CIMG1627.jpg

Tätä herkullista paprikaporsasta tuli tehtyä jo aikaa sitten...joskus alkusyksystä. Siskon porukat olivat tulossa meille kyläilemään ja he tykkäävät possunliharuoista, joten siksikin tätä tuli tehtyä. Olin korvamerkinnyt Nannen blogista paprikapossun ohjeen joskus tehtäväksi ja nyt oli sopiva hetki.

Pakastimessa oli iso pätkä possun ulkofilettä ja pala kassleria, joten ne hyödynsin tähän pataruokaan.

Muutamia viikkoja sitten ei tehnyt mieli edes katsoa lihapatoihin päin, sen verran useaa lihapataa testattiin työpaikalla tiettyä musiikkitapahtumaa varten.....oulaistelaiset varmaankin ymmärtävät mistä tilaisuudesta oli kyse. Nyt jo taasen voi lihapataa ihan hyvällä ruokahalulla listalle laittaa.

Vaikka minä käytin tähän pataan lihoina possun ulkofilettä ja kassleria, suosittelen lihoiksi esim. kassler-possun sisäpaistiyhdistelmää tai vain jonpaa kumpaa ruhonosaa.

Tässäpä ohje miten minä tämän herkullisen (ainakin meidän kaikkien syöjien mielestä....) pataruoan tein.

HUOM! ohjeella tulee ISO vuoallinen ruokaa

Paprikaporsas

noin 2 kg porsaan raakaa lihaa puhdistettuna ja paloiteltuna (esim. kassleria ja sisäpaistia)

noin 280 g pekonia

2 - 3 isoa keltasipulia

1 iso punasipuli

suolaa (aluksi vähän vajaa rkl ja sitten lisäilee oman maun mukaan kypsymisen loppupuolella tarpeen mukaan lisää)

mustapippurirouhetta (aluksi reilusti vajaa tl)

paprikajauhetta (noin 1 rkl)

hunajaa ( noin ½ dl, tällä määrällä ei tule kovin makeaa)

noin 5 dl vettä

+1 lihaliemikuutio (tai 1½ rkl lihaliemijauhetta)... ei ole välttämätön.

3 - 4 isoa paprikaa (voisivat olla vaikka kaikki eri värisiä...niin saat värikkäämmän ruoan)

½ kpl purjoa (isosta)

 

Ruskista paloitellut (noin ½ kananmunan kokoisia paloja) porsaanlihat pannussa tai padassa ja laita uunivuokaan...(.isompi määrä kannattaa ruskistaa kuumassa 225 asteisessa uunissä välillä sekoitellen.)

Kuutioi tai suikaloi pekoni (ei tarvitse tulla kauhean pientä) ja ruskista se pannulla ja siirrä lihojen sekaan uunivuokaan. (isompi määrä -> myös tämä ruskistumaan uuniin lihojen kanssa)

Lisää vesi, lihaliemikuutio murustettuna/jauhe, mausteet ja kelta- ja punasipulilohkot sekaan.

Hauduta ruokaa 175- 200 asteisessa uunissa 1-1½ tuntia....aluksi kuumempi uuni, jotta kypsyminen alkaa (varsinkin isomman määrän ollessa kyseessä), vaan sitten lämmön voi pienentää 150 asteeseen.... riippuen siitäkin miten hoppu ruoalla on valmistua. Tarvittaessa kansi/folio vuoan päälle.

Sinä aikana....

Puhdista ja paloittele paprikat ja purjot....näitäkään ei kannata ihan kauhean pieniksi hienontaa...kts. kuva.

Lisää paprikat ja purjot muiden ainesten sekaan ja  sekoita hyvin.

Liemen maisteluakin voisi jo tässä vaiheessa tehdä ja ripsauttaa mausteita lisää, jos siltä tuntuu...

Jatka paprikaporsaan kypsentämistä vielä vähintään tunnin ajan noin 175 asteisessa uunissa...mieluummin pidempäänkin ja tarvittaessa lämmön voi alentaa noin 150 asteeseen. Tarvittaessa kansi/folio vuoan päälle.

CIMG1612.jpg

Tässä lihojen ja sipulien sekaan on lisätty jo kaikki muutkin ainekset ja ruoka menee uuniin takaisin hautumaan...

CIMG1618.jpg

CIMG1625.jpg

Kuvassa noin 2½ tuntia hautunut paprikaporsas. Liha oli ihanan pehmeää. Tuo liemi oli siskosta niin hyvää, että hän joi sitä sellaisenaan... hunajaa tulee harvemmin yhdistettyä muihin liharuokiin kuin broileriin, vaan erittäin hyvin passaa possun lihallekkin. Makuja kannattaa maistella useampaankin otteeseen ja hakea oman maun mukaista yhdistelmää.

CIMG1631.jpg

Me söimme paprikaporsaan kanssa paahdettuja perunoita ja porkkanoita. Perunasosetta olisin muutoin tehnyt lisukkeeksi, mutta sitä meillä oli vasta edellisenä päivänä syöty.

Lihapadassa oli monenmoisia makuja, joten paahdetut perunat ja porkkanat jätettiin aika miedon makuisiksi. Peruna-ja porkkanalohkoissa on mausteena vain loraus soijakastiketta, suolaa ja reilusti paprikajauhetta. Miksiköhän en laittanut mustapippuria? Uunissa 200-225 asteessa, kunnes ovat pehmeitä ja kunnolla paahtuneita....ei pehmeitä lötköjä.

CIMG1602.jpg

Salaatissa on vihreää salaattia paria sorttia, viinirypäleitä, kahdenlaista melonia, kurkkua,tomaattia ja oikeaa fetajuustoa

CIMG1606.jpg

Juustopalojen päälle ripsautin kuivattua oreganoa.

Meillä tämä ateria maistui hyvin kaikille (oma väki + vieraat).  Vähän piti taukoa pitää, jotta jaksettiin syödä jälkkäriä...