IMG_20230321_201948~2.jpg

Kierteisten kaurapatonkien kuvia on facen ryhmissä ollut lähiviikkoina aika monissa postauksissa, joten päätimpä minäkin kokeilla ohjetta. Kaksi kertaa olen nyt ohjeella tehnyt ja kyllä ohje jää meille vakikäyttöön. Vähän suolaa laitan meille enemmän ja paistolämpötilaa jouduin laskemaan uunissamme ja toisella kerralla kohotin patonkeja ihan vähän aikaa ennen paistoa, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Muutoin näiden tekeminen on nopeaa, mutta taikinan kohotukselle kannattaa kyllä varata aikaa reilusti. Taikinan teossa ei mene kauaa aikaa, koska se vain sekoitetaan.

Suomalainen alkuperäinen ohje on käsittääkseni täältä.

Kierteiset kaurapatongit

(ovat maidottomia, ohjeella tulee 3 kpl patonkeja, mitkä mahtuvat hyvin paistumaan yhdelle pellille)

6 dl haaleaa vettä

25 g tuoretta hiivaa

2 tl suolaa (kokeiltuani ekalla kertaa tällä määrällä, laitan meille hieman enemmän jatkossa)

1 rkl hunajaa (tai sokeria)

2½ dl kaurahiutaleita

noin 10 dl vehnäjauhoja (osa muita jauhoja?)

Valmistaminen

1. Liota hiiva veteen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita, kunnes kaikki on liuennut nesteeseen.

2. Lisää kaurahiutaleet ja sitten vehnäjauho. Sekoita tasaiseksi taikinaksi , taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikinan tulee jäädä melko löysäksi.

3. Ripottele pinnalle vähän jauhoa ja peitä leivinliinalla. Kohota 1-2 tuntia. Minä kohotin taikinaa (lämpimässä paikassa) lähes 1½ tuntia.

4. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Minä laitoin lämpötilan uunissani vähän pienemmäksi.

5. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sen kummemmin, etteivät kuplat tuhoudu.

6. Jaa taikina 3 pitkulaiseen osaan. Muotoile taikinasta 3 pellin pituista pötkylää käyttäen reilusti jauhoa. Käännä patongit kierteelle.  Nosta patongit pellille leivinpaperin päälle.

7. Ripottele patonkien päälle vähän jauhoja (siivilällä saa tasaisesti) ja paista patonkeja uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Patonkeja ei siis tarvitse enää tässä vaiheessa kohottaa. HUOM! näin sanoo alkuperäinen ohje. Toisella kerralla annoin patonkien kohota vähän aikaa lämpimässä paikassa ja niistä tuli vieläkin nätimpiä. Oikein kunnon paistopinta saa patonkeihin tulla.

8. Anna patonkien jäähtyä ilman peittelemistä.

IMG_20230321_195153~2.jpg

IMG_20230321_195658~2.jpg

IMG_20230321_201903~2.jpg

IMG_20230321_202133~2.jpg

Me ei maltettu yhtään jäähdytellä patonkeja, vaan maisteltiin heti kun sain ne pois uunista. Hyvää oli ja on.  Ensi kerralla kokeilen korvata vehnäjauhoista pienen osan tummemmilla jauhoilla.