1085-001.jpg

Tässä pari torttumallia. Alemmasta kuvasta näkyy miten ovat taiteltu. Tortut  ovat eri järjestyksessä kuvissa, vaan varmasti niistä selviää tekotapa. Yläkuvassa oleva alempi malli on minulla paljon käytössä, niin makeissa kuin suolaisissa tortuissa. Täytteet voi tietenkin jokainen valita itse.

1083.jpg

Luumukierteet (luumukierretangot)

Luumukierteissä on 2 torttutaikinalevyä vastakkain ja välissä on luumutäytettä, vähän painetaan päällimmäisestä levystä, että pysyvät yhdessä. Täytettä kannattaa laittaa kohtuudella. Täyte pitää levittää ihan reunoille asti. Sitten vaan leikataan lyhyemmältä sivulta levy 4 osaan. Minusta tämä on helppointa tehdä isolla leikkuuveitsellä kerralla painaen, ihan ronskisti vaan. Täyte voi vähän pursuilla välistä, vaan mitäs siitä. Sitten vaan suikaleet kieritetään kierteille ja laitetaan pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman suorina kierteinä. Päät kannattaa painaa tiukasti paperiin, niin se voisi edesauttaa kierrettä pysymään suorassa, vaan ei se kyllä aina pidä paikkaansa. Tällaiset kierteet eivät ole ollenkaan oikein säntillisen leipurin homma. Minä en voidellut kierteitä, sitäkin tapaa näkee.

Kierteet voitaisiin myös kääräistä pyöreäksi hyrräsi tähän tapaan.

Minä halusin jättää kierteet tällä kertaa ihan vaan pötkylöiksi/tangoiksi.

Tortut ja kierteen paistetaan mahdollisimman kylminä 200-225 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa  15 -20 minuuttia nätin vaalean ruskeiksi, mutta kevyitä pitää olla, niin se on kierteissä merkki, että ovat kypsiä. Vatupassisuorina eivät kierteet välttämättä pysy paiston aikana. Kun ovat jäähtyneet ja kierteet tarjotaan, siivilöidään niiden päälle tomusokeria.

Minulla on pötkylöissä täytteenä luumutäytettä, jos täytteenä olisi esim omena-kaneli, ei se olisi niin huomiotahetättävän näköistä, jolloin kierteet tuntuisivat siisteimmiltä.

CIMG9447.jpg

CIMG9482.jpg

Tomusokeria päälle, niin kaikki makeat voitaikinaleivonnaiset kaunistuvat.

Kierteet voidaan latoa kuvan mukaisesti tai laittaa vaikka pystyyn lasimaljaan tai isoon lasiin.

Täältä löytyy yksi tapa tehdä juustokierteitä. Niitäkin on kiva napostella pikkusuolaisena kahvipöydässä tai vaikkapa glögin kanssa. Ohjeen juustokierteet olen tehnyt yksinkertaisesta taikinalevystä, mikä on voideltu ja kasteltu juustoraasteessa molemmin puolin ennen leikkamista säikeiksi.

1980835.jpg

Jos kierteistä haluaisi runsaampia, voisi tehdä näin:

Voitele torttutaikina levy kananmunaseoksella ja kasta se tavalliseen juustoraasteeseen. Laita levy pellille leivinpaperin päälle juustopuoli alaspäin.

Voitele saman levyn päällyspuoli, levitä sille juustorastetta, tässä voisi käyttää muutakin juustoa esim auraa.

Voitele toinen taikinalevy kananmunaseoksella ja paina kiinni pellillä olevaan taikinalevyyn.

Voitele vielä päällimmäinen pinta kananmunaseoksella ja levitä sille juustoraastetta.

Leikkaa lyhyeltä sivulta 4 säikeeseen. Tee kierteet ja paista ne. Tällä tapaa tehden tulee isompia, oikein juustoisia kierteitä. (kuvan liitän tähän myöhemmin)