Mimmin keittiön väki oli reissussa itsenäisyyspäivän aikaan Kaavilla ja kotiuduttuamme aloin leipomaan ihan urakalla "joulukukkasia." Tällä viikolla on valmistunut monia makeita ja suolaisia leivonnaisia.
Yksi oma lempapri kahvikakku on ollut jo vuosikymmeniä tämän postauksen hasselpähkinä-kookos-kirsikkakakku. Tämä kahvikakku ei ole ollenkaan kovin makeaa, jopa minä olen joskun miettinyt, että laittasko pikkasen lisää makeutta. Just syötiint tätä viipaleet iltakaffeilla ja kysyttäessä sain vastauksen toiselta syöjältä, ei saa olla makeampaa. Tämäkin kakku vaan paranee, jos malttas antaa sne tekeytyä muutaman päivän. Ja pitäs muistaa ottaa aikanaan pois uunsitakin, ettei kävis niin kun mulle, kun unohin akkut uuniin. Hyvä minä! Vaan kyllä nämä ihan hyvin pystyy syömään.
Minä tein alla oleavan ohjeen 2x ja paistoin kakut 2 litran vuoassa ja toinen vuoka on isompi.
Pähkinä-kookos-kirsikkakakku
(kookas kakku, tarvitset vähintään 2 litran vuoan)
250 g voita (tai leivontamargariinia)
2½ dl sokeria (älä vähennä, ei tule kovin makeaa kakkua)
4 munaa
1 dl kookoshiutaleita
50-100 g jauhettua hasselpähkinää (laitan yleensä 70 - 80 g pussillisen, käytin nyt sekä rouhetta, että jauhettua)
4½ dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
2 tl leivinjauhetta
ripsaus suolaa (tehostamaan/terävöittämään muita makuja)
n. 10 kpl säilykekirsikoita ihan pieniksi leikattuina (enemmänkin voi laittaa)
2 rkl kirsikoiden lientä
Valmistaminen
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri oikein hyväksi vaahdoksi (vaaleaa ja kuohkeaa). Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää niiden sekaan myös kirsikanpalaset. Yhdistä rasva-sokerivaahtoon puolet munista ja kuivista aineista + kirsikanliemi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (sähkövatkaimella tai isommalla koneella). Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taas tasaiseksi. Paista kakku isossa voidellussa (+jauhotetussa.....minä en enää nykyisin jauhota pinnoitettuja vuokia ollenkaan) vuoassa uunin tasalämmöllä alimmalla tasolla ritilän päällä noin tunnin ajan. Paistolämpötila + 150 - 175 uunisi tuntien. Minä paistana kakut 150-160 asteessa. Kokeile kakun kypsyys puutikulla kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei tartu enää kosteaa taikinaa, on se kypsä. Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten ritilälle tms.
Näissä vuoissa on siis tuplasatsi taikinaa.
Kakku oli just ja just jäöähtynyt, kun leikkasin siitä maistiaisviipaleet iltakahveille. Tällekkin kakulle tekee nyvää edes parin päivän säilytys.
Kommentit