Tässä joitakin synttäritarjoiluja kanssasyöjän pyöreiltä synttäreiltä mökkiolosuhteissa...



Muutaman päivän varoitusajalla päätettiinkin synttäreitä pitää pienimuotoisesti sukulaisten kanssa mökkeillen.... netistä vaan etsimään isoa mökkiä ja onneksi Tahkolta löytyikin meille passeli ja tilaa oli yllin kyllin.  Monilla vuokramökeillä ollaan oltu, vaan kyllä tämä oli kaikista  mieleisin mulle esim. ison keittiön. kylmätilojen, pääsy patiolle suoraan keittiöstä ja saunatiloista yms syiden takia.


Yllättävän paljon mahtuu tavaraa ihan tavalliseen henkilöautoonkin.....tosin rehellisyyden nimissä on todettava, ettei autooni olis mahtunu enää yhtikäs mitään, niin täysi se oli laugh.

Ekassa kuvassa on yleisilme lauantain ruokapöydästä osalle syöjistä..... kotona paistoin vaan broilerisalaatin lihat ja tein ison kakkupohjan. Kaiken muun tein muutaman tunnia aikana jo ollessamme mökillä. Helpolla valmistui kaikki, eikä tarvinnut vieraiden tultua enää häärätä keittiössä.  Iltasella saapui siskoni porukka ja sain apukäsiä sekoitteluun ja apusuita maisteluun.

Paras ostokseni jo täällä kotipaikkakunnalla oli kassillinen kertakäyttöastioita...tietenkin marimekkoa smiley.... niitä käytettiin surutta leipälautasina, kahvilla jne. Mökissä oli kyllä astioita paljon, vaan en halunnut että tiskone pyörii yötä-päivää...

Tarjoiluista haluttiin selvitä hyvin vähällä ja juhlakalu toivoi tarjottavien olevan "kylmää pientä syötävää." Mitähän sekin sitten meillä itse kullakin tarkoittaa?

No, minähän tarjottavat tietenkin päätin.... tarjolla lauantaina päiväsyönnillä oli mm.




Lämminsavulohta....suoraan kaupasta.  Tarkoitus oli saada savumuikkuja eräältä savustajalta, vaan ei se nyt onnistunutkaan. Vaan hyvää oli tämäkin kala. Tarjoiluaslustana hienosti foliolla päällystetty työlauta.



Tämän ihanan emalisen vadin olen aikoinaan ostanut Pökkylän punaisesta tuvasta

Ohjeella tulee siis tällainen kauhean iso vadillinen ( tuon vadin tilavuus on täynnä 6 litraa) salaattia, joten ihan pieneen perheeseen ei ohjeella kannata tehdä pienentämättä sitä wink

Broilerisalaatti
 
1 kg pitkäjyväistä riisiä
vettä riisin keittämiseen
suolaa
kurkumaa
 
18 kpl broilerin filepihviä tms
suolaa
currya
sitruunapippuria
paprikajauhetta
 
1 iso prk ( se n. 850 g painava) säilykepersikkaa
 
6 pientä pss eli 1.2 kg herne-maissi-porkkanaseosta (pakaste Apetit)
vetttä, suolaa
 
1 rasia tummia viinirypäleitä


Kastike: turkkilainen  jogurttia +  suola + sokeri+ tuore basilika+ sitruunan mehu + sitruunapippuri
 

Levitä lihat uunipellille ja mausta ne hyvin molemmin puolin. Kypsennä  200-225 asteisessa uunissa kypsiksi eli n. ½ tuntia....tarkista kypsyys lihapalan keskeltä. Pulskemmat filepihvit vaativat pidemmän ajan  mitä ohuet ohutleikkeet. Anna lihojen jäähtyä ja leikkaa ne sitten pieniksi kuutioiksi/suikaleiksi.
 
Keitä riisit kypsiksi maustetussa kurkumalla värjätyssä vedessä ja valuta riisit hyvin.
 
Kiehauta he-ma-po-seos suolalla maustetussa vedessä ja valuta hyvin.
 
