...ja vielä ihan tälläisia tavallisia vanhanaikaisia mitä meillä aina kotona on tehty. Monissa netissä olevissa ohjeissa on jauhojen lisäksi käytetty myös mantelijauhetta, vaan minä teen aina taikinaksi ihan tavallista muropikkuleipätaikinaa.

images?q=tbn:ANd9GcQK6nuqkuonFpgNykZ18Lb

Minä tein alla olevan ohjeen triplana, vaan taitaa tulla siitä pomssista ( kolminkertaisesta ohjeesta minulla tuli 140 kpl) turhan paljon vaniljavannikkeita monen huusholliin, joten laitan tällaisen ohjeen mistä tulee vannikkeiden koosta riippuen 40-50 kpl. Mitta millä minä leikkasin vannikkeet oli 10½ cm pitkä leivinpaperisuikale. Yleensä pursottelen tällaiset pikkuleivät tähtityllä 5 (halkaisija 8 mm), vaan nyt halusin näistä muhkeampia ja pursottelin isommalla tähtityllalla.... pursotuksen paksuuskin tietenkin vaikuttaa tulevaan kpl-määrään.... jokainen harkitkoon pursotuksen muhkeuden itselleen sopivaksi.

Vaniljavannikkeet

(40-50 kpl)

200 g voita

1 dl sokeria

1 muna

n. 4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista koepikkuleipä ja kun olet todennut sen menevän skaalastasi läpi, tee taikina pikkuleiviksi. Alla olevasta kuvasta näät minun tapani tehdä vannikkeet. Paista pikkuleivät kullaruskeiksi n.175 asteisessa uunissa. Minä laitan ehdottomasti kaksi leivinpaperia päällekkäin tehdessäni pikkuleipiä ja leivinpaperi kannattaa leikata niin ettei se nouse yhtään reunoille, jotta ei tule vänkyrä pikkuleipiä... skarppina pitä paistamisessa olla, koska tällaiset ohuet/laihat pikkuleivät kärvähtäävät helposti. Nosta pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle, ei päällekkäin.

Tämä ohje on siis ihan tavallinen muropikkuleipätaikina ja tästä voi tehdä vaikka minkä mallisia ( pursotettuja, kaaviloidusta levystä otettuja, pötköstä tehtäviä jne) ja vaikka millä maustettuja pikkuleipiä ( esim. kaakaojauhe, kaneli, kardemumma, pähkinäjauhe, suklaarouhe, jauhettu inkivääri jne)

images?q=tbn:ANd9GcRRW4bpTetmVJwLs8puhTz

 Pursottelen ensin pitkiä pötköjä leivinpaperille ja sitten pötkäsen mitalla (= leivinpaperisuikale, mitta oli tällä kertaa 10½ cm) palat tasapitkiksi. Sitten vaan kiepsauttaa palat ympyräksi...päät vastakkain, niin kyllä ne ihan riittävän siististi ummistuuvat.... tässä asiassa en ole niin kauhean tarkka. Joskus jos taikina on hieman pehmeämpää, kannattaa palasten antaa hetken "kuivahtaa"  ja vasta sitten kiepsauttaa ympyräksi, niin  on siistiä touhua....

 

Tässä lähes kaikki 140 kpl vaniljavannikkeita, kovin pieneen alaan menee monen tunnin työ....

Minulla oli tarkoitus läträtä vähän suklaalla ja koristella vannikkeiden toista reunaa ohuilla suklaaraidoilla, vaan onneksi sisko sanoi haluavansa ihan tällaisia taviksia... pääsenpähän vähemmällä. Nämä pikkuleivät matkaavat lähitulevaisuudessa siskon miehen tasavuotissynttäreille.... jos vaan kelpaavat?