IMG_20210325_162445.jpg

Näiden herkkunyyttien taikina muistuttaa erehdyttävän paljon kirsikkapullien/kahvikehrien taikinaa. Taikina tehdään nyppimällä kova rasva ja nauhot ryynimäiseksi, kylmä neste, vähän sokeria, ei suolaa ollenkaan jne.

Ainakin Titan tuvassa ja Suklaasilmät-blogissa näitä on tehty nyt ihan lähiaikoina. Ohje otettu Leivotaan- extran "Leivo pullaa" osiosta. Minä otin ohjeen Titan blogista, vaan tein siihen muutoksia. En voi ajatella tekeväni pullaa ilman suolaa (kirsikkapulliin/kahvikehriinkin liosään nykyisin suolaa ja niistä tulee vielä paljon parempia), joten sitä lisäsin taikinaan ja kardemummafanina myös sitä. Kumpaakin olisin voinut laittaa enemmänbkin, jotenkin lopullisten pullien maku oli miedompi, mitä ajattelin. 

Minä tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena ja sain siitä pullia noin 65 kpl, ihan hyvänkokoisia isoja pullia. Kts kuvat.

Lopputaikinasta tein myös pellillisen kierrepullia, sillä taikinasta tykkäsin, en niinkään nyyttipullien mallista.

Tässäpä ohje tekemäni muutosten kera.

Herkkunyytit (muokattu ohje, lisätty taikinaan suolaa ja kardemummaa)

(30-35 kpl, kun neliön koko 9x9 cm)

Taikina:

150 g voita 

10-11 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl suolaa (voisi laittaa vielä vähän enemmänkin)

2 tl jauhettua kardemummaa (voi laittaa enemmänkin)

2 munaa

3 dl maitoa

50 g hiivaa

(alkuperäisessä ohjeessa on täytteenä marmeladin lisäksi vaniljakreemi, mutta minä en sitä nyt halunnut laittaa

Täyte :

1 dl vaniljakreemijauhetta

3 dl vettä/maitoa…mitä vaniljakreemipakkauksen ohje kehoittaa käyttämään)

Lisäksi tarvitaan

paistonkestävää marmeladia (minulla ananas-greippitäytettä ja kotitekoista mansikka-omenasosetta marmeladisokerilla tehtynä)

Voiteluun kananmuna (+ tilkka vettä)

Pinnalle raesokeria tai paiston jälkeen tomusokeria

Valmistaminen

1. Laita kulhoon vehnäjauhot ja kuutioitu kova voi. Nypi huolella murumaiseksi seokseksi. Liuota hiiva kylmään maitoon.

2. Riko munat eri kulhoon ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Vatkaa kevyesti sekaisin.

3. Lisää neste voi-jauhoseokseen ja heti perään sokeri-munaseos ja alusta taikina tasaiseksi. Jätä taikina kohoamaan vähäksi aikaa = noin 15 min (varsinaisesti ei tarvitse kohottaa, mutta nypittyäkin taikinaa on sitten helpompi käsitellä, kun sen antaa hetken levätä)

(4. jos käytät vaniljakreemiä, niin tee se ohjeen mukaan. Sekoita jauhe kylmään veteen/maitoon ja laita kreemi jääkaappiin.)

5. Ripottele työpöydälle jauhoja. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kummastakin samankokoinen levy. Leikkaa taikina taikinapyörällä samankokoisiksi neliöiksi (minulla neliön koko oli 9x9 cm) Paina neliöiden kulmat keskelle ja nosta nyytit paperivuokiin (voi kyllä tehä hyvin ilman vuokiakin) Anna pullien kohota liinan alla (45 min - 60 min.)

6. Paina kohonneiden pullien keskelle sormilla  kuoppa täytettä varten. Voitele kohonneet nyytit kananmunalla. Laita lusikallinen marmeladia (ja pursota päälle vaniljakreemiä.) Ja ripottele raesokeria pullaosalle.

7. Paista pullat 200 - 225 asteessa noin 15 minuuttia.

(Koristele jäähtyneinä ripottelemalla tomusokeria tai voisihan näihin pursottaa vaikka vielä (värjättyä) tomusokerikuorrutusta )

IMG_20210325_151437.jpg

IMG_20210325_162215.jpg

IMG_20210325_162741.jpg

ja hyvin käyttäytyi kotitekoinen mansikka-omenasosekkin (tehty marmeladisokerilla) ihan ilman perunajauholisäystä.

IMG_20210325_165052.jpg

Osasta taikinaa tein ihan tavallisia kierrepullia ilman vuokaa. Tätä muotoa teen tästä taikinasta jatkossakin.

IMG_20210325_165222.jpg

Kaappien tyhjennys meneillään, joten mantelilastupussukan loput ripottelin sokerin lisäksi pullien päälle. Näihin tein kunnon kolon kohonneeseen pullaan täytettä varten ennen munalla voitelua. Ovat aika "littana" pullia, joiten kypsyvät nopsaan 225 asteisessa uunissa.