Tätä makeaa piirakkaa olen tehnyt jo useamman kerran, mutta ohje on jäänyt laittamatta blogiin.
Omena-raparperipiirakka kauraisella muruseoksella
(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin mitat ovat 34x36 cm)
Pohjataikina:
4 isoa kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl sulatettua voita (eli noin 190 g)
2 dl maitoa
6½ dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
1 kukkura tl jauhettua kardemummaa
Taikinan päälle: 3 isoa omenaa + kanelia vajaa 1tl + sokeria 1-2 rkl JA noin ½ litraa raparperin palasia (minulla pakasteena ja käytän ne jäisinä)
Muruseos
75 g huoneenlämpöistä voita + 1 dl vehnäjauhoja + kukkura dl kaurahiutaleita + ½ dl sokeria
Valmistaminen
Valmista ensin taikina: Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan koko taikinan pallovatkaimella). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada taikina leivinpaperoidulle (minulla 2 paperia päällekkäin) pellille ja levitä taikina tasaiseksi koko pellin alueelle.
Pese, kuori ja kuutioi omenat. Käytin kaupasta ostettuja isoja vihreitä omenoita. Sekoita omenakuutioiden sekaan kaneli ja sokeri. Ripottele omenaseos tasaisesti raakan piirakkapohjan päälle. Jaa raparperinpalaset tasiasesti koko pellille omenatäytteen väleihin.
Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset ryynimäiseksi seokseksi ja ripottele muruseos piirakan pinnalle. Minulla päälyksestä tuli aika taikinaista, mutta levitin sen vaa pieninä nokareina piirakan päälle ja hyvä tuli valmiina.
Paista piirakka uunin keskitasossa tasalämmöllä noin 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakan kypsyyden voi todeta kokeilemalla keskeltä peltiä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää.
Piirakka uuniin
ja noin puolen tunnin päästä uunista tuli tämän näköinen piirakka.
Piirakka ei ole kovin makeaa, joten maistuu meillä kummallekkin kahvileipänä. Ystäväperheet saivat tästäkin piirakasta osansa.
Kommentit