CIMG1069.jpg

Minun toivottiin tekevän suklaaruusuja ystäväperheen surujuhlaan, joten tottahan toki minä niitä tein. Tein vain yksinkertaisen taikinan alapuolella olevalla ohjeella  ja siitä minulla tuli tällä kertaa reilu 60 ruusuketta. Näiden taikinahan ei ole makea, joten kaipaavat ehdottomasti suklaakoristelun, joko silmänä keskelle tai ohuena raitoina pursotettuna koko pikkuleivälle. Ohjeella tehden tulee munattomia pikkuleipiä.

Suklaaruusut (on munaton ohje)

(60-70 kpl)

200 g voita

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria (tai vanilliinisokeria)

1½ rkl tummaa kaakaojauhetta

3 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Paistettujen ja jäähtyneiden pikkuleipien koristeluun 

sulatettua suklaata, tummaa tai maitosuklaata (+ koristerakeita/strösseleitä/kookoshiutaleita)

Valmistaminen:

Vatkaa voi ja sokeri hyväksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat ainekset rasva-sokerivaahtoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Ihan saa koneella sekoittaa. Varmista vielä esim nuolijalla sekoittamalla muutaman kerran pohjaa myöten, että taikina on tasaista.

Paista taikinasta koepikkuleipä. Pursota pari ruusuketta pellille. (pursotinpussi ja iso tähtityllä)

Paista ruusukkeet n. +175 asteessa uunin keskiosassa. 

Vasta sitten kun olet todennut koepikkuleipien olevan kauniita =leviävät pikkasen, pursota loppu taikina yhteen menoon ruusukkeiksi, ettei se jähmety turhan hankalaksi pursotettavaksi. Jos jostain kunnan syystä sattus käymään niin, että taikinassa on jotain häikkää, eikä koepikkuleipä leviä, niin tällainen taikina missä ei ole kananmunaa, löysytetään muutamalla pisaralla kylmää vettä. Jos muokkaat taikinaa, on hyvä paistaa aina uusi koepikkuleipä.

Anna pikkuleipien jäähtyä hyvin ennen koristelua. Muutenkin käsittele varovaisesti etteivät mene rikki.

Koristele pikkuleivät sulatetulla suklaalla.

Anna suklaan jähmettyä kunnolla, ennen pikkuleipien pakkaamista.

Pikkuleivät voidaan pakastaa, ihan koristeluineen. Pakkaamisvaiheessa laita jokaisen pikkuleipäkerroksen väliin leivinpaperi .

CIMG1053.jpg

Pursotinpussiin (ompa sitten millainen tahansa) ei kannata laittaa liian paljoa taikinaa kerralla. Jos taikinaa ei saaa puristettua kauniisti ulos, niin taikinaa kannattaa käsillä lämmittää pussin ulkopuolelta, ihan vaan puristelee sitä.

Kun ruurukkeita pursottaa, niin kannnattaa ottaa kunnon jämäkkä pursotusote, pellin voi laittaa vaikka tuolille, koska ylhäältä päin kohtisuoraan pitää pikkuleivät saaha pursotettua ja moni meistä jaksaa pursotuksen tehä paremmin, kun pelti on alempana mitä pöytä tms. Pursotus katkeaa kierämällä pussia tai voi sitä hieman sormella avittaakkin katkeamaan. Jos on apukäsiä käytettävissä, oon minä senkin nähny, että toinen katkaisi ruusukkeen nätisti ruokaveitsellä. Yhteistyä näytti pelittävän heillä hyvin.

CIMG1049.jpg

Tässä yksi pellillinen menossa paistumaan  +175 asteiseen uuniin, kunnes saavat vähän väriä. Paistoaika noin 10 min->

CIMG1056.jpg

Tässä on kaikki yksinkertaisella ohjeella tulleet pikkuleivät. Ruskeista taikinoista tehtävien pikkuleipien paistoväriä voi olla pikkasen hankala nähä, mutta kyllä minusta näissäkin pitää paistopintaa näkyä, ettei nyt ihan värittöminä oteta uunista. Näitäkin pikkuleipiä paistellessa minun uunilla, pitää olla kytiksellä ja ottaa valmiin näköiset erissä pois. Nämä pikkuleivät ovat hauraita, varsinkin nuo ohuet sakaran päät murtuvat helposti. Kuumia pikkuleipiä ei voi siirrellä käsissä, on käytettävä lastaa. Eikä näitä pikkuleipiä saa missään vaiheessa pinota päällekkäin ilman välipaperia..

Pakkaamisvaiheessa, kun suklaa on jähmettynyt, voidään näitäkin pakata päällekkäin, kun joka kerroksen väliin laitetaaan leivinpaperi. Sillon voi ihan huoletta pakata vaikka neljäkin kerrosta. 

CIMG1071.jpg

Ja tässä ruusut maitosuklaalla koristeltuina. Laitoin tarkoituksella ison suklaapursotuksen pikkuleipiin, sillä pohjataikinahan näissä on hyvin vähän makea. Tällä kertaa koristelussa haluttiin käytettävän maitosuklaata, myös tumma suklaa käy oikein hyvin ja sulan suklaan päälle voisi vielä halutessaan laittaa teemaan sopivan värisiä strösseleitä tms tai kookoshiutaleita 80-luvun tyyliin. Suklaa voidaan myös pursottaa/spritsata ohuina raitoina pikkuleiville tähän tyyliin.

Suklaaruusut voidaan pakastaa, mutta ne säilyvät hyvin pakattuina kuivassa huoneenlämmössä useita viikkoja.