Valuta persikat hyvin ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
 
Pese viinirypäleet hyvin ja puolita ne.
 
Sekoita kaikki ainekset nostellen isossa astiassa. Maistele salaattia ja lisää tarvittaessa makuja. Minä ripsautin lisää suolaa ja sitruunapippuria....

 
Eri astiasta tarjottavaan kastikkeeseen sekoitin laktoositonta turkkilaista jogurttia + suolaa+ sokeria+ sitruunapippuria+ sitruunamehua  + paljon tuoretta basilikaa..... maisteltiin siskon kanssa usein ja lisäiltiin makuja lisää.





Huomaattehan hienon pöytäliinamme.... viime tingassa sieppasi kotoa kaapista mukaan kaksi verhoa....hyvin passasivat  tuohon isolle pöydälle.



 Meetwursti-pastasalaatti
 
1 kg täysjyväpastaa
vettä pastan keittämiseen
suolaa
 
10 kpl suola/maustekurkkuja
 
1.7 kg venäläistä meetwurstia siivuina
 
1 iso punainen paprika
 
1 iso keltainen paprika
 
1 sipulinipun sipulien vihreät varret ( siksi koska kaikki ei meillä tykkää sipulista, mutta varsiosat menevät)
 
3 pientä prk säilykeananasta kiekkkoina
 
Talon kastiketta (Hesburger) vähän yli 1 pullollinen.
 
 
Keitä pastat kypsiksi, älä ylikeitä. Huuhdo kylmällä vedellä ja valuta hyvin.
 
Leikkaa maustekurkut pieniksi kuutioiksi.
 
Valuta ananakset hyvin ja leikkaa ne pieniksi.
 
Hienonna meetwurstisiivut pieniksi.
 
Puhdista paprikat ja leikkaa ne ja sipulin varret pieniksi.
 
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja lisää kastike sekaan. Maistele ja lisää tarvittaessa kastiketta lisää. Pasta imee kastiketta itseensä, joten kannattaa antaa salaatin tekeytyä kylmässä ja tarkistaa tilanne uudemmankin kerran.




Jotain lihaakin haluttiin tarjota, joten päädyttin tällaisiin vartaisiin. Ketään ( enkä varsinkaan juhlakalua, joka meillä yleensä vastaa grillaamisesta) en halunnut velvoittaa grillaamaan, joten laitoin vartaat uuniin kypsymään.

Vadilla näkyvään määrään meni seuraavat aineet...

Uunissa paistetut possun sisäfilevartaat

( 22 varrasta, kussakin 3 kiekkoa lihaa)

5 kpl possun sisäfileitä, maustamaton

Marinadi: tomaattipyre, öljy, punaviinietikka, possunlihamauste, suola, valkosipuli, makea chilikastike, hunaja/sokeri, rouhittu mustapippuri, paprikajauhe

puisia varrastikkuja

Puhdista fileet, leikkaa ohuiksi kiekoiksi ja levitä sekoitettu marinadi lihojen sekaan. Anna lihojen maustua parisen tuntia tai vaikkapa yön yli ( kuten minä ). Suojaa astia hyvin jääkaapissa, ettei koko jääkaappi tuoksu marinadille. Liota puisia tikkuja kylmässä vedessä tunti-pari. Pujota lihat vartaisiin. Kypsennä  225-250 asteisessa uunissa pellillä (leivinpaperi) kypsiksi eli noin 15 min.... älä paista turhan kuiviksikaan.







 Vihersalaatti
 
Friseesalaattia 3 pkt, lehtisalaattia 2 ruukkua, viinisuolaheiniä 1 ruukku, tuoretta kurkkua 3 kpl, vesimelonia 3 isoa palaa ja laktoositonta salaattijuustoa 3 prk.  Mustat oliivit laitoin tarjolle eri astiaan, kun ei niistä kaikki meillä tykkää.

Juomiakin oli monenmoisia tarjolla smiley.

Kahvia ja kakkua ym nautittiin ruokailun jälkeen muutaman tunnin kuluttua, kunhan jaksettiin taas syödä.

Kiitos kaikille paikalla olleille mukavasta seurasta.