CIMG0241-002.jpg

Mimmin keittiössä ollaan tämän joulun alla tehty niin paljon kaikenlaisia torttukokeiluja, että ei enää yhtään inspiroinut kaupan torttutaikinasta tehdyt tortut, joten päätin pitkästä aikaa tehdä muutamaa eri taikinaa itse. Kaaviloitua voitaikinaa en nyt halunnut tehdä, vaan tein ihan perus sekoitetun voitaikinan leivinjauheella ja kaulitsin ennen tortuiksi tekemistä taikinaa muutaman kerran, jotta sain taikinaan pikkasen rakennetta. Yhtälailla tästä taikinasta voisi tehdä suolaisella täytteellä pasteijoita, nyyttejä tai vaikkapa isompia pelti/levypiirakoita.

Minä tein tarkoituksella oikein pienen taikinan ja pieniä torttuja. Neliön sivu 7 cm kokoisia torttuja tuli alla olevasta taikinasta 25 kpl.

Sekoitettu voitaikina

250 g voita (kovaa)

250 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1½ dl kylmää vettä

Mittaa jauhot, kova rasva (leikkaa veitsellä pienemmiksi kuutioiksi) ja leivinjauhet kulhoon ja nypi seos ryynimäiseksi. Isoja rasvapalasia ei saisi jäädä. Lisää kylmä vesi yhdellä kertaa ja sekoita vain sen verran, että taikina on sekaisin. Taikinan on kuitenkin oltava ihan yhtenäistä, tasaisen näköistä. Laita löysä taikina muovipussiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kylmään vähintään muutamaksi tunniksi jähmettymään. Minä teen taikinan yleensä illalla ja aamusta pääsee sitten jo leipomaan.

Ota taikina pehmenemään noin 15 minuutiksi huoneenlämpöön. Tällä kertaa halusin  kaulita taikinaa muutaman kerran ilman rasvalisää, jotta torttuihin tulisi erilainen rakenne (jopa lehtevyyttä vähän). Tätä vaihetta en yleensä tee, jos laitan suoolaisen täytteen pieniin voitaikinaleivonnaisiin.

Katso alla olevat kuvat kalulitsemisesta, jos homma ei ole sinulle tuttu ja haluat sitä kokeilla.

Kaulitse taikinasta suorakaiteen mallinen levy, taita kolmeen osaan, käännä 90 astetta kaulitse uudelleen levyksi, taita kolmeen jne. Minä kaulitsi ja taitoin taikinan 3 kertaan ja neljännellä kerralla kun olin kaulinnut taikinan isoksi, leikkasi leivinpapaeri muotilla neliöt pieniä torttuja varten. Ennen Leikkaamista mittailin vähän taikinalevyö leinpaperisuikaleella, sillä en halunnut hukkapaloja taikinasta.

CIMG0198.jpg

Ekaksi kevyesti jauhoisella pöydällä kaulitaan taikina suorakaiteen malliseksi noin ½ cm paksuudeltaan.

CIMG0200.jpg

Sitten levy taitetaan kolmeen osaan leveämmän sivun suuntaisesti.

CIMG0202.jpg

Käännetään pitkä sivu tekijään päin ja kaulitaan uudelleen isoksi levyksi, taitetaan kolmeen, käännetään pitkä sivu tekijään, kaulitaan taas isoksi jne. Jos tekisi kaaviloitus voitaikinaa, on tämä yksi tapa kaulita taikina. Kaaviloitavan voitaikinan kaaviloinnissa pitää vaan muistaa laittaa rasva levylle, että saadaan kerroksia taikinaan.

CIMG0204.jpg

Minä leikkasin tortut 7 (ihan tarkka mitta oli 7,3) cm levyisellä leivinpaperisuikaleella neliöiksi. Täytteeksi laitoin ihan perus Dronningholmin luumutäytettä ja se tietenkin sattui olemaan tuota oikein löysää versiota, joten laitoin kukkuran tl perunajauhoja vajaaseen purkilliseen täytettä. Hyvin pysyi paistossa täyte paikoillaa, vaan ei ollut liian kittanaa. Minä ummistin taasen tortut täytteen päältä, sillä tykkään tästä tavasta enemmän ja tulisi täytteen kohdalta pohja varmasti kypsäksi.

CIMG0207.jpg

Pienet tortut paistuivat minulla 200 - 225 asteisessa tavallisessa uunissa reilun 10 minuuttia. Minä paistan nämäkin aika tummiksi.

CIMG0222.jpg

Näistä tortuista syötiin heti lämpiminä jo muutama. Yhteensä taikinasta tuli pieniä torttuja 25 kpl.

CIMG0241.jpg

Hyvälle maistuivat tortut, eivätkä olleet ollenkaan rasvaisen tuntuisia. Jos tykkää oikein lehtevistä/höttöisistä tortuista, silloin ei tämä taikina ole oikea valinta torttuihin. Tällöin on tehtävä kaaviloitu voitaikina tai ostettava kaupasta valmista taikinaa tai jopa ihan valmiit tortut.