CIMG9533.jpg

Lähikuukausina ovat monet leiponeet peltilihapiirakkaa, jos facen leivonta- ja ruoanlaittoryhmiin on uskomista. Useat tekevät koko pellin kokoisia, vaan minä pidän edelleenkin pääni ja teen tällaisia pitkulaisia, mitä mahtuu pellille 2 kpl. Minusta näitä on helpompi leikata tarjolle, kun on edes yksi taikinareuna tukemassa piirakkapalasta. Tosin aika usein leikkaan tästä pitkon tapaan, ihan vaan halutun kokoisia viipaleita.

Pitkulaisten lihapiirakoiden 21.11.2020 muokattu ohje löytyy täältä.

En sitä tähän kirjoita, koska tuossa vanhassa ohjeessa on valmistamisvaiheen kuvia, mitkä voivat selkiyttää tekemistä sellaisille, jotka tekevät tällaista ekaa kertaa.

CIMG9549.jpg

Silloin kun teen isomman määrän tällä ohjeella joko liha- tai savukalatäytteisiä piirakoita, en niitä yleensä koristele taikinalla mitenkään. Kananmunaseoksella (= raakaa kananmunaa + tilkka vettä) voitelu ja haarukalla pistely (onhan sekin koristelua) kyllä kannattaa tehdä. Tulee nätti paistopinta ja pääsee kypsymisessä muodostuvat höyryt pois piirakasta.

1454.jpg

Hieman jäähtyneinä tuoreina parhaimpia, mutta kyllä nämä voidaan ihan hyvin pakastaa paistettuinakin. Itse en kotioloissa harrasta voitaikinaleivonnaisten raaka-pakastamista.

Minä pakkasin lihapiirakat puolikkaina kertakäyttölautasille ja laitoin sitten vaan HD-polyeteenimuovipussiin ja pakastimee yhteen kerrokseen pakastumaan. Jäätyneinä voidaan tietenkin nostella päällekkäin.

Joskus pakastan valmiina annospaloina, niin että pakastan leikatut palat tarjottimella/pellillä leivinpaperin päällä. Pakkaan sitten jäiset palat ripeästi (isoon) muovirasiaan. Laitan pinen muovipussin (tai leivinpaperin) kerrosten väliin, niin halutessaan siitä saa otettua vaikka vain yhden palasen sulamaaan. Mikrossa tai airfryerissä on katevää (sulattaa ja) lämmittää muutama pala. Isommat määrät esim juhlissa kannattaa lämmittää ihan uunissa.

Jäähtyneen piirakan voi myös kääräistä folioon ja sitten muovipussiin ja pakastaa tarjottimen päällä.

1463.jpg

Näistä riitti muutamille ystäville viemisiä kukkien asemesta.