IMG_20231011_162009.jpg

Pitkästä, pitkästä aikaa leivoin viikolla sämpylöitä.

Meillä on taas kaappien tyhjennys meneillään, joten päätin käyttää sämpylöiden pinnalle siemen-pähkinäsekoitusta (salad mix). Tokihan sattumat voisi taikinaankin laittaa, mutta nyt mentiin näin.

Minä tein sämpylätaikinaksi ihan tavallisen kaura-vehnätaikinan. Lisäksi tarvitaan vaan sattumia pinnalle ja voiteluun vettä (koska en kananmunaa halunnut käyttää)

Isot siemenpintaiset sämpylät

(noin 20 kpl isoja sämpylöitä)

6 dl haaleaa maitoa ja vettä (suhteen voi jokainen päättää itse, minä laitan yleensä puolet ja puolet)

2 tl suolaa

1 rkl sokeria/hunajaa

noin 30 g tuorehiivaa (minä teen vähemmällä hiivalla mitä monet…tähän monet laittasivat kokonaan 50 g palan)

5 dl kaurahiutaleita (tai muita hiutaleita)

8-9 dl vehnäjauhoja (minä tyhjentelin jauhotölkkejä ja laitoin 2 dl hiivaleipäjauhoja, 1 dl kaurajauhoja ja loput vehnäjauhoja)

½ dl öljyä (tai muuta rasvasulaa/pehmeää rasvaa 50 g)

Lisäksi tarvitaan

  • vettä voiteluun
  • siemeniä/siemensekoitusta siemen-pähkinäsekoitusta noin 2 dl  (näitä menee yllättävän paljon, kun leikkauspinnan kastaa siemensekoitukseen, jos vaan ripottelee pinnalle, menee vähemmän. Vaikuttaa sämpylöiden hintaan)

Lisää haaleaan nesteeseen tuorehiiva, suola, sokeri ja öljy. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut. Lisää hiutaleet ja sekoita. Alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Sämpylöiden tekotapa vaikuttaa taikinan koostumukseen.

Kohota taikina hyvin (noin 20 min) peitettynä lämpimässä paikassa. Laita astia vaikka lämpimään veteen ja liina/muovi päälle. Kun taikina on levännyt/kohonnut, leivo siitä halutun mallisia sämpylöitä.

Minä tein sämpylät tällä kertaa näin

Kaaada kohonnut taikina hellävaraisesti jauhotetulle tasolle. tarkoitus taikinan käsittelyssä on, ettei kohoamisen aikana muodostuneita ilmataskuja litistetä. Leikkaa taikinasta pitkulainen tanko, muotoile sitä tarvittaessa hellästi tasaisemmaksi. Leikkaa viipaleita, nosta viipaleen leikkauspinta ylöspäin, voitele leikkauspinta vedellä ja kasta sämpylä lautasella oleviin siemeniin ja laita pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Voit myös kohottaa sämpylät ensin, voidella sitten pinnan vedellä ja ripotella siemeniä pinnalle.

Helpoin tapa tehdä sämpylöitä on nostella vaan taikinaa lusikoilla pellille kasoina/kekoina.

Teetpä minkä mallisia sämpylöitä tahansa, kohota ne hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista 200 -225 asteisessa uunissa kypsiksi...minun uunissa menee aikaa reilu 15 min sämpylöiden koosta ja uuninlämmöstä riippuen. Anna sämpylöiden jäähtyä hetkinen ja nauti sitten halutun levitteen kanssa.

IMG_20231011_144711_edit_16374912423284.

Minä tein sämpylät tällä kertaa tällä tavalla. Kaadoin kohonneen taikinan hellävaraisesti jauhotetulle tasolle, leikkasin siitä pötkylän, ihan vähän muotoilin pötkylää, leikkasin viipaleiksi/kiekoiksi, nostin kiekot pystyyn ja hieman käsin muotoilin, voitelin leikkauspinnan vedellä ja kastoin sämpylän lautasella olevaan siemensekoitukseen (minä käytin salaatti mixiä, missä on siemenien lisäksi pähkinöitä) ja sitten vasta laitoin sämpylän pellille.

IMG_20231011_154832_edit_16300414348156.

Hyvä kohotus lämpimässä paikassa liinalla (ja muovilla) peitettynä

IMG_20231011_161719_edit_16142833461393.

Paisto 200-225 asteisessa tasalämpöisessä uunissa keskitasossa sämpylöiden koosta/paksuudesta/pulleudesta riippuen noin 15 min.

IMG_20231011_175346_edit_2265769446165.j

Nämäkin ovat vastapaistettuina parhaita. Toki vähän aikaa kannattaa antaa jäähtyä paiston jälkeen.