original_e42262b3-ef30-4b28-b426-0e9c630

Hyödynsin keitettyjen perunoiden loput sämpylätaikinaan. Tuli kyllä ihanan pehmoisia sämpylöitä ja pysyvät perunan ansiosta tuoreen tuntuisina ja pehmoisina useammankin päivän. Taikinaa ei kannata kauhean löysäksi jättää, niin valmiista sämpylöistä tulee kunnolla pullakoita. Minä tein taasen näitä helppoja tangosta leikattavia sämpylöitä, vaan voishan nämä pyöreiksikin muotoilla.

Perunasämpylät

(noin 40 kpl isoja sämpylöitä)

1 litra vettä + maitoa

5 dl kypsää raastettua perunaa (tai perunamuusia)

50 g tuorehiivaa (tämä määrä riittää hyvin)

3-4 tl suolaa (minä laitan isomman määrän)

1 rkl sokeria

1 dl rasvasulaa tai öljyä

noin 7 dl sämpyläjauhoseosta

lisäksi vehnäjauhoja -> pehmeä taikina

Valmistaminen

Lisää nesteet ja perunaraaste astiaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sämpyläjauhot ja rasva ja alusta taikina pehmeäksi vehnäjauhoilla. Kohota taikina. Muotoile sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 min koosta ja sämpylöiden muodosta riippuen.