CIMG9673-002.jpg

Kettukarkki (pihlajakarkki)-omenamarmeladitäytteisten torttujen teko pitää aloittaa marmeladin keittämisestä. Siihen löytyy ohje postauksen loppupuolelta. Minä bongasin tämän täytevaihtoehdon Facen leipomisryhmästä, vaan Kinuskikissan käsialaa tämä alkujaan taitaa olla. Minä keittelin marmeladin illalla ja seuraavana päivänä tein törtut. Ihan näin kauaa ei marmeladi tekeytymisaikaa tarvitse, mutta muutaman tunnin kuitenkin.

Alkuperäisen kettukarkki-omenamarmeladin ohje löytyy täältä.

Minä sovelsin ohjetta aika reippaalla kädellä, jotta sain käytettyä kaikki jämämarmeladikarkit. Punaista elintarvikeväriä minulla ei ollut ja toisaalta, en sitä olisi täytteeseen laittanut, vaan halusin käyttää jotain luonnon ainetta värjäämiseen. Ei, en käyttänyt punajuurilientä, vaan laitoin puolukkamehu-puolukkasurvoseosta ihan pikkasen. Se antoikin yllättävän voimakkaan hyvän värin marmeladille, eikä maku ollut ollenkaan pöllömpi. Puolukan maku jäi siis ehdottomasti taka-alalle. Leipomisryhmässä torttukuvan jakaneen vinkkauksesta, halusin laittaa marmelaadiin enemmän karkkeja mitä alkuperäisessä ohjeessa on. Jotkut kirjoittivat tuplanneensa pihlajakarkkien määrän täytteessä. Hyvän jämäkkää tuli täytteestä, koska en lisännyt käytettävää vesimäärää, vaikka laiotin karkkeja enemmän. Käykää tsekkaamasta alkuperäinen ohje Kinuskikissan sivuilta. Kinuskikissa on käyttänyt samaista täytettä myös Aleksanterinleivoksien tapaan tehtäviin leivoksiin. Minulla jäi myös täytettä vähän, vaan taidan käyttää sen vaniljakreemin kanssa muutamaan pusupullaan seuraavana pullantekopäivänä.

CIMG9661-002.jpg

Vasemmassa yläkulmassa oleva tortumalli on nykyisin paljon esillä. Jos ei siihen ole muottia, niin se on t´helppo leikata kulmista auki taittaen torttuneliö kolmioksi, ja toisen kerran vastakkaiseen suuntaan taitto ja leikaaminen. Minusta kulmien leikkaminen on helpompaa ja siistimpää näin tehtynä.

CIMG9670.jpg

Tällaisella ohjeella tein kettukarkki-omenamarmeladin.

Kettukarkki-omenamarmeladi

180 g puhdistettua omenaa  (kuorimaton 1 iso jouluomena)

20 - 30 kpl Pihlaja-karkkeja (kettukarkkeja, niitä marmeladiversioita)

(+ minä laitoin lisäksi 4 pyöreää isoa marmeladikarkkia Finlandia)

3/4 dl vettä

punaista elintarvikeväriä (minä laitoin noin 1 rkl puolukkamehua/survosta)

Valmistaminen

Kuori omena ja poista siemenkota. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.

Kuori karkeista paperi pois ja laita ne kattilaan + omenakuutiot + vesi.

Kiehuta seosta 10-15 minuuttia, kunnes omppukuutiot ovat pehmenneet ja seos on muuttunut sakeammaksi marmeladien sulaessa ja nesteen haihtuessa. Sekoittele seosta pohjaa myöten, ettei se pala pohjaan.

Lisää halutessasi elintarvikeväriä antamaan lisäväriä. (Minulla ei ollut, enkä olis laittanut vaikka oliskin ollut, mieluummin  lisään luonnonvärejä.) Minä laitoin noin 1 rkl puolukkamehua + survosta seokseen

Soseuta seos sauvasekoittimella ihan sileäksi.

Jäähdytä seos huoneenlämmössä ihan kylmäksi. Sekoittele välillä, ettei kuoretu. Noin kahdessa tunnissa oli marmeladi hyvinkin sakeaa. Minä jätin sen ihan huoneen lämpöön odottamaan seuraavan päivän torttujen tekoa.

CIMG9635.jpg

Karkki-omena-vesiseos keitetty lähes 15 minuuttia.

CIMG9638-001.jpg

Soseutettu ja seassa jo väriä antamassa puolukkaa.On siis ihan lirua tässä vaiheessa. Jähmettyy jäähtyessään.

CIMG9654.jpg

h. tämän näköistä oli täyte oltuaan huoneenlämmössä noin 2½ tuntia. Jos on hoppu, niin seoskannattaa laittaa astiassa kylmävesihauteeseen, niin hyytyy nopeammin. Minun täyte on tarkoituksella sakeampaa mitä alkuperäisellä ohjeella tulisi. Tästä määrästä laitoin ihan reilun määrän 10 torttuun ja noin puolet jäi käytettäväksi muuhun.

Ehottomasti teen toistekin tämän oloista täytettä.