CIMG1523-normal.jpg

Viime vikonloppuna ikkunanpesijät ja muut raskaan työn ratajat tarvitsivat ihan tuntia ruokaa, joten päädyin tekemään possun ulkofilettä kääräistynä pekoniin. Kermaperunoita varten kuorin perunoita, kun teinkin suunnitelman muutoksen ( koska söimme edellisenä päivänä kermaista kinkkukiusausta) ja kysyin porukoiden halukkuutta syödä kotitekoista muusia ja sehän vaan passasi kaikille.

 

CIMG1532-001-normal.jpg

Muusissa on reilusti voita, suolaa ja nesteenä ruokakerma ja se on tarkoituksella jätetty hieman kokkareiseksi, jotta oikea peruna maistuu ja tuntuu. Hienot soseet olkoot ihan tasaisia, meillä tykätään rustiikkisesta.

 

CIMG1489-normal.jpg

Tähän ulkofilepätkään käytin 2 pkt pekonia ja se riitti pinnan päällystämiseen...alapuoli ei siis ole kokonaan pekonilla päällystetty. Tässä kuvassa liha vielä keskeneräisenä, meni vielä kuumaan uuniin ruskistumaan pinnaltaan...

 

Pekoniin kääräisty possun ulkofile

Pätkä possun ulkofilettä (minulla oli lähes 2 kg pala)

sinappia ( n. ½ dl)

suolaa ( n. 2 tl)

mustapippurirouhetta ( n. 1½ tl)

paprikajauhetta ( n. 1 tl )

2 pkt pekonia ( siis 340 g kaiken kaikkiaan)

Ota liha huoneen lämpöön tuntia ennen. Puhdista lihasta enimmärrrrrrt rasvat pois. Sivele lihaan puolet sinapista ja ripottele puolet mausteista uunivuoassa ja käännä liha ja mausta samoin toinenkin puoli. levitä pekonisiivut lihaan toiselle puolelle tasaisesti hieman limittäin ja kääräise pekonisviipaleiden päät lihan alapuolelle. Pippuroi vielä pekonin pinta. Laita lihalämpömittari lihaan ja kypsennä liha haluttuun kypsyyteen. Meillä tykätään ihan kypsästä lihasta (ja varsinkin ikkunanpesijävieraat), joten liha muhi uunissa aika kauankin n. 150 asteisessa unissa. Lopussa nostin lämpöä, jotta sain pekoniin mukavan rapean pinnan ja kunnon värin. Anna lihan levätä peitettynä vähintään 10 min ja leikkaa se sitten viipaleiksi. Minä en yrittänytkään leikata kauhean ohuita viipaleita, hieman tuhdimmat pysyivät kauniimmin pekonipintaisina.

10 minuutin "kalisääteisellä" lepotauolla lihan ollessa uunissa ja kaikkien muiden komponenttien kypsymässä tai jo valmiina jääkääpissa, mietin vielä jotain lisuketta lihalle. Sekin ratkesi sutjakkaasti, kun siskoni kertoi siippansa tykkäävän paljon paistetusta sipulista.... joten siitä vaan tekemään lisuketta

 

Paistettua sipulia pekonisen fileen päälle

3 kpl isoja keltasipuleita

öljyä paistamiseen

lihasta valunutta lientä

Kuori sipulit ja tee niisä vaikka puolirenkaita. Freesaa sipulit paistinpannulla tilkassa öljyä. Tarkoitus oli laittaa pannulla tilkkanen vettä ja mausteiksi suolaa, sokeria ja paprikajauhetta, vaan laitoinkin lihasta valuneutta nestettä. Maisteltiin siskon kanssa ja päätettiin etteivät sipulit kaivanneet muita mausteita kuin ripsauksen sokeria. Sitten vaan sipulit leikatun fileen päälle.

 

CIMG1508-normal.jpg

Hyvää olisi ollut file näinkin....

 

CIMG1510-normal.jpg

Vaan vielä parempaa se oli sipulilisukkeen kanssa.... jos ei ole niin sipulifani mun me, kahdestakin sipulista tulee päälle lisuke.

CIMG1533-normal.jpg

Salaattina  aterialla oli meille ihan perus hedelmäinen salaatti. Sen verran tuhti oli ateriakokonaisuus, jotta jälkkäri syötiin hieman myöhemmin....