Kondensoidut maitopurkit ovat odottaneet kaapissa ja aika monta kuukautta käyttöä. Ystäväperheen tytär osti niitä minulle käydessään sellaisessa kaupassa missä niitä on myynnissä. 

Viime viikolla vihdoin sain kokeiltua monissa blogeissa kehutun BANOFFEEN. Hyväähän se oli, muttei niin äklömakeaa mitä olin  kuvitellut -> johtuisikohan siitä kun laitoin reilummasti banaania täytteeksi ja sivelin banaanien pintaan vielä sitruunanmehua ja pintaan laitoin koristeeksi tummaa ja valkoista suklaata....muuten tein alkuperäisen ohjeen mukaan.... suklaa koristukseen tykästyin nähdessäni Emerad cityn banoffeen. 

Alkuperäinen banoffeen ohje on täältä, Ullan blogista.

Minulla on vaan 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja siihen tein banoffeen, joten siitä tuli hieman matalampi mitä monella muulla. Meitä se ei kyllä haitannu, tässäkin riitti korkeutta... kermavaahtoa voisi olla runsaammin näin laakeammassa vuoassa tehtynä. Meillä ei kuiteskaan tykätä kermavaahdosta, joten laitoin vaan tuon 2 dl ja se riitti kyllä banaanien päälle ohueksi kerrokseksi. kermafanit laittakooot enemmän....

Pohja:

  • 300 g suklaa Digestive-keksejä (laitoin 3 kpl ylimääräisiä keksejä)
  • 100 g voita

Täyte:

  • 397 g kondensoitua maitoa
  • 2 banaania (käytin 3 täytteeksi ja koristeeksi laitoin suklaarouhetta)
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • kaakaojauhetta
  1. Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin.
  2. Pingota 18 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille, nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen kondensoidusta maidosta.
  3. Irrota etiketit purkista ja laita se vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle noin 3 tunniksi. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu toffeeksi.
  4. Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin tai pakkaseen että seos jäähtyy.
  5. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.
  6. Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle.
  7. Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta tortun päälle ja herkuttele!

Keittelin kerralla 2 prk maitoa.... joissakin blogeissa on kerrottu pitkän keittämisajan olevan turhaa....kuulemma nopeampiakin tapoja on. Minä halusin näin ekalla kerralla kokeilla tämän alkuperäisen tavan. Aamulla klo 6 kun laittoi kiehumaan...oli jo klo 9.00 valmista.... onkohan eri valmistajien kondensoiduilla maidoilla eroja? Tuleeko kaikista samanlaista keittämällä?

Laittaessani toffeen banoffeen pohjan päälle heti keittämisen jälkeen oli se pohjalta paksumpaa mitä muualta ja kun sen sekoitti, oli seos epätasaista, ei kauhean kaunista....vettä oli kyllä keitettäessä niin että purkit olivat upoksissa, joten siitä epätaisuus ei johtunut. Valmiissa banoffeessa asiaa ei enää ees muistanut....

 

Toisen purkin "unohdin" jääkaappiin muutamaksi päiväksi ja kun aukaisin sen, oli täyte näin ihanan näköistä, paksua ja tasaista jo ennen sekoittamista..... tutkimattomat ovat keitetyn kondensoidun  maidon tiet Yllättynyt,  joten ens kerralla minä ainakin jäähytän täytteen ennen pohjalle laittamista.

Makean persojen kannattaa kokeilla banoffeeta. Vadelmaversiota on joissakin blogeissa tehty, sekin on varmasti iiiihanaaaa Kieli ulkona