019_133208.jpg

Ystävä tuli iltapäiväkahveilla ja jotain tuoretta pikaista halusin tehdä. Päädyin leipomaan vadelmamuffinsseja. Kukaan meistä ei ole makeiden kuorrutusten, eikä kermavaahdonkaan fani, joten näihinkin laitoin päälle vain tomusokeria. Kaiken kaikkiaan käytin näihin yhden rasiallisen kotimaisia oikein isoja vadelmia. Minä laitoin taikinaan lisämausteeksi puolikkkaan sitruunan kuoren, vaan ilmankin tulee hyviä.

Vadelmamuffinssit

(12 kpl muffinssipellillä tehtynä)

3½ dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

1 dl maitoa

100 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

(½ sitruunan keltainen kuori oikein ohueksi raastettuna -> ei välttämätön, mutta sopii makuun hyvin)

2 isoa kananmunaa

------------------------------------------

1 rasia (pakaste)vadelmia

Lisäksi tarvitaan

  • paperisia muffinssivuokia
  • jäähtyneiden muffinssien pinnalle tomusokeria

 

Valmistaminen:

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää seokseen kaikki muut ainekset paitsi vadelmat ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa sitä, ettei taikinaan tule sitkoa.  

Nostele puolet taikinasta muffinssivuokiin esim kahdella lusikalla. Mikäli käytät ohuita paperivuokia, laita ne muffinssipellin syvennyksiin. Laita sitten vadelmat taikinan päälle. Jätä vadelmia myös pinnalle. Minulla vadelmat olivat kauhean isoja, joten puolitin ne sormin ennen laittamista. Jaa lopputaikina vadelmien pinnalle ja laita vielä puolikas iso vadelma jokaisen muffinssin keskelle.

Paista muffinssit ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa 15 - 20 min.

Tarkkaile paistumista, uunit kun ovat niin erilaisia. Turhan kuivikskaani ei kannata paistaa. Tikulla voi kokeilla keskeltä kypsyyden, mikäli katsoo tarpeelliseksi. Kuiva tikku = kypsä muffinssi/kakku.

Siivilöi jäähtyneiden muffinssien pinnalle tomusokeria.

Minä laitoin vielä puolikkaat isot vadelmat tomusokerin kanssa muutaman muffinssin pinnalle, mitkä syötiin heti.

original_7f5cde51-f075-414f-99e6-e7d008b

En halunnut sekoittaa vadelmia taikinaan, vaan laitoin isot vadelmat puolitettuina muffinssien keskelle ja pinnalle vielä jokaiseen silmäksi puolikas vadelma. Vademan makua muffinsseissa oli mielestäni riittävästi.

IMG_20211019_130041.jpg

Uuniin muffinssit menivät tämän näköisinä.

IMG_20211019_132903.jpg

Muffinssit paistuneina. Mulle tapahtu vielä semmoinen kämmi näiden paistossa, että unohin uunin pikalämmityksen päälle ja muffinsit olivat olleet uunissa jo reilun 10 min, kun ihmettelin miksi eivät oikein rupea paistumaan. Noh, eihän uunin pikalämmityksellä olekkaan tarkjoitus mitään kypsentää. Käänsin sitten vaan tasalämmön päälle ja jatkoin muffinssien paistoa. Ehken pikkasen enmmän olisivat kohonneet oikealla ohjelmalla. Tekevälle sattuu, ei leipominen niin vakavaa ole, kun vaan itelle tekee.

IMG_20211019_133041.jpg

Näihin neljään muffinssiin laitoin vielä puolikkaat vadelmat pinnalle tomusokerin kanssa.

IMG_20211019_133204.jpg

Meistä nämä olivat ihanan makuisia.