Nököttävätkö mustaherukat taasen syömättä pakastimessa? Jos näin on ja puuroista tykkäät, niin tässä yksi keino vähentää herukkamäärää...

Vatkattuja puuroja tulee tehtyä enimmäkseen mansikoista, raparperi-mansikkayhdistelmästä, puolukoista / karpaloista, vaan kyllä herukoistakin tulee hyvää puuroa. Nyt tein mustaherukoista yksistään.

Vatkattu mustaherukkapuuro

1 litra vettä

7 dl mustaherukoita (pakaste)

1 dl sokeria ( tällä ei tule kovin makeaa, makeanpersot laittakaa sokeria enemmän)

2 dl mannasuurimoita

1 rkl vaniljasokeria (tai vanilliinisokeria)

(ripsaus suolaa)

 

Mittaa vesi ja marjat teräskattilaan ja kiehauta kunnes marjat ovat mössöä. Siivilöi liemi tiheällä siivilällä ja puserra siivilän läpi kaikki tuleva marjamössöstä....siivilöinti ei ole välttämätöntä, vaan nyt halusin sileää puuroa. Laita mustaherukkamehu  ( = n. 1,2 litraa) takaisin kattilaan, lisää sokeri ja ripsaus suolaa ja kuumenna seon kiehuvaksi. Ripottele mannasuurimot kiehuvaan mehuun koko ajan vatkaten esim. pallovatkaimella. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen ja hauduta puuroa noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Muista sekoittaa välillä pohjaa myöten, ettei puuro kärvähdä pohjaan. Tarkista puuron sopiva makeus ja jos lisäät vaniljasokeria, lisää se viimeistään tässä vaiheessa. Jäähdytä puuro kylmäksi (tai ainakin haaleaksi) ja vatkaa se kuohkeaksi vaikkapa sähkövatkaimella. Tässäkin vaiheessa voi makua vielä tarkistaa ja sakeuttakin..... jos jostain syystä puuro tuntuu turhan sakealta oman mielen mukaan, voi siihen lisätä mehu/vesitilkan vatkaamisvaiheessa.  

Ohjeella tehden tulee aika miedon (= mustaherukka ei maistu voimakkaasti) makuista ei niin kovin makeaa puuroa. Itse kun tykkään kirpakasta mausta, tarjosin lisänä vielä sulatettuja mustaherukoita..... ja lasista maitoa. Halukkaat voivat ripotella sokeria vielä puuron päälle.... itse en sitä kaivannut.

 

Ohjeella tulee näin iso astiallinen puuroa....tästä riitti vielä annettavaksi päiväkahveilla piipahtaneelle ystävällekin kotia viemisiksi...

Itse tykkäsin tästä paljonkin, varsinkin kun laitoin vielä mustaherukoita kirpakoiksi sattumiksi päälle.

Kokkeilkaas...