Varmaan aika monessa kodissa on näin joulun jälkeen keitelty hernekeittoa kinkun jämistä. Meillä ei kinkkua jäänyt, vaan siitä huolimatta tein hernekeittoa. Lihaksi kaupasta valikoitui mukaan possun puolikas lihaisa savupotka ja lisäksi laitoin vielä ylikypsää savukinkkua.

Näköjään viime maaliskuussa olen viimeksi savupotkasta keitellyt hernerokkaa tähän tapaan....

Hernekeitto

500 g pss vihreitä kuivattuja herneitä

2- 2½ litraa vettä

1 iso keltasipuli

½ lihaisa savupotka

200 g ylikypsää savukinkkua

3 porkkanaa

2 lihaliemikuutiota

suolaa

sinappia

mustapippuria

Huuhtele herneet ja laita ne likomaan yön yli ( tai ainakin muutamia tunteja) reiluun 2 litraan vettä. Kun aloitat keittämisen laita sekaan hienonnettu sipuli ja savupotka. Kypsennä hernekattilaa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n. tunti. Lisää sekaan kiehumaan pieniksi paloitellut porkkanat ja kinkkukuutiot. Hauduttele keittoa vielä vähintään ½ tuntia.... tarkista ainesten kypsyys. Ota savupotka kattilasta ja puhdista siitä lihat keiton sekaan. Tarkista keiton sakeus ja lisää mausteet ja maistele.... perinteisesti hernekeitto maustetaan meiramilla, vaan minä en laittanut sitä olleskaan nyt ja tykättiin kyllä keitosta näin naturel maustettunakin. Mustapippuria rouhaisin hieman sekaan maisteluvaiheessa. 

Hernekeitto on kyllä aika tuhtia syötävää....varsinkin kun meillä tykätään hieman sakeamman sorttisesta keitosta