6082.jpg

Juhannus oli tarkoitus viettää näissä maisemissä eli ihan kotioloissa, mutta suunnitelmat muuttuivat ikävän asian takia.

Kanssasyöjän kanssa kaksistaan ajoimme juhannusaattona anivarhain Kuopion sairaalaan siskoni luo. Myöhään iltapäivällä ajelimme Kuopiosta toisen siskoni luo Kaaville. Ruoka-asiat ei oikein kiinnostaneet ketään siinä vaiheessa, mutta pakkohan sitä jotain oli laittaa, kun ainekset oli ostettu ja kyllähän ihmisen syödä pitää. Ruoaksi laitettiin yheistuumin kahden päivän aikana mm. alla olevia.

6094.jpg

Sisko teki possun sisäfileestä (oli joku valmis marinoitu, halkaistu pituussuunnassa) paistinpannulla kypsennetyn ruoan. Liha oli hyllä ihanan pehmeää ja valmismarinointikin puski yllättävän vähän päälle. Liharuoka tehtiin pannulla, koska oli paljon muuta grillattavaa. Kannellisessa kattilassa on keitettyjä uusia perunoita ja avonaisessa kattilassa on voisipulikastiketta kermalisällä. Lisäksi hän oli ostanut tutulta kauppiaalta torilta savustetun lohifileen. Oli kyllä hyvää kalaa. Passeli suola, eikä ollut kuiva kapukka rakenteeltaan, kuten joskus kaupasta ostetut ovat. Siskon porukka savustaa kyllä itekkin kalaa, mutta pitäähän sitä oman paikkakunnan palvelujakin käyttää.

6096.jpg

Minä vamistelin miehille kaikki grillattavat. Reijällisellä grillialustalla miehet grillasivat kesäkurpitsaviipaleita.

Grillattu kesäkurpitsa

kesäkurpitsaa (meillä oli 1 aika iso yksilö)

mausteseos: öljyä, tomaattipyrettä, tummaa balsamicoa, valkosipulia, paprikajauhetta, suolaa, sokeria

Viipaloi huuhdottu kesäkurpitsa viipaleiksi. Levitä grillausalustalle ja pensselöi mausteseoksella molemmin puolin. Mausteseos tehtiin ihan mututuntumalla, mutta jatkossakin käytän öljy-tomaattipyre-balsamico yhdistelmää. Mausteita vaihdellen saa aina eri makuista. Grillaa, niin että viipaleissa näkyy rusketusraidat. Mikään pakkohan ei elustaa ole käyttää, mutta ajattelin helpottaa miesten touhuja.

6095.jpg

Vein mennessäni muutaman ison herkkusienen. Siskoni oli ostanut prikulleen samanlaisia sieniä, joten eipä tullut erimielisyyttä mitä sieniä grillaillaan.

Grillatut isot herkkusienet

isoja herkkusieniä

koskenlaskija juustoa

sinihomejuustoa

pekonisiivuja

(pieniä puutikkuja)

pintaan mustapippuria myllystä

Puhdista herkkusienet, pätkäise jalkaosa pois. Laita koloon ensin palanen sinihomejuustoa ja sen päälle koskenlaskijaa. Painele juustoa niin, että reikä tiivistyy, niin ei grillatessa vuoda, vaikka sienen kääntääkin. Kääri mieleinen määrä pekonia sienen ympärille. Jos haluaa päällystää koko ison sienen, menee 2 siivua pekonia / sieni. Minä jaoin paketillisen pekonia, niin että kaikkiin riitti, enkä halunnut aukaista toista paketillista.(kiinnitä pekonin liitoskohta tikulla... osaan kiinnitin, osaan en) Rouhaise mustapippuria myllystä pekonipäällykselle. Grillaa kunnon ruskeaksi.joak puolelta.

6109.jpg

Meillä on selkeä työnjako siskoni luona. Hän nostelee salaattiaineksia pöydälle ja minä käytän sitten niistä mitä käytän. Välillä kyselen lisääkin aineksia.

Tälläkin kertaa tein vihersalaatin, mihin tuli salaatin lisäksi mm vesimelonia, retiisiä, kurkkua ja ananasta.

Toiseksi salaatiksi tein tomaatti-murustettu feta-sipuli salaatin. Ja paljon tuoretta basilikaa sekaan, sillä se on siskon lemppariyrtti ja sitä hänellä kasvaa aina keittiössä.

6105.jpg

Toisena päivänä grillailtiin paljon kasviksia; munakopisoa, perunoita, varhaiskaalia ja maissia.

Grillattu munakoiso

Leikkasin ison munakoison paksuiksi viipaleiksi (olisi voinut olla vieläkin paksumpia). Tein marinadin öljystä, tummasta balsamicosta, tomaattipyreestä ja mausteista (suola, sokeri, valkosipuli, mustapippuri) ja sivelin sitä pullasudilla viipaleille molemmin puolin. Miesväki hoiteli grillailupuolen. Mää kävin vaan jonkin asian varjolla toisella silmällä vilkuilemassa heidän hommiaan. Kyllä heillä hyvin hommat olivat hanskassa.

Tiesin etteivät ukkelit tykkää kaalista grillattuna, mutta siitäkin huolimatta otin kotoa mukaan pienen varhaiskaalin.

Grillattu varhaiskaali

Leikkasin kaalin lohkoiksi, niin että kantaa jäi joka lohkoon. Tai se oli tavoite. Kaalilohkojen pintaan lorottelin vähän öljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä. Ja sitten vaan kunnon lämmöllä grillataan ruskeiksi. Ei ole niin näkön nuukaa, jos lohkot eivät pysy ihan kuosissaan.

Varhaiskaalista saa nopeasti lisäkkeen myös pannulla paistamalla. Leikkaa kaalin pienemmiksi tai isoin pyöreinä koko kaalin kokoisina viipaleina, kantaosa jää keskelle. Paistaa pannulla (voissa) molemmin puolin ja maustaa oman mielen mukaan. Vaan me nyt grillattiin kaalikin.

Eiliseltä aterialta jäi keitettyjä uusia perunoita ja kysäisin siskoltani, että saanko tehä niistä lyttyperunoita. Sain, vaikka ei hän tiennyt mimmosia ne on. Minäöhän kerroin ja samalla tein. Kaikki tykättiin niistä.

Grillatut lyttyperunat uusista perunoista

keitettyjä perunoita kuorineen (tai kuorittuna) -> litistä kädellä/lasilla/kulholla

voita sulatettuna/muuta rasvaa

mieleisiä mausteita, minä laitoin nyt vaan suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta

Me grillasimme perunat alumiinifolioalustalla (reikiä pohjassa) eli perunat siihen, pruuttaus trasvaa jokaiselle ja mausteet pintaan. Grillataan ruskeiksi tai paistetaan uunissa 225-250 ruskeiksi.

Täällä on aikaisempi kirjoitukseni lyttyperunoista.

6120.jpg

Grillattuna munakoisoa, lyttyperunoita, maissia ja varhaiskaalia. Nam!

6115.jpg

Toisena päivänä siskoni teki broilerista paistinpannulla haudutetun ruoan ja keitti basmatiriisiä kaveriksi. Minä tein lisäkesalaatin, vaan eipä tullut sitä kuvattua.

Makeita herkkuja nautiskelimme aika vähän. Siskoni oli tehnyt raparperipiirakkaa, minä paistelin ison kasan lettuja lauantaille, kun oli porukoita enemmänkin kahveilla.

6072.jpg

Sunnuntaina palailimme surullisissa merkeissä kotipaikkakunnallemme.

Syy suruumme oli se, että menetimme rakkaan isosiskoni juhannusaattoiltana. Oltiin ja ollaan vieläkin kaikki ihan shokissa. Ei ole enää toista isosiskoa, jolle voi soittaa silloin kun on jotain kysyttävää tai ihan muuten vaan. Meidän suvun naiset ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsä, eikä todellakaan tartte olla aina mitään varsinaista asiaa. Yhdessäolo Kaavilla oli enimmäkseen siskomme muistelua ja asioiden läpikäymistä useampaankin kertaan.

Onneksi meille tuli heti tiistaina sukulaistyttö töihin ja näin hän hankki itsellensä taskurahoja harrastuksiin yms. Tehtiin töitä kaksi pitkää päivää, niin oli pakko ajatella muutakin. Toisena päivänä työhommien välillä lähdettiin käymään jätskillä jokirannan kioskilla.

6093.jpg

Menneellä viikolla olen alkanut leipomaan siskomme muistotilaisuuteen ja ensi viikolla jatkan. Oman kunnon takia olen jakanut tehtävät useammalle päivälle. Tuleepahan tehtyä samalla itsellekkin, niin ruokia kuin leivonnaisiakin. Leivoskelen sellaisia mitä voi tehdä jo etukäteen. Päätimme tehdä siskoni lempileivonnaisia. Näitä samoja leivonnaisia olen monet kymmenet kerrat leiponut heille, kun he tulivat Kuopiosta meille vierailulle. Ihan niinkin, että kotimatkalla oli auto lastattu täyteen heille mukaan lähteviä leivonnaisia, kahvikkakuja, makeita piirakoita, pikkuleipiä, suolaisia piirakoita yms. Siskon kanssa aina naurettiin, että 550 litran pakastimeen pitää heillä kaikkien leivonnaisten mahtua.

6310.jpg   

Onneksi on ystäviä, jotka ottavat tarpeen tullen pikaisellakin hälytyksellä Daven hoitaakseen. Aina kun mahdollista, kulkee Dave mukanamme, mutta esim juhannusaattona sairaalareissulle se ei ollut mahdollista. Erityiskiitos S ja J teille, kun olette huolehtineet Davesta.