Omasta kaupasta yritin yhyttää raakoja punajuuuria, vaan eihän niitä ollut taaskaan. Onneksi ystävät ovat aktiivisia ja sain toisesta kaupasta ostettuja raakoja punajuuria pariinkin kokeiluun. Yläkuvassa niistä eka. Tämän tapainen paistos/vuoka pääsee meillä vielä taatusti monena eri versioina ruokapöytäämme. Pieni määrä ihan nopsaakin tehä.
Tällä kertaa tein paistoksesta hyvinkin simppelin version: raakaa punajuurta, omenaa, kermaa ja mausteita. Auraakaan en tällä kertaa laittanut, vaan kyllähän se tähän passaisi oikeinkin hyvin. Minulla oli nesteenä ruokakerma (15% kasvirasvavalmiste), vaan parempi on laittaa oikeaa kuohukermaa tai sitten laittaa kostukkeeksi ihan smetanan, mikä myös kestää pitkäaikaisen haudutuksen ilman juoksettumista.
Pieni annos punajuuri-omenapaistosta syntyi alla olevalla ohjeella.
Punajuuri-omenapaistos
(3 - 4 ruokailijalle muiden ruokalajien lisäkeruokana)
2 isoa raakaa punajuurta
1 iso omena (voisi olla oikein hapan)
1½ - 2 dl kermaa (kannattaa laittaa kuohua tai sitten jopa smetanaa)
suolaa
mustapippuria myllystä
(aurajuustoa muruina)
(sipulia)
(muita mieleisiä mausteita esim. valkosipulia)
Valmistaminen:
Kuori punajuuret ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi puoliviipaleiksi/viipaleiksi
Kuori omena ja viipaloi sekin ohuiksi puoliviipaleiksi.
(Jos laitat sipulia, kuori se ja leikkaa puoliviipaleiksi/viipaleiksi.)
Lado ainekset limittäin pystyyn uunivuokaan. Helpointa, kun kallistat astian vinoon. Vuoka voisi olla pitkulainen, vaan mulla oli kaikki sen malliset niin isoja.
Ripottele mausteet vuokaan (jos ei laita auraa, saa suolaa laittaa yllättävän reippaalla kädellä) ja kaada kerma ainesten päälle.
Kypsennä noin 160 asteisessa uunissa kunnes punajuuri on pehmoista ja mehevää. Minulla oli tämä vuoka noin 1½ tuntia uunissa. Tunnin jälkeen laitoin lämmön vieläkin miedommaksi. Tarvittaessa/halutessaan voi laittaa kannen/folion vuoan päälle loppuajaksi.
Minä en omista mandoliinia, joten leikkasin ohuet viipaleet ihan vaan ohutteräisellä leikkuuveitsellä. Tässä vuoassa on 2 isoa raakaa punajuurta ja 1 iso omena. Sipulia en tällä kertaa laittanut.
Paistos menossa uuniin. Miedossa uuninlämmössä pitkään hauduttaen tuli hyvää. Valkosipulikin tähän sopisi mausteeksi, ainakin jos ei laita auraa.
Ens viikolla teen paistosta uudemman kerran auraversiona ja nesteeksi laitan sitten kuohukermna (tai smetanaa). Oli hyvää!
Kommentit