CIMG9640.jpg

Ostettuani tämän edullisen pyöreän pitsanpaistopellin, on se ollut meillä ahkerassa käytössä. Saas nähä kuinka käy nyt, kun parisen päivää sitten otettiin uusi uuni käyttöön ja siinä eri ohjelmia mm pitsan paistoon.

Tässä isossa (hieman paksupohjaisessa, ihan tarkoituksella) pitsassa on kylmäkohotuksella tehty pohja pitsajauhoista. Taikina kohosi jääkaapissa peitettynä 26 tuntia, kohottaa kannattaa edes 12 tuntia. Kylmäkohotetusta taikinasta pitsapohjan tekeminen ei ole nopsaa touhua, ennakoida pitää ja muistaa tehä taikina kylmään.

Kylmäkohotettava pitsapohja

( 2 kpl  pyöreitä normikokoisia TAI 1 iso paksumpi pohjainen pyöreä, kuten kuvissa, joskus paistan tästä taikinamäärästä yhden ohuemman pitsa-alustalla ja toisen pienemmän tai taikinasta voi tehdä koko pellin kokeoisen pitsa.)

2 dl kylmää vettä

10 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

½ dl öljyä

noin 5 dl vehnäjauhoja (käytän nykyisin aina pitsajauhoja koko määrän)

Valmistaminen

Sekoita hiiva kylmään veteen ja lisää suola ja öljy.

Alusta taikina kimmoisaksi, hyvä sitkoiseksi taikinaksi pitsajauhoilla. Niitä voi mennä vähän enemmänkin mitä ohjeessa mainittu määrä, riippuen mitä pitsajauhoja käyttää.

Laita taikinakulho muovipussiin ja jääkaappiin. Anna taikinan kohota/tekentyä vähintään 12 tuntia, mieluummin pidempään. Nyt taikina oli noin 26 tuntia kylmässä. 3 vrk on mulla joskus ollut taikina jääkaapissa.

Ota taikina noin tuntia ennen pitsan tekemistä huoneenlämpöön kohoamaan.

Taputtele/venyttele pitsapohja (ei siis suositella kaulitsemista) muotoonsa.

Levitä pitsakastike (muttitomaattimurskaa + tomaattipyrettä + suolaa, sokeria, valkosipulia, pitsamaustetta tai oreganoa kaikki vaan sekaiisn, en kuumenna, enkä soseuta)

Pitsakastikkeen päälle reilusti pitsajuustoseosta.

Täytä pitsa mielisillä täytteillä. Meillä laitetaan täytteitä vieläkin runsaasti. Aika usein paistetun broilerin ympärille rakentuvat meidät pitsat. Tällä kertaa laitoin täytteitä 3 sektoriin. Laitoin mm. paistettua maustettua broielria, persikkaa, auraa, tonnikalaa, herkkusieniä, salaattijuustoa, mozzarellaa, pitsajuustoseosta, kinkkua, ananasta, mustia oliiveja.

Ja pinnalle ripottelin vielä mozzarellaraastetta.

Tämä pitsa on paistettu vanhassa uunissamme lähes 300 astetta alin taso 12 minuuttia ja sitten vielä ihan pohjalla muutaman minuutin. Ens kerralla pitsa paistuukin ihan eri ohjelmalla uudessa uunissamme.

CIMG9646.jpg

Hetken aikaa pitsa saa tekeytyä peitettynä ja sitten vaan syömään. Vähän vielä oreganoa tai pitsamaustetta pintaan ja hienonnettua jalapenoa.