CIMG6251.jpg

Kun rostikset valittiin Suomalaiseksi menestysreseptiksi 2020, kokeili aika moni kotikokki vastaavien valmistusta. Niin myös minä, vaan nämäkin on jäänyt postaamatta blogiini. Tai oikeastaan mietin, laitanko näitä blogiini ollenkaan, sillä tekemäni piirakat eivät todellakaan ole täydellisiä. Tiedän kyllä mitä ensi kerralla omassa tekemisessäni muutan ja alla olevassa ohjeessa niistä sudenkuopista varoittelenkin. Maku oli hyvä ja mieleinen, vaan ulkonäkö ei. Kaikki ei aina leipomisessakaan mene täydellisesti, joten ta-daa tässä ovat ekat tekemäni rostiksien tapaiset ruiskuoreen tehdyt riisi-kananmuna täytteiset piirakat.

CIMG6235.jpg

Minä ummistin piirakat pyöryttämällä kaksinkertaisen reunan lautasen reunalla.

Tälleen valmistui minun tekemät piirakat.

Rukiiset riisi-munavoipiirakat

Pohjataikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa (voisi olla näihin piirakoihin hieman enemmänkin)

1½ dl vehnäjauhoja

noin 3½ dl ruisjauhoja (ensi kerralla teen rukiisemman taikinan)

2 rkl voisulaa

Täyte:

hyvää paksua riisipuuroa (minulla oli nesteenä vähän vettä, maitoa ja kermaa, riisiä 2 dl /litralle) Keitä puuro 1½ litrasta nestettä + 3 dl puuroriisiä.

keitettyjä kananmunia + voita = kananmunavoi tai keitettyjä kananmunia hienonnettuna/viipaleina + täytteen päälle höylää juustohöylällä kovasta voista voilastuja)

Lisäksi tarvitaan: voita paistamisen jälkeiseen voiteluun

Valmistaminen

Minä keittelen aina puuron valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä teen leipomiset yleensä heti aamusta. Puurossa saa olla ihan hyvä napakka suola. Ja paksua sen olla pitää. Puuron ohjeen löydät esim täälä. Tällä kertaa laitoin osaksi nestettä ihan kermaa. Maistele puuroa.

Tee taikina: Sekoita veteen suola ja alusta jauhoilla napakka, nahkea taikina. Laita rasvalisä alustamisen yhteydessä. Minä jätin turhan löysäksi taikinan, ensi kerralla napakammaksi. ruisjauhot ovat erilaisia, niiden määrä voi vaihdella.

Ajele pyöreät kuoret karjalanpiirakkakuorien tapaan. Älä ajele kuoria liiankaan ohuiksi, kuten minä tein. Kokeile parilla ekalla kuorella tekemistä.

Levitä kuoret pöydälle ja laita niihin täytettä puolikuun mallisesti, ei ihan reunaan asti. Ensin kylmää paksua hyvän makuista riisipuuroa ja sen päälle reilusti munavoita. (tai keitettyä kananmunaa ja voita lastuina)

Ummista piirakat puolikuun mallisiksi  (varo ettei täytettä ole liiankaan paljon ja ettei se paina keskustassa taikinakäännelmää) ja ummista esim haarukalla painelemalla, tai sormella painelemalla tai kuten minä tein pyöräytin reunaosan pienellä lautasella eli leikaksin siis muutaman millin taikinareunustaa pois.

Laita piirakat pellille (missä on leivinpapaeri) ja paista ne kuumassa  225-250 uunissa kypsiksi. Ruskeita laikkuja pinnassa ja pohjassakin kunnon paistopinta, silloin ovat piirakat kypsiä.

Voitele piirakat heti uunista oton jälkeen sulatetulla voilla joka puolelta ja laita liinan alle pehmenemään (laita piirakoiden päälle ensin leivinpapaeri, niin ei liina rasvoitu). Tietenkin piirakat voisi myös kastella voi-vesiseoksessa, karjalanpiirakoiden tapaan.

CIMG6232.jpg

Turhan ohueksi pulikoin kuoret ja taikinakin jäi vähän liian pehmeäksi. Se kostautui sitten paistossa. Tämän näköisinä piirakat menivät uuniin.

CIMG6242.jpg

CIMG6237.jpg

Kananmunia oli aika paljon keitettyinä. Laskin ½ munan/piirakka, vaan sen versn runsaskätinen olin täytteen laittamisessa, ettei ne riittäneet kaikkiin. Lisää en runvennut enää keittämään, joten tein lopusta taikinasta ja puurosta ihan tavallisia karjalanpiirakoita.

Ulkonäöllisesti eivät tekemäni piirakat olleet kauniita, mutta maku oli hyvä, ehken eivät niin suolaisia mitä oikeat rostikset. Nuo palaneet kulmat olivat muuten ihanan makusia.

CIMG6256-001.jpg

Edellisessä kuvassa olevien puolikuun mallisten piirakoiden lisäksi tuli taikinasta vielä 9 ihan hyvän kokoista karjalanpiirakkaa.

CIMG8203.jpg

Ystävä toi Oulusta aitoja rostiksia maisteltavaksi. Olin netistä lukenut näiden haukkumisjuttuja, joten minä yllätyin hyvinkin paljon positiivisesti ja ostan /pyydän ystävää tuomaan jatkuvana pyyntönä, aina kun hän käy Oulussa. Nämä ainakaan eivät olleet yhtään kuivia, kuten on väitetty ja suolaakin oli ihan tarpeeksi. Jopa minun mielestäni. Joku voisi olla sitä mieltä, että vähempikin piisaisi. Kananmunaa/munavoita oli reilusti täytteessä. Kaiken kaikkiaan me tykättiin rostiksista.

Muistelen lukeneeni jostain, että vuodenvaihteen jälkeen rostiksia tulisi myyntiin muihinkin kauppoihin mitä s-ryhmittymän isot paistopisteelliset kaupat. En ole kumpaakaan tuotantokautta niin aktiivisesti seurannut, joten en ole edes mieltänyt, että ohjelma on tietyn kaupparyhmittymän järjestämä. Kilpailun ratkettua luin kyllä muutamia juttuja menestyneistä tuotteista mm täällä on ihan oiva kirjoitus syrjäpiirakoista. 

Meidän kotiraadin mielestä rostikset ovat hyviä. Kuinkas moni on maistanut riisi-munavoisultsinaa?

Me ei vielä olla noita maisteltu, mutta ihan kyllä kiinnostavat.