Lähipäivinä olen tehnyt paperihommia niin paljon, että pää ihan surisee...joten lauantaina piti saada hermolepoa ja mullahan se tarkoittaa silloin leipomista....

Viikko sitten pidettyihin siskoni tyttären häihin teki sisareni ihanaa suklaakakkua...(oikeasti kaakaokakkua, kun ei siinä oikeaa suklaata ole) .... tuntuu olevan yksi hänen bravuurikakuistaan. Piti sitten ottaman puhelinsoitto siskolle ja udella ohje (kerran näinkin päin) ja ruveta leipomaan...

 

CIMG9248-normal.jpg

Jauhotin kakkuvuoan vain vehnäjauhoilla.... se kun ei ihan niin selvästi näy tumman kakun pinnalla ja kakkuun tulikin mielestäni kaunis pinta. Kakusta tuli ihanan mehevää....olin hätäinen ja kakkua piti päästä maistelemaan nopeasti, eikä se ollut vielä kokonaan jäähtynyt.....leikkauspinnasta sen huomaa. Joten malttakaa odottaa ja jäähyttää kakku ihan kylmäksi ja jotenkin kakun tumma väri vielä vaan syvenee säilytyksen aikana. Taikina on helppo tehä ja keittovaiheessa huusholliin leviää ihana keitetyn kaakaon tuoksu.... ainut millä tämän kakun voip pilata, on paistaa se rutikuivaksi. Joten tsemppiä paistovaiheeseen.

Kakun nimeksi laitan kaakaokakku, koska siinä ei ole oikeaa suklaata olleskaan. Kakun alkuperää en lähemmin tiedä, tais sisko kertoa keltä on ohjeen saanut, vaan enhän minä horopää enää sitä muista....

Minä tein kakun laktoosittomana eli käytin maitojuomaa ja laksoositonta sunnuntaimargariinia.

 

Kaakaokakku

(ohjeella tulee 1 kookas kakku 2 litran vuokaan tehtynä)

3 dl maitoa

1½ dl sokeria

11/4 dl tummaa kaakaojauhetta

180 g margariinia tai voita

2 dl sokeria

3 isoa kananmunaa

4½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 rkl vanilliinisokeria

(2-3 rkl punssia....en laittanut, enkä ole koskaan syönytkään tätä kakkua punssiversiona)

 

Mittaa maito, sokeri ja kaakaojauje kattilaan ja kiehauta ne ja nosta jäähtymään.

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi (on vaaleaa ja löystynyttä)

Mittää kuivat ainekset ja sekoita ne keskenään.

Yhdistä rasva-sokerivaahtoon munat yksitellen ja laita muutama lusikallinen jauhoja aina välillä, niin taikina ei juoksetu.

Yhdistä seokseen kylmä maito-.sokeri-kaakaoseos ja jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.... minä tein kakun valmiiksi asti sähkövatkaimella.

Kaada taikina voideltuun + jauhotettuun (jos on sellainen vuoka mille näin pitää tehdä) kakkuvuokaan, tasoita pinta ja laita kakku paistumaan aluksi 150 asteiseen uuniin alatasolle (tavallinen uuni) .... anna kakun paistua rauhassa ja nosta loppupuolellla lämpöä tarvittaessa hieman korkeammaksi n. 175 asteeseen. Minulla 1 kakku paistui näin paistaen tuntiin.....siskoni on kertonut 2 kakun tarvitsevan n. 70 min kypsymisajan... alkuperäinen ohje köäskee paistaa kakun 170 asteen lämmössä.... vaan minä laitan aina hieman miedompaan, jotta leivinjauheella on aikaa toimia, eikä kakku repeäisi pinnalta..... Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, vaan varo paistamasta tätä kakkua liian kuivaksikaan. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilän tms päälle. Jäähdytä kakku hyvin.

 

CIMG9235-normal.jpg

Jos kakku jäähtyy hieman turhan pitkään vuoassaan ennen kumoamista, voi siinä näkyä tällaisia vaaleita kohtia.....vaan nou hätä.... nuo laikut kyllä kuivuttuaan sulautuvat kakun muuhun pintaan.

 

CIMG9242-normal.jpg

Kakun voisi tietenkin koristella edes siivilöidyllä tomusokerilla, vaan meillä sitä syötiin ihan tällaisenaan ja osan kakusta laitoin vierasvaraksi pakastimeen.