IMG_20220422_122249.jpg

Tämän hyvinkin perinteisen liha/kinkkuvoileipäkakkun tein ystävän pyynnöstä jo jokunen aika sitten. Lupasin kirjoitella ohjetta tännekkin, vaan aina se on jäänyt.

Minä teen lihakakut reilun lihaisina, en yleensä laita pelkkää salaattia yksistään johonkin väliin. Tosin haluan lihatahnan sekaan sekoittaa kasviksia esim kurkkua, tomaattia, paprikaa, purjoa, aurinkokuivattua tomaattia, maustekurkkua/kurkkusalaattia jne. Monet tykkäävät laittaa samaa tahnaa kaikkiin kerroksiin, minä haluan maku- ja värieroja kerroksiin, vaikkakin peruslihatahna on sama. Joskus laitan meetwurstista tehtyä täytettä yhteen väliin. Maksamakkaraa en tykkää missään nimessä käyttää, vaikka monet sitä laittavat. Majoneesia en käytä lihakakussa ollenkaan, vaan maustettuja ja maustamattomia tuorejuustoja ja hapanmaitovamisteita. Joskus vieläkin teen vuokaleivät itse, kuten ennen aina tehtiin (pitkulainen tai pyöreä), vaan useimmiten nykyisin käytän Lidlin American style moniviljapaahtoleipää. Siitä onnistuu myös rullakakun teko.

Liha/kinkkuvoileipäkakku

(3 täytekerrosta, 4 leipäkerrosta ja kolmen paahtoleivän pituinen kakku)

Leipä: 12 palaa Lidlin American style sandwich moniviljapaahtoleipää (tai muuta isoa paahtoleipää, ei ihan pelkkää vehnää) Minä leikkaan saksilla paahtoleivän reunat suoriksi, varsinaisesti en leikkaa kuoria pois kokonaan. Ovat niin pehmeää, että menevät ihan hyvin seassa. Jos käyttäisin leipänä jämäkämpää leiää, niistä leikkaisin pois kuoret.

Kostutusliemi: kylmää maukasta/voimakasta lihalientä (minä teen ihan kuutioista ja jäähtyneenä siivilöin teesiivilällä pintarasvat liemestä pois)

Lisätty 14.5.22 Kostutusliemi kylmää lihalientä noin 2 dl (1 rkl nestettä/1 iso paahtoleipäviipale) Minä teen vahvemman liemen, en ohjeen mukaan. Kostutusliemen määrään vaikuttaa esim. käytetty leipä; tummaa/vaalea leipä, onko vaalea leipä paahtoleipää tai muuta höttöistä leipää vai esim jämäkkää kotitekoista hiivaleipää, tahnojen kosteus, pakastaako täytetyn kakun, koska kakun täyttää, oma mieltymys kakun kosteudesta.

Lihatahnat 3 väliin: 3 x 150 g (=450g) hyvää kokolihaleikkelettä/palvikinkkua (minulla palana, minkä hienonsin monitoimikoneen leikkuriterällä pieneksi, en ihan mössöksi) + tähän kinkkumäärään yhdistin noin 1½ dl kermaviiliä (jätän kermaviilistä ½ dl kuorrutusta varten seuraavalle päivälle)

Tämän jäykän peruslihatahnan jaoin 3 osaan lautasille.

- yhteen osaan lisäsin 1 dl ihan pieniä maustekurkkukuutioita + 5 cm pätkän ohuesta purjosta ihan pieneksi leikattuna + 50 g maustamatonta tuorejuustoa (maustekurkun tilalla voi käyttää valmista kurkku- tai kurkkusinappisalaattia, tällöin en laittas purjoa, eikä tuorejuustoakaan tarvitse)

- toiseen osaan lisäsin pienen kokonaisen suippopaprikan monitoimikoneen leikkuriterällä pieneksi hienonnettuna -> värjää tahnan punaiseksi + chili-paprikatuorejuustoa 50 - 75 g. Maistele suola?

- kolmanteen osaan perustahnaa lisäsin ison punaisen tomaatin pieniksi kuutioiksi leikattuna kokonaisuudessaan + 50-75 g aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa + tuoretta persiljaa hienonnettuna. Maistele suola?

IMG_20210222_095206.jpg

Tämä kuva on samantapaisen kakun teosta, mutta tästä voisi hahmottaa leipä- ja täyteasiaa helpoimmin.

IMG_20220421_153023.jpg

Nämä täyttökuvat ovat tämän postauksen kakusta.

Kokosin kakun suoraan tarjoiluvadille. (kakun voisi koota myös jämäkän muovin tai kostutetun leivinpaperin päälle tai vuokaan, mistä kakun kumoaisi kuorruttamista varten)

Alimman leipäkerroksen kostutan molemmin puolin (silikonisella pullasudilla), seuraavat vain päältäpäin.Täyttö mahdollisimman ryhdikkäänä eli kulmiin asti täytteet.

Tahnojen järjestyksellä nyt ei niin väliä ole...mulla oli kahdessa punaista ja niitä en halunnut laittaa peräkkäin, joten laitoin paprikaisen täytteen alimmaiseksi, keskelle maustekurkulla maustetun tahnan ja ylimpään väliin tomaattisen tahnan. Jos joku tahna on selkeästi löysempää, sen laitan ylimpään kerrokseen.

IMG_20220421_153938.jpg

Kerros kerrokselta kakku muotoutuu. Leipäviipaleiden kostutus aina sen jälkeen, kun on leivät painanut edelliseen tahnakerrokseen. Reunojen tasausta aina välillä lastalla/paletilla. Täytteet ei sais pursuta yli reunojen, koska se vaikeuttaa kakun kuorruttamista.

IMG_20220421_154522.jpg

Päällimmäiseksi leipäkerros ja sen kostutus päältäpäin. Useimmiten laittaisin vielä yhden täyte- ja leipäkerroksen kakkuun, vaan tästä kakusta ei haluttu kovin korkeaa. 150 g kinkkua lisää, jos haluaisi laittaa lisäkerroksen + 3 palaa leipää.

Täytetyn kakun peitin pitkällä muovipussilla (yksi pitkä sivu auki, niin saa hyvän hupun kakulle). Minä en laita kakulle mitään painoa. minä täytin kakun illalla ja kakku tekeytyi yön yli jääkaapissa. Seuraavana aamuna kuorrutin kakun.

Tämän kokoisen kakun kuorruttamiseen varaan noin 250 g tuorejuustoa (5 kerroksiseen kakkuun 300 g). Menekki riippuu kuorrutuksen paksuudesta ja kuinka paksun kerroksen sitä kakkuun haluaa ja levitääkö kuorrutusta koko kakulle.

Minä käytin täytteistä jääneen avatun chili-paprikajuuston. Chili-paparikatuorejuusto on sen verran punaista, että lisäsin sekaan maustamatonta tuorejuustoa. Juustot pitää ihan kunnolla vatkata sekaisin, maustamaton on jämäkämpää ja jää helposti kokkareina seokseen. Sähkövatkain piti ottaa käyttöön. Tuorejuustokuorrutuksen löysytin muutamalla lusikallisella kermaviiliä. Jos ei oo kermaviiliä, voi löysykkeeksi laittaa vaikka maitolorauksen.

Sitten vaan kuorruttaa kakun joka paikasta ja pitää kakun muodot ryhdikkäänä. On makuasia miten paksulti kuorrtutusta laittaa.

Reunoille laitoin ohuen juustoraasteen (sinistä emmentalia) ja vähän hienonnettua persiljaa väriä antamaan, koska kakku piti saada peiteltyä muovilla. Kun reunoilla on juustoraaste ja pintakoristeita koko pinta täynnä, voi kakun suojaksi laittaa muovipussihupun ja kakku säilyy hyvin.

Koristeita laitoin paljon, koska haluttiin perinteinen kakku. Varaan yhden pakkauksen kokolihaleikkelettä/kakku. Koristelihana käytän usein joko pippuriversiota tai ilman pippuria olevaa naudanpaistileikkelettä. Lisäksi kasviksia, helmimozzarellapalloja, herneenversoja yms.

original_7f969e73-f5a5-4095-9165-fc2ff42

original_36e54e15-fd18-4b0b-ae9e-e8e75d9

IMG_20220422_122257.jpg

Herneenversot ovat meidän keittiössä paperin päällä kasvatettuja.

Sain eräältä kakkua syöneeltä kiitosviestin Instan kautta, että hyvin oli kakku maistunut syöjille